До Закарпаття їде міністр з надзвичайних ситуацій. Зсуви його не цікавитимуть?

Ужгород, 19 лютого 2007 року (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні, 19 лютого, до Закарпаття має приїхати міністр з надзвичайних ситуацій України Нестор Шуфрич. За планами, він ознайомиться з ходом спорудження захисної дамби на Виноградівщині. А також відвідає Берегівський район у зв’язку з ситуацією навколо утилізації небезпечних хімічних речовин, що незаконно завезли на територію України. Однак про те, що Нестор Шуфрич відвідає найболісніші точки Закарпаття – зсувонебезпечні райони – не йдеться.

 

Закарпатська область останнім часом особливо потерпає через зсувні процеси. Тиждень тому ситуація вийшла з-під будь-якого контролю: величезний зсув грунту повністю зруйнував кілька будівель, при цьому загинула одна людина.

"Нема грошей"

Виконуючий обов’язки голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Балога каже, що нині на Закарпатті близько 500 зсувонебезпечних зон. Потребують термінової евакуації дві сотні родин. Торік відселення людей з небезпечних територій та власне протизсувні роботи фінансували: на них і на відбудову комунальних об’єктів через Міністерство з надзвичайних ситуацій витратили 30 мільйонів гривень. Цього року на відновлювальні та захисні роботи закарпатська влада просила 140 мільйонів гривень. Однак у Державному бюджеті не передбачили ні копійки. Кажуть, ніхто не лобіював питання. Як результат, зараз в Закарпатті не ведуться жодні захисні протизсувні роботи. Більше того, на розчищення засипаних ділянок грошей нема, каже заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Олександр Карташов: "Що стосується допомоги, ми єдине, що організовуємо, – роботи з ліквідації наслідків зсувів. Причому проводимо ці роботи, скажімо так, "по команді", бо фінансування нема. Скажімо, у місто Рахів так само "по команді" від адміністрації автомобільних доріг спрямована техніка, бульдозери, екскаватори, самоскиди – вони працюють. Але лише за свої кошти, потім будемо вирішувати питання фінансування".

Винувата київська влада?

Прості закарпатці все більше обурюються владою в Києві. Кажуть, не розуміють, чому чиновники не звертають увагу на регіон, в якому через стихійні лиха гинуть люди. На ці питання міг би відповісти міністр з надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрич, але його зустріч з пресою не передбачена.

Радіо Свобода

 

19 лютого 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів