Тотальна гістеректомія — що це та коли проводиться

Тотальна гістеректомія — що це та коли проводиться

 

Жіноча репродуктивна система іноді через внутрішні патології чи вплив несприятливих зовнішніх чинників може бути схильна до різноманітних захворювань. Деякі з них бувають настільки важкими й небезпечними, що виникає необхідність у видаленні матки та іноді придатків, щоб зупинити розповсюдження патологічного процесу й позбавити жінку виснажливої симптоматики.

Повне видалення матки разом із шийкою має назву екстирпація. Це доволі важке оперативне втручання, яке проводиться тільки за суворими показаннями, якщо не вдається використати менш радикальні методи лікування.

За яких умов призначається екстирпація матки

Варто пам'ятати — тотальне видалення матки передбачає подальшу неможливість завагітніти й народити дитину, тому для жінок молодого віку таке втручання може стати емоційно й фізично важким. Його проводять тільки в разі виявлення:

  1. Раку матки чи шийки матки. Онкологічні процеси не тільки повністю руйнують органи, у яких розвиваються, а і здатні розповсюджуватися на прилеглі тканини. Це часто змушує лікарів видаляти не тільки матку, а і придатки та пакети лімфатичних вузлів.
  2. Міоми матки. Вона не належить до злоякісних процесів, але в разі ураження, яке супроводжується неприємними симптомами й дискомфортом, спеціаліст може рекомендувати екстирпацію.
  3. Аденоміозу. У разі масивного ушкодження міометрію необхідно видалити орган, щоби припинити розповсюдження патологічного процесу.
  4. Рясних маткових кровотеч, які не вдається зупинити консервативними методами. Такий стан загрожує життю пацієнтки й потребує радикальних методів.

Також подібні операції лікарі клініки Добробут проводять, якщо були виявлені випадіння матки чи хронічний тазовий біль. Перед проведенням проводиться ретельна діагностика, після чого досвідчені спеціалісти виконують втручання. Для цього в клініці використовується сучасне обладнання, а техніка виконання відповідає міжнародним стандартам. Саме тому багато українок довіряють своє здоров'я лікарям Добробуту.

Як саме проводиться операція

Найчастіше це втручання виконується лапароскопічно, щоб максимально уникнути пошкоджень тканин і довготривалого періоду реабілітації. Виконується в декілька етапів:

  • проводиться загальна анестезія;
  • через передню черевну стінку вводяться троакари й інструменти;
  • матку та шийку відсікають від прилеглих тканин і видаляють;
  • лікар формує вагінальну куксу.

Період реабілітації продовжується близько місяця, але патологічні симптоми й цей час мінімальні.

 

02 травня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів