Фестиваль гуцульської культури

Минулого тижня у місті Краків (Республіка Польща) під почесним патронатом Генерального консульства України в Кракові та Ради міста Кракова пройшов гуцульський фестиваль "За голосом трембіти".

 

Організаторами заходу виступили товариство "Східна перспектива" при Ягеллонському університеті та Фундація св. Володимира- Хрестителя Русі.

Відкриваючи фестиваль, з вітальним словом до присутніх звернувся Генеральний консул України в Кракові Михайло Бродович, який підкреслив неповторність гуцульської культури, відзначив її вплив на сучасну культуру, а також акцентував увагу на важливості проведення подібних акцій для кращого пізнання багатогранності української культури.

В інституті музикознавства міста Кракова з лекцією "Гуцульська музика в загальнокультурному контексті" виступив один з найвідоміших сучасних знавців гуцульської музики професор І. Мацієвський. У приміщенні Краківського Інституту історії архітектури та відновлення пам’яток старовини відбулися навчальні курси з розпису писанок.

У будинку Фундації святого Володимира можна відвідувати виставку фотографій зі збірки родини Вінцензів, які представляють давню Гуцульщину.

Бажаючі більше довідатися про мешканців гір могли взяти участь у конференції "Гуцули, бойки, лемки – традиція і сучасність", яку співорганізував Інститут Етнології та Антропології Культури Яґєллонського Університету.

У Національному музеї, тим часом, запрезентовано нововиданий альбом "Гуцульщина. Покутська кераміка в колекції Національного музею у Варшаві".

З великим успіхом у рамках гуцульського фестивалю пройшли концерти українського гурту ”Черемош” та „Віпче”, показ документальних фільмів „Йордан на Гуцульщині”, ”Гуцульська паска”, „Де шум Пруту Черемошу” та художнього фільму Сергія Параджанова ”Тіні забутих предків”.

Підготувала Ольга МАСЛОВСЬКА

трибуна

 

20 березня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів