ЮРІЙ КЕРЕКЕШ ВІДЗНАЧАЄ ЮВІЛЕЙ ЧЕРГОВОЮ КНИЖКОЮ

ЯК ТРЕБА ЖИТИ У 85 РОКІВ

 

26 червня старійшина закарпатських письменників Юрій Керекеш відзначив 85-річчя. Поважний ювілей він зустрів у колі своїх шанувальників у переповненій Закарпатській обласній бібліотеці. Привітати ювіляра приїхали і земляки з Великих Лучок на чолі із сільським головою. Прикметно, що вечір відвідали і заступник голови ОДА та заступник голови обласної ради.

Юрію Керекешу випала непроста доля. Замолоду пізнав еміграцію до Америки, згодом навчався в Мукачівській гімназії, Будапештському та Ужгородському університетах. Був виключений з КПРС. Пройшов через період замовчування.

Працював журналістом, актором, учителем. Але знайшов своє покликання в літературі. Творив у багатьох жанрах. Його п’єси сотні разів йшли на сцені багатьох театрів. Проза відзначається психологізмом. В останні роки пише “думки-дробинки” – короткі афористичні вірші, книжка яких незабаром побачить світ. Відомий Юрій Керекеш і як перекладач. Кілька років тому вийшов його переклад резонансного роману про Закарпаття Дюли Морваї “Село під полонинами”.

Ювіляр користується великою повагою та авторитетом. Це той рідкісний випадок, коли творча особистість не має ні ворогів, ні заздрісників. Пояснюється це в першу чергу його високою моральністю, доброзичливістю та скромністю. Юрій Керекеш чимало уваги приділяв роботі з молодими авторами, ставши для багатьох хрещеним батьком у літературі.

У свої 85 років ювіляр відзначається цікавістю до життя та мобільністю. Старається не проминути жодної літературної події. Активний “просвітянин”. А його теплий потиск руки та приязна усмішка дотепер зігріває не одне серце.

Олександр ГАВРОШ, Ужгород.

 

29 червня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів