На Закарпатті крадуть картини класиків і навіть підробки

Практично щомісяця на Закарпатті стаються крадіжки картин. В першу чергу крадуть живопис корифеїв закарпатської художньої школи - Адальберта Ерделі (1891-1955), Йосипа Бокшая (1891-1975), Федіра Манайла (1910-1978), Золтана Шолтеса (1909-1990) та багатьох інших. Скоріш за все робиться це "на замовлення" з подальшим збутом у приватні колекції чи аукціони.

 

Днями з приватного будинку в Ужгороді знову викрали цінну картину. Про цей злочин повідомила 22-річна ужгородка Тімея, яка звернулася із заявою до Ужгородського МВ УМВС.

Невідомі викрали під час свят картину "Сінокос" пензля Федіра Манайла.

А почалася ця справжня "картинна" лихоманка минулого року. Наприкінці червня з приватного будинку керівника району Василя Шепи викрали аж 13 картин - безслідно щезли унікальні полотна Бокшая, Кашшая, Микити, Герца. Буквально через місяць - повідомлення про наступну крадіжку, не менш зухвалу. Тепер невідомі зловмисники поцупили полотно "Весна в Карпатах" пензля Золтана Шолтеса, яке висіло на стіні у коридорі адмінбудівлі Закарпатської ОДА, поруч з кабінетом губернатора області!

Тоді ж надійшло ще одне тривожне повідомлення - обікрали майстерню заслуженого художника України Юрія Герца. Щезли відомі роботи майстра: "Карпатська осінь", "Карпатська рапсодія", "Верховина", "Народження", "Свято храму на Верховині", "Невицький замок", "Карпатський мотив" - найкращі роботи художника за останні 20 років...

Найрезонансніший злочин стався у вересні 2004 року, коли злодії, зв`язавши 88-річну вдову засновника закарпатської школи живопису Адальберта Ерделі Магдалину, винесли з її будинку кілька десятків картин. Вважається, що вартість вкрадених картин на Заході, за оцінками експертів, може сягнути мільйона доларів. Жахливо і те, що під час злочину від серцевого нападу скінчалася і старенька вдова відомого майстра.

Картинна лихоманка стала настільки звичним явищем, що злодії не цураються навіть підробок. В Ужгородський міськвідділ міліції звернувся 60-річний місцевий житель, який повідомив, що з його помешкання вкрали картину "Діти, які утікають від грози" (художник Маковський). Але злодій мабуть не здогадувався, що крадене полотно не має історично-матеріальної цінності і є тільки копією відомої картини. А оригінал останньої зберігається у Третьяковській галереї, сподіваємося під надійною охороною.

Хто все-такі міг би бути замовником резонансних злочинів на Закарпатті? Це питання навряд чи колись з`ясують правоохоронці. А як показує тенденція - предмети високого мистецтва будуть викрадатися і далі.
Алекс Брут, вільний журналіст
"ХайВей"

 

09 травня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. XXX 2007-05-25 / 12:59:00

    Если б кто хотя бы немного смог описать вора..."у меня есть догадки..."