Сенсація: На Харківщині знайшли поселення готтів-аристократів

Сенсаційними називають харківські археологи результати розкопок, яки протягом літа проводилися у Валкивському районі області. Неподалік від села Войтенки вчені розкопали поселення готтів – стародавніх германців, які жили на території Харківської області 17 століть назад.

 

Археологи стверджують, що це було одне з найбільших німецьких поселень королівства Гермонаріка на території сучасної України. Вчені кажуть, що розкопали поселення готтів-аристократів. Про це свідчить безліч монет, прикрас і фрагментів римських скляних кубків, переда? ?ICTV?.

?На такій маленькій ділянці така кількість прикрас, це рідкість - знахідка срібної підвіски! Раніше таких підвісок в Східній Україні не знали.

Біля поселення аристократів археологи знайшли і поселення робітників, без яких життя знаті не було б таким пишним. Експедиція знайшла унікальний гончарний горн в краплях бронзи, що чудово зберіглася навіть через півтори тисячи років?, - говорить доцент історичного факультету Михайло Любичев.

Археологи вважають, що біля горну ма? бути і гончарна майстерня. ?Це унікально, до нас приїжджав з Ки?ва провідний фахівець Магомедов, він був у захваті, такого поселення не бачив ще, тим більше в Східній Україні. Сюди готти прийшли набагато пізніше. На мій погляд, готти з?являються тут в 330 роках?, - говорить доцент.


Деякі знахідки цінителі історії не побачать - в музейних залах просто не вистачить місця. Так для унікального старовинного горну в Харківських музеях нема? залів, в яких помістилася б настільки масивна піч. Втім, вчені кажуть, що спершу все детально вивчать, а вже потім думатимуть, куди її дівати.

 

17 серпня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів