Чтиво від Рошка. Про любов та…

Вперше довелося прочитати твори Михайла Рошка, коли побачив в інтернеті рекламне оголошення про презентацію містичного трилера „Кривавий місяць над Менчулом”. Вже потім дізнався про його твір що описує творчість постмодерніста Кена Кізі. І ось нові твори...

 

Про кохання, про любов, про зраду, загалом про те що стосується людських відносин. Здавалось, що таких розповідей романів насьогодні чимало. Так чимало, але таких ні. Тут (Мобилка, пожелавшая иметь сердце, Не герой нашого времени, Утреня фіззарядка, Боль на весную память) багато хто з ужгородців та закарпатців може впізнати якщо не себе, то знайомі вулиці, місцевості, будівлі і звичайно свої спогади. Хтось згадає буремні „помаранчеві” тижні 2004, хтось з посмішкою та „ностальжі” закарпатських фарцовщиків і польські „жучки” які заполонили були область у кінці 80-х, хтось зі сльозами згадуватиме як коханні люди від’їжджали за кордон у пошуках щасливого життя...
Автор, немов би бачить кожного з нас крізь рентген-промені кохання, бавиться з почуттями і підкидує у вогнище кохання (для читача) ще і ще нових сюжетних ліній, де не можеш вчасно вловити момент кульмінації та завершення, і коли читач налаштований пірнути далі в глибінь незвіданих наслідків від кохання... Все. Далі як і житті, а не в романі, „хепі-енда” нема.
Як і в його творі "хорошее всегда заканчивается слишком рано и совершенно неожиданно", всі чотири твори можна прочитати з насолодою і швидко, протягом дня, а далі ми, читачі і критики, чекаємо на продовження.

Федір Шандор, викладач УжНУ


P.S. Михайло Рошко – сьогодні це один з найпопулярніших письменників серед закарпатської молоді, літературознавець, доцент, кандидат філологічних наук, завідуючий кафедрою зарубіжної літератури, заступник декана факультету РГФ УжНУ, тележурналіст. Член правління Закарпатської організації Національного союза письменників України, Лауреат літературної премії ім. Ф. Потушняка.

 

25 червня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів