Консультує ДПА в Закарпатській області

Щодо погашення податкових векселів

 

ЛИСТ від 19.04.2007 р. № 8007/7/16-1517

ДПАУ з метою забезпечення ефективного адміністрування податкових векселів, які видаються платниками ПДВ при ввезенні товарів на митну територію України, та координації дії підрозділів податкової служби надає роз’яснення щодо можливості погашення податкових векселів, термін погашення яких минув, зарахуванням в рахунок їх погашення сум бюджетного відшкодування.

Порядок видачі та погашення платниками ПДВ податкових векселів, а також порядок їх погашення визначається п. 11.5 ст. 11 Закону України "Про податок на додану вартість".

Крім того, п. 1.16 ст. 1 Закону встановлено, що сума, зазначена у непогашеному податковому векселі, розглядається як податкова заборгованість, яка погашається у порядку, передбаченому законодавством для погашення податкового боргу.

Поряд з цим пунктом п. 11.5 ст. 11 Закону передбачено можливість здійснювати зарахування в рахунок погашення податкового векселя тільки підтверджених податковим органом сум бюджетного відшкодування.

Отже, у випадках, якщо термін погашення податкового векселя минув і заборгованість за таким податковим векселем обліковується як недоїмка, у погашення такої недоїмки може бути зарахована належним чином підтверджена сума бюджетного відшкодування.

Такий порядок погашення податкового векселя бюджетним відшкодуванням може бути застосований і у тому випадку, коли підтвердження суми бюджетного відшкодування з будь-яких причин відбулося після настання дати погашення податкового векселя, а також незалежно від того, коли бюджетне відшкодування було задеклароване платником (до дати видачі податкового векселя чи після).

Датою погашення податкового векселя в такому разі визначається дата фактичного здійснення операції з його погашення, але не раніше дати внесення до картки особового рахунку платника інформації про підтвердження суми бюджетного відшкодування.

При цьому нарахування пені і штрафних санкцій здійснюється у встановленому порядку незалежно від дати подання платником заяви на погашення податкового векселя сумою бюджетного відшкодування (до настання дати погашення такого векселя, на дату його погашення або після настання дати погашення такого векселя).

Повідомляючи про викладене, ДПАУ зобов’язує встановити дієвий контроль за своєчасним погашенням податкових векселів, дотриманням термінів проведення документальних перевірок; вжити заходів щодо прискорення проведення зустрічних перевірок та недопущення затримок в наданні інформації про їх результати.

Заступник Голови Л. Боєнко

 

15 травня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів