Розбійницькі скарби

Зі збірників казок зазначеної серії, які вийшли друком, цей, безумовно, один із найкращих.

 

Упорядник тому Юрій Винничук не лише зробив цікавий вибір, включивши до збірки дійсно найкращі казки на цю тематику, а й відредагував тексти, адаптувавши їх до читання сучасними дітьми. Казки також поділено на декілька тематичних розділів, що значно зручніше, ніж розташування в алфавітному порядку, як у двох інших книгах. Цікавою ідеєю є й додаток із літературних казок авторства Івана Наумовича, Марка Вовчка, Миколи Погідного.

“Казок та легенд, пісень і балад про розбійників створено в Україні дуже багато, але найбільше – в Карпатах, – зазначає упорядник у передмові. – Саме тут розвинувся потужний опришківський рух, який тривав від початку ХVІ століття (першу згадку про опришків датовано 1529 роком) до наших часів. Останніми опришками, яких оспівав народ у піснях і легендах, вважають Миколу Шугая й Ілька Липея на Закарпатті, Андрія Чайківського на Покутті. Усі вони загинули у 1930-х. Однак і після Великої Вітчизняної війни в 1945-1950-х роках у Карпатах зустрічалися народні месники, такі, як легендарний Пімста.

Ставлення народу до розбійників у різних казках різне. В одних випадках вони люті, підступні та жорстокі, в інших – добрі й зовсім не страшні. Часто народна симпатія помітна саме на боці розбійника, який збиткує над паном або мстить за народні кривди. Одним із перших ро-
збійників, зафіксованих у народній пам’яті, був казковий Соловей-розбійник, якого переміг Ілля Муромець. Але якщо говорити про опришків, то народ тут беззастережно на їхньому боці, хоч і не всі вони були настільки позитивні. Близько до опришків стоїть легендарний Кармелюк, про якого написано більш ніж два десятки повістей, романів і п’єс (Марко Вовчок, Михайло Старицький, Володимир Канівець). За кількістю художніх творів Максима Кармелюка випереджає лише Олекса Довбуш (Юрій Федькович, Гнат Хоткевич, Володимир Гжицький, Богдан-Ігор Антонич). Про Миколу Шугая написали романи чеський письменник Іван Ольбрахт та угорський – Бела Іллеш, а перед війною чехи зняли фільм за романом Ольбрахта. Про опришка Тараса Бараболю створив роман австрійський письменник Карл-Еміль Француз (1882), Ілька Липея оспівали в романах Василь Гренджа-Донський (1936) та Аркадій Пастушенко (1973)”.

Наталка Сняданко

 

14 липня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів