Чи має право платник включити до податкового кредиту податок на додану вартість, сплачений при придбанні вантажного автомобіля?

ДПА в Закарпатській області відповідає на запитання платників

 

Формування податкового кредиту регламентується пунктами 7.4 і 7.5 статті 7 Закону України від 03.04.1997р. №168/97-ВР “Про податок на додану вартість” (із змінами і доповненнями).

Відповідно до загального правила, визначеного підпунктом 7.4.1 пункту 7.4 статті 7 Закону України від 03.04.1997р. №168/97-ВР, податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 6.1 статті 6 та статтею 8 цього Закону, протягом такого звітного періоду у зв’язку з:

- придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку;

- придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій в необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті, з метою подальшого використання у виробництві та/або поставці товарів (послуг) для оподатковуваних операцій у межах господарської діяльності платника податку.

Право на нарахування податкового кредиту виникає незалежно від того, чи такі товари (послуги) та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Отже, визначальним фактором при формуванні платником податку на додану вартість податкового кредиту є:

- факт придбання (виготовлення) ним товарів та послуг чи придбання (будівництво, спорудження) основних фондів;

- використання придбаних товарів (послуг) чи основних фондів в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

Відповідно до пп.7.4.2 п.7.4 ст.7 Закону України від 03.04.1997р. №168/97-ВР якщо платник податку придбаває (виготовляє) товари (послуги) та основні фонди, які призначаються для їх використання в операціях, які не є об’єктом оподаткування згідно зі статтею 3 цього Закону або звільняються від оподаткування згідно зі статтею 5 цього Закону, то суми податку, сплачені у зв’язку з таким придбанням (виготовленням), не включаються до складу податкового кредиту такого платника.

Не включається до складу податкового кредиту та відноситься до складу валових витрат сума податку, сплачена платником податку при придбанні легкового автомобіля (крім таксомоторів), що включається до складу основних фондів.

Підпунктом 7.4.5 пункту 7.4 статті 7 Закону України від 03.04.1997р. №168/97-ВР визначено, що не підлягають включенню до складу податкового кредиту суми сплаченого (нарахованого) податку у зв’язку з придбанням товарів (послуг), не підтверджені податковими накладними чи митними деклараціями (іншими подібними документами згідно з підпунктом 7.2.6 цього пункту).

Таким чином, у разі придбання вантажного автомобіля з метою використання в оподатковуваних операціях у господарській діяльності платника податків податок на додану вартість, сплачений при його придбанні, включається до податкового кредиту покупця на підставі належним чином оформленої податкової накладної.

Відділ масово-роз’яснювальної
роботи та звернень громадян
ДПА у Закарпатській області

 

16 лютого 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів