Наступного епідсезону вакцинуватися на Закарпатті можна буде і в аптеках

Наступного епідсезону вакцинуватися на Закарпатті можна буде і в аптеках
Про це інформує Закарпатська ОВА.

 

Від початку року на Закарпатті зареєстрували 551 випадок інфекційних захворювань. Це без урахування кількості хворих на грип, ГРВІ та носіїв інфекційних хвороб. Переважно нездужають дорослі – 325 випадків, діти трохи менше – 226. Однак захворюваність серед останніх збільшилася на 18% у порівнянні з минулим роком.

Про це на брифінгу розповіла завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України Вікторія Тимчик.

За її словами, інтенсивний показник захворюваності в регіоні на 2% вищий у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Зараз він становить 45 на 100 тисяч населення.

«Загалом показники інфекційної захворюваності до „фонових“, допандемічних показників. Епідемічна ситуація з інфекційних хвороб на Закарпатті залишається напруженою, проте вживаються всі необхідні заходи щодо її контролю», – підкреслила Вікторія Тимчик.

Зараз у структурі інфекційної захворюваності провідне місце, а саме 55%, займають кишкові інфекції – сальмонельоз, шигельоз, гепатит А, гастроентерити та протозойні кишкові хвороби. 22% становить туберкульоз, 5% – вакцинокеровані інфекції (кашлюк та епідемічний паротит), 3% – особливо небезпечні інфекції (лептоспіроз та хвороба Лайма), 5% – соціально значущі хвороби (гонококова інфекція, сифіліс, гострий гепатит В, гострий гепатит С, хронічні гепатити В і С).

Як зауважила головна епідеміологиня Закарпаття, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла кількість випадків менінгококової інфекції (з 5 до 13), вірусних гепатитів (з 58 до 160), лептоспірозу (з 0 до 9) та ГРВІ (з 35 до 52 тис.).

Щодо ситуації з ГРВІ в регіоні, то з 22 січня по 25 лютого вона різко погіршилася. Тоді епідемічний поріг перевищив 62%, а кількість звернень за тиждень сягнула понад 10 тисяч. Протягом періоду епідускладнення захворіли 26 642 закарпатці, 689 з них потребували госпіталізації.

 «Другий тиждень поспіль захворюваність перебуває нижче епідемічного порогу. З 4 по 11 березня з приводу респіраторних інфекцій до закладів охорони здоров?я області звернулося 4 223 особи. Інтенсивний показник захворюваності на 100 тисяч населення становить 340,03. Це на 21% нижче епідемічного порогу. Серед майже 57 тисяч пацієнтів, які звернулися з симптомами ГРВІ цього року, підтвердили 376 випадків COVID-19, з них 2 – летальні», – зауважила Вікторія Тимчик.

 Завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України також розповіла про перебіг вакцинальної кампанії проти грипу в регіоні. З початку епідемічного сезону щеплення отримали 2 750 осіб.

Імунізуватися зараз можна у 77 закладах охорони здоров?я. Вже наступного епідсезону 2024/25 років пройти профілактичну вакцинацію можна буде й в аптеках.

 «Аптека, яка отримала ліцензію на медичну практику, одразу після продажу вакцини зможе зробити щеплення. Для цього вона повинна забезпечити наявність потрібного обладнання й інструментів, проходження фармацевтами навчання щодо безпеки вакцин, правил організації й техніки проведення щеплень, надання домедичної допомоги за невідкладних станів», – додала Вікторія Тимчик.

 

14 березня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів