Консультує ДПА в ЗАкарпатській області

При переході зі спрощеної на загальну систему оподаткування підприємцю слід зареєструватися платником ПДВ

 

Здійснюючи у 2005 році підприємницьку діяльність зі сплатою єдиного податку, підприємець Михайло Ч. зі Свалявщини перевищив граничні норми виручки (500 тисяч грн.), які дають право на застосування спрощеної системи оподаткування, а тому з 1 січня 2006 року перейшов на загальну систему оподаткування. Однак при цьому він “забув” зареєструватися платником податку на додану вартість, як цього вимагає Закон України “Про податок на додану вартість”.

Така забудькуватість за наслідками перевірки, проведеної свалявськими податківцями, обернулася для підприємця донарахуваннями податку та штрафних санкцій у сумі майже 159 тисяч гривень.

У зв’язку з цим звертаємо увагу підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, що у разі втрати ними з будь-яких причин права на сплату єдиного податку вони, відповідно до вимог положень пункту 9.4 статті 9 Закону України “Про податок на додану вартість”, зобов’язані надіслати податковому органу заяву про реєстрацію платником ПДВ протягом двадцяти календарних днів, наступних за таким звітним кварталом, у якому втрачено право перебування на спрощеній системі оподаткування, якщо обсяг оподатковуваних операцій у них за попередні 12 календарних місяців перевищив 300 тисяч гривень.

Особа, що не надсилає таку заяву у таких випадках та у такі строки, несе відповідальність за ненарахування або несплату цього податку на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування.

Якщо фізична особа – платник єдиного податку вважає за доцільне добровільно зареєструватися платником податку на додану вартість, така реєстрація провадиться за її заявою з будь-якого періоду.

Відділ оподаткування фізичних осіб
ДПА у Закарпатській області.

 

20 жовтня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів