З наступного року операції з продажу нерухомості - оподатковуватимуться

З 2007 року операції з продажу квартир, будинків і інших житлових та нежитлових приміщень будуть оподатковуватись. Нагадаємо, що Законом “Про держбюджет – 2006” дію тієї частини Закону України №889 ”Про податок з доходів фізичних осіб”, яка стосується порядку обкладання податком з доходів фізичних осіб операцій з продажу нерухомості було призупинено на 2006 рік, шляхом накладення мораторію.

 

За цей час механізм оподаткування при продажі нерухомості було врегульовано, тому з 2007 року стаття 11 Закону №889 буде введена в дію, і, відповідно, при продажі квартири чи іншого нерухомого майна доведеться сплачувати податок.
Найголовнішою зміною, яка набуде чинності з початку 2007 року, є та, що тепер операції з купівлі-продажу нерухомості, придбаної як до набрання чинності цієї статті, так і після, будуть оподатковуватись однаково. Таким чином, ставка податку становитиме 1% від вартості, вказаної в договорі купівлі-продажу, але не нижче за оціночну вартість, розраховану органом, уповноваженим здійснити таку оцінку, при продажі квартири, частини квартири, кімнати, житлового або дачного будинку (включаючи земельну ділянку, на якій вони знаходяться, і прилеглі до будинку побутові приміщення). Проте, якщо загальна площа нерухомості, яка продається, становитиме менше 100 квадратних метрів, тоді податок не буде зніматись взагалі. У випадку, якщо площа більше 100 квадратних метрів, то тоді 1%-ний податок при продажі нерухомості, буде зніматись лише з “лишньої” площі. Наприклад, якщо квартира має 140 квадратних метрів, податок платитиметься лише з сорока квадратів. А ось якщо ви продаватимете яку-небудь іншу нерухомість (наприклад, гараж) або другу, третю і більше за рік квартир (з ділянкою, або без), тоді доведеться сплатити 5%-ний податок від вартості майна.
Сума податку самостійно сплачується платником перед нотаріальним посвідченням договору. А ось суму, яку потрібно сплатити, визначає податковий агент – нотаріус. Зрештою, без складних розрахунків отриманого прибутку, визначити суму податку нотаріусам тепер не складе труднощів – адже її розмір вираховуватиметься з суми, вказаної в договорі купівлі-продажу.

Прес-центр ДПІ в м.Ужгороді

 

28 вересня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів