Консультує ДПА в Закарпатській області

Щодо оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття у спадщину нерухомого майна

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ від 29.05.2007 р. № 2525/Р/17-0715

Щодо оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття у спадщину нерухомого майна

Державна податкова адміністрація України розглянула лист щодо оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття у спадщину нерухомого майна, та оподаткування операцій з продажу нерухомого майна і в межах своєї компетенції повідомляє.

Оподаткування доходів фізичних осіб регулюється Законом України від 22.05.2003 № 889-IV "Про податок з доходів фізичних осіб" (далі - Закон № 889).

Так, статтею 13 Закону № 889 регламентується оподаткування доходів, отриманих платником податку внаслідок прийняття ним спадщини, в тому числі у вигляді нерухомого майна. Вищевказаною статтею встановлено декілька ставок оподаткування спадкових доходів в залежності від об’єкта спадщини та ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем.

Відповідно до підпункту 1.20.4 пункту 1.20 статті 1 для цілей Закону № 889 членами сім’ї фізичної особи є її дружина або чоловік, діти як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка (у тому числі усиновлені), батьки, баба або дід як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка, брати чи сестри як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка, онуки як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка, інші утриманці такої фізичної особи або її опікуни, визнані такими згідно із законом.

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

При спадкуванні будь-якого об’єкта спадщини, зокрема, нерухомості (як вбачається з листа, в грудні 2006 року вами була отримана у спадок нерухомість від вашої рідної тітки), спадкоємцем, який не відноситься до членів сім’ї спадкодавця першого або другого ступеня споріднення, вартість такої нерухомості підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб за ставкою, визначеною пунктом 7.1 статті 7 Закону № 889: в 2006 році - 13 %.

Відповідно до пункту 13.4 статті 13 Закону № 889 особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (у вашому випадку - вартості нерухомого майна) включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку і відображається ним у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (податковій декларації).

Враховуючи наведене, ви повинні були подати до 1 квітня 2007 року до податкового органу за місцем своєї податкової адреси (місце постійного або переважного проживання платника податку) річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити 13 % податку з доходів фізичних осіб з вартості об’єкта спадщини (нерухомого майна).

При цьому повідомляємо, що податкові органи не мають законодавчих підстав для звільнення будь-яких категорій платників від сплати податків з будь-яких одержаних ними доходів, в тому числі успадкованих.

Разом з тим, підпунктом 14.4.4 пункту 14.4 статті 14 Закону України від 21.12.2000 № 2181-III "Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" встановлено, що будь-який платник податків має право вимагати розстрочення чи відстрочення його податкових зобов’язань, а орган, уповноважений приймати рішення з таких розстрочень, відстрочень, зобов’язаний задовольнити таку вимогу у разі коли підстави, надані платником податків як обгрунтування такого розстрочення, відстрочення, є тотожними підставам, наданим іншими платниками податків, щодо податкових зобов’язань яких були прийняті відповідні рішення.

Одночасно, згідно із частиною другою статті 1 Закону України від 25.06.91 № 1251-XII "Про систему оподаткування" Верховна Рада Автономної Республіки Крим і сільські, селищні, міські ради можуть встановлювати додаткові пільги щодо оподаткування у межах сум, що надходять до їх бюджетів.

Стосовно оподаткування доходів платників податку від відчуження (продажу або обміну) нерухомого майна, що належить їм на праві власності, повідомляємо, що оподаткування вказаних доходів відбувається відповідно до статті 11 Закону № 889, дію якої на 2006 рік було призупинено Законом України від 20.12.2005 № 3235-IV "Про Державний бюджет України на 2006 рік" (пункт 40 статті 77).

Таким чином, у 2006 році доходи від операцій з купівлі-продажу нерухомого майна не підлягали оподаткуванню (не включалися до складу загального місячного та загального річного оподатковуваного доходу платника податку звітного року).

Заступник Голови ДПА України С. Лекарь

 

23 червня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів