ЛІЗИНГ –ЦЕ ФІНАНСОВИЙ СЕРВІС, А НЕ ЛИШЕ ПОЗИКА

17 травня в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему: "Послуги лізингу для малого й середнього бізнесу Закарпаття: можливості та переваги".

 

Закарпатці сьогодні, на жаль, дуже рідко користуються таким ефективним фінансовим інструментом, як лізинг, — розповів керівник громадської організації "Школа бізнесу" Олег Шандровський. Серед відомих йому випадків ліцензування — придбання техніки сільським господарями. Виною тому є відсутність інформації та активної пропозиції на ринку. Натомість лізинг дає значні можливості розширення власного бізнесу та економить час для підприємця чи приватної особи, оскільки лізингодавець бере на себе не лише фінансовий бік справи, а й усю процедуру придбання, оформлення техніки, устаткування, товару, транспортних засобів, комерційної нерухомості тощо. Це й відрізняє лізинг від кредиту, як розповів на засіданні регіональний менеджер лізингової компанії VAB Лізинг Сергій Трегубенко. "Лізинг — це фінансовий сервіс, комплекс послуг, а не лише позика", — стверджує С. Трегубенко. Завдяки механізмам лізингу є можливість відразу почати користуватися обраним автотранспортним засобом чи обладнанням тощо, за який сплатить лізингодавець. При цьому лізингоотримувач сплачує авансовий платіж (від 5 до 20% вартості предмету лізингу) та стає повноправним користувачем обладнання. Усі ризики власності несе лізингова компанія.
Станіслав Ларькін, керівник напряму продажу грузової техніки и спецтехніки компанії VAB Лізинг повідомив, що лізингодавці готові працювати з малим і середнім бізнесом з галузі промисловості, деревообробки, автотранспорту, комерційної нерухомості тощо. "Наразі ринок не у повному обсязі використовує можливості цього фінансового інструменту, — вважає С. Ларькін. — В Україні офіційно зареєстровано понад 125 компаній, які надають послуги лізингу, але активно працюють не більше 20 компаній".
Лізинг — це відносини, при яких лізингова компанія купує на замовлення клієнта певне майно, а потім надає його клієнтові у користування (після виплати лізингових платежів — у власність). Строк лізингу зазвичай становить кілька років. Об’єктом може бути будь-яка річ, що не споживається (автомобілі, машини й устаткування, побутова техніка, комп’ютери), крім земельних ділянок і інших природних об’єктів.
Використання такої форми фінансування як лізинг, має ряд переваг. По-перше, такий вид угоди є більш гнучким, ніж банківська позичка. Отже, можна виробити зручний графік платежів. Наприклад, домовитися про те, що виплати почнуться після одержання виторгу від реалізації продукції, створеної за допомогою об’єкта лізингу.
По-друге, кредит на покупку устаткування взяти важче, ніж устаткування в лізинг. Його строк є довшим, ніж кредиту. Крім того, при лізингу заставою виступає об’єкт, що особливо зручно тим, у кого немає необхідного для банківського кредиту заставного майна.

 

17 травня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. OLEKSiy 2007-05-19 / 17:20:00

    Цілком згоден. Лізинг вигідна штука )))