«Одного разу нашу точку засікли й накрили мінометним вогнем. Найближчі міни падали за 20 метрів…» Історії з фронту від 128-ї бригади

«Одного разу нашу точку засікли й накрили мінометним вогнем. Найближчі міни падали за 20 метрів…» Історії з фронту від 128-ї бригади
Інформацію оприлюднили на сторінці бригади у ФБ.

 

Петро, старший солдат артилерійського підрозділу, в 128 окремій гірсько-штурмовій Закарпатській бригаді восьмий місяць. Ще на початку минулого року він працював експедитором у себе вдома на Рівненщині. Після мобілізації новобранець пройшов тренінг у Старичах і інтенсивне навчання за стандартами НАТО в Латвії. Тому в 128 ОГШБр прийшов із хорошою базовою підготовкою.

У своєму підрозділі Петро служить аеророзвідником, працює з дроном.

– Нам задають напрям, а ми спостерігаємо за місцевістю, виявляємо цілі й за необхідності коригуємо вогонь гармат, – розповідає Петро. – Якщо наша гармата знаходиться за межами ураження цілі, працюємо з сусідніми підрозділами, які ближче. Головне – влучити в ціль, знищити ворога. І хоча російський РЕБ (радіоелектронна боротьба) працює досить потужно й часто «гасить» наші дрони, навіть за таких несприятливих умов знаходимо можливість для ефективної роботи. Завдяки нашим польотам вдається знищувати ворожі СП-шки (спостережні пункти), склади з боєкомплектом і техніку. Із найбільш вдалих прикладів – пошкоджений танк, біля якого вибухнув наш снаряд. Знищити танк не вдалося, але після пошкодження він не зміг вести вогонь і відійшов, що вже великий плюс. Іншого разу виявили й накрили вогнем саперів, котрі мінували територію. Тоді було пряме влучення в мінний склад, який дуже феєрично вибухнув. Ще було пряме влучення в розрахунок російського FPV-дрона.

Росіяни, розуміючи важливість аеророзвідки, також намагаються виявити й знищити точку вильоту наших пілотів.

– Чим ближче ми підходимо до ворожих позицій, тим краща картинка, тим далі в тил ворога можемо залетіти, – продовжує Петро. – Відповідно, тим легше нас виявити. Як правило, працюємо за два кілометри від ворога, а це небезпечно. Одного разу нашу точку засікли й накрили мінометним вогнем. Найближчі міни падали за 20 метрів, але все, слава Богу, обійшлося.

Одним із найбільших плюсів своєї служби Петро вважає позитивну атмосферу в підрозділі.

– У нас хороший колектив – злагоджений і згуртований. Хоча тут люди різного віку, різної освіти і з різних регіонів. Позитивна атмосфера в підрозділі – величезний плюс, у таких умовах і служити легше.

 

17 лютого 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів