ЗАРПЛАТА В КОНВЕРТАХ — СУЧАСНЕ РАБСТВО?

Колегія прокуратури області, яка відбулася з участю прокурорів районів та міст із запрошенням керівників контролюючих органів, розглянула стан додержання законодавства про оплату праці

 

Колегія прокуратури області, яка відбулася з участю прокурорів районів та міст із запрошенням керівників контролюючих органів, розглянула стан додержання законодавства про оплату праці. Як констатував прокурор області Андрій Гіль, спільними зусиллями вдалося не тільки зупинити ріст заборгованості із виплати зарплати, а й домогтися її суттєвого зменшення. Водночас приховані трудові відносини — виплата зарплати в конвертах, уникнення від сплати обов’язкових платежів, звільнення працівників через два-три місяці без виплати нібито тому, що вони не пройшли випробувальний термін, окозамилювання у звітності набрали масового характеру


Олександр НАГОРНИЙ


-Проведено більше 1300 перевірок і за нашими матеріалами порушено 39 кримінальних справ. Ось, наприклад, мале підприємство декларує оборот 2,5 мільйона гривень. В ньому працюють два-три працівники. Виникає запитання: чому в них зарплата 25 гривень на місяць? Як хитрує власник і засновник трьох підприємств? На кожному підприємстві директор працює 1 год. 35 хвилин на тиждень (по хвилинах!). За місяць — 7,5 години праці і зароблено 25 гривень. До нас звертаються з проханням, щоб провели перевірку і підтвердили правильність розрахунків з тим, щоб Пенсійний фонд відшкодував їм переплату до нього. У трудових договорах нерідко фізичні особи вказують навіть для кваліфікованих працівників — водіїв чи працівників сфери харчування — 0,5 ставки, мінімальну зарплату, не враховують в угоді понаднормову зайнятість, нічний час і т. д.


Прокурор Луцька Олексій Решетник вказав, що до 700 тисяч гривень заборгованості числиться на обласних підприємствах-банкрутах і ці кошти уже ніхто не відшкодує. Фактично заборгованість на діючих підприємствах становить сто тисяч гривень. У Луцьку порушено п’ять кримінальних справ стосовно прихованих трудових відносин. Люди працюють по 12-14 годин з одним вихідним за 500-600 гривень. Як таке може бути?..


По 10-15 робітників працюють нелегально (як ось в ківерцівському ТзОВ "Задимлянка" чи на деяких пилорамах), не думаючи про те, що їх визискують, позбавляють пенсії та трудового стажу. І як підкреслювали виступаючі, тільки комплексні перевірки з участю прокурора, міліції та інспектора праці дають змогу задокументовувати грубі порушення трудового законодавства та порушити кримінальні справи.


Заступник прокурора області Василь Куренда поінформував, що за безпідставну невиплату зарплати до кримінальної відповідальності притягнуто директора ТзОВ "ТСА МЕДІА" С. А. Трунова та в. о. голови ВАТ "Нововолинський ДОК" Ю. О. Тарасюка. Порушено кримінальну справу стосовно приватного підприємця С. Ф. Пася з Луцького району, який протягом року використовував працю двох найманих різноробочих, подаючи у відповідні структури недостовірні статистичні дані. Наскільки це масове явище, свідчать порушені рядом прокуратур області кримінальні справи за подібними фактами. Дійшло до того, що підприємці експлуатують неповнолітніх, залучаючи їх до праці без трудових угод, як ось це робив підприємець С. В. Ковтунович на Завокзальному ринку. Взагалі, як вважають перевіряючі, на ринках Луцька масово порушується трудове законодавство.
На жаль, в будь-який момент власники комерційних структур можуть викинути на вулицю працівників, які належно не оформлені згідно з трудовою угодою, і при цьому не віддають зароблені кошти. Уже не кажучи про те, що не платять, якщо людина отримала травми на виробництві. Таке порушення конституційних норм та законних інтересів громадян рано чи пізно призводить до конфліктів і, зрештою, викриття нечесних роботодавців.


Кому вигідна зарплата у конверті?

Середа, 15 Листопад 2006

Прагнучи якнайшвидшого збагачення, дехто забуває про своє майбутнє та не замислюється про наслідки, які обов’язково потягнуть за собою їх дії. Поглянемо на такий розповсюджений нині серед окремих працедавців метод „зекономити” гроші, як виплата заробітної плати в „конвертах”. А точніше, вкотре згадаємо про майбутнє, що чекає на громадян, які погоджуються отримувати „тіньову” зарплату.

По-перше, сума доходів отриманих найманим працівником у такий спосіб, а також відпрацьований ним час не буде враховуватись при визначенні розміру пенсії по досягненню пенсійного віку. По-друге, до відповідного місцевого бюджету та державних цільових фондів не надійдуть податки і збори з такої заробітної плати, а це в свою чергу вплине на рівень фінансування установ бюджетної сфери, серед яких лікарні і школи, а також негативно вплине на забезпечення малозахищених верст населення.


На жаль свідомість наших роботодавців щодо сплати належних сум податків до бюджету, зокрема податку з доходів фізичних осіб з заробітної плати, все ще залишається на низькому рівні. Так, в даний час в області кожне четверте підприємство виплачує заробітну плату своїм працівникам у розмірі нижчому за законодавчо встановлений рівень та кожен другий підприємець–роботодавець виплачує або доплачує заробітну плату у конвертах, що призводить до щомісячних втрат місцевих бюджетів області на суму понад декілька мільйонів гривен. Вказані мільйони замість того, щоб працювати для підвищення рівня добробуту мешканців області „осідають у гаманцях” недобросовісних роботодавців.


Крім того, останнім часом почастішали випадки коли вже сам працівник, керований своєю законодавчою необізнаністю, який отримує субсидію або допомогу по безробіттю, не хоче укладати трудової угоди з роботодавцем. До того ж є певні організації, які заохочують його робити це.

Так, деякі фірми збагачуються за користь законодавчо необізнаних громадян та, чого гріха таїти і держави.


Крім того, горе-роботодавців, які вже „піймалися на гачок” подібних „повчань” та тих, які виплачують чи доплачують заробітну плату своїм працівникам за рахунок „тіньових” коштів, хотілось би попередити про те, що за порушення вимог законодавства про оплату праці передбачено адміністративну відповідальність, а також у відповідності до ст. 172 Кримінального кодексу України навіть кримінальну.
Всього ж з початку року податківцями області було виявлено понад 3 тисяч неоформлених найманих працівників СГД, яким виплачено понад 1,5 млн. грн. „тіньової” заробітної плати.



Прокуратура просит киевлян жаловаться на зарплату в "конвертах"


В прокуратуре города Киева открыт телефон "горячей линии" (527-72-23 – с 9.00 до 18.00), по которому жители столицы смогут сообщить о нарушениях их трудовых прав.

Как сообщили в пресс-службе прокурора Киева, телефонная линия создана в ходе проведения прокуратурой проверки по соблюдению трудового законодательства субъектами хозяйствования всех форм собственности и будет работать в течение месяца.

Прокуратура столицы ждет заявлений граждан о нарушениях трудовых прав, в частности, по выплате заработной платы в “конвертах”, незаключению трудовых договоров, отказу в оформлении больничных и в предоставлении отпусков и т. п., говорится в сообщении.

Как взять кредит, если зарплата в "конверте" 7.2.2008 15:50

Взять кредит на покупку недвижимости для тех, кто получает зарплату "в конвертах", достаточно проблематично, говорят банкиры. Дело в том, что решающую роль при оформлении банковской ссуды играет платежеспособность клиента. А она должна быть подтверждена документами.

Соотношение так называемых "белых" и "серых" зарплат в Украине постепенно меняется в пользу первых. Тем не менее, достаточно большое количество украинцев еще получает зарплату в конвертах.


Те, що сьогоднішні відносини між роботодавцями та найманими працівниками нерідко не відповідають нормам чинного законодавства - не секрет для більшості громадян.

Бажаючи збагатися за будь-яку ціну окремі працедавці свідомо ігнорують закони не сплачуючи до бюджету у повному обсязі податок з доходів фізичних осіб.

Деякі суб’єкти господарювання розраховуючись з найманими працівниками документально показують виплату мінімальної заробітної плати або її частини для мінімізації податку з доходів фізичних осіб, основна ж доля коштів виплачується в "конвертах".
Заробітну плату в "конвертах" без перебільшення можна назвати однією з найбільших на сьогодні перепон в економічному та соціальному розвитку держави.


Як вирішується ця проблема в регіоні? Що потрібно робити аби уникнути подібних правопорушень чинного законодавства? Та, які наслідки чекають на громадян, що отримують зарплату у "конвертах"? На ці та інші питання ми отримали відповіді від начальника управління оподаткування фізичних осіб Державної податкової адміністрації у Полтавській області, Людмили Голуб.

Чим ризикує людина, коли погоджується отримувати заробітну плату в "конверті"? Які небезпеки очікують такого працівника?


Податкові органи області через свою консультаційну, роз’яснювальну роботу, публікації в засобах масової інформації та мережі Інтернет вже неодноразово наголошували - людина, яка отримує заробітну плату у конверті, позбавлена соціальних гарантій! Той хто отримує "тіньову" зарплату позбавлений оплати тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, та допомоги по вагітності та пологах; виплати втраченого заробітку у зв’язку з втратою непрацездатності в разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання; виплати допомоги по безробіттю у випадку втрати роботи; одержання пристойної пенсії в старості, по інвалідності, та інших випадках, передбачених законодавством.
Крім того, нелегальна робота - це відсутність захисту від незаконного звільнення, гарантії на безпечні і здорові умови праці, гарантованого права на відпочинок.

На противагу цьому, які ж переваги є у працівника, котрий отримує заробітну плату офіційно?


Оформлення трудових відносин в законодавчо встановленому порядку і офіційне отримання заробітної плати - це державний захист від незаконного звільнення, безпечні і здорові умови праці, гарантоване право на відпочинок, своєчасно, виплачена легальна заробітна плата, не нижче від визначеної законом. Крім того, це одержання пенсії в старості. Взагалі, нелегальна робота - це відсутність впевненості у майбутньому.

Як же допомогти тим громадянам, які в силу свого скрутного становища змушені отримувати зарплату в "конверті". Що їм потрібно робити, аби змусити свого роботодавця платити гідну офіційну заробітну плату?
Найманому працівнику необхідно зайняти чітку громадянську позицію і наполягати на виплаті заробітної плати з дотриманням вимог чинного законодавства, а про факти виплати заробітної плати у "конвертах" своєчасно повідомляти до органів державної податкової служби та прокуратури.

Чи потерпає від виплати "тіньової" заробітної плати соціальна сфера? Як саме?


Звичайно, соціальна сфера недоотримує необхідні кошти для свого розвитку внаслідок виплати роботодавцями "тіньової" заробітної плати. Як наслідок: зменшуються надходження до місцевих бюджетів, пенсійного фонду, державних соціальних страхових фондів, в результаті чого не вистачає коштів на оплату праці освітян, медичних робітників; відсутні можливості створення умов для гідного життя пенсіонерів, інвалідів, дітей сиріт та інших соціально незахищених верств населення.

Перевірки будуть продовжуватися, а виявлені порушення неодмінно потягнуть за собою невідворотне покарання. Завершуючи розмову, хотілося б вкотре звернутися до полтавської громади та нагадати - пам’ятайте зарплата в "конверті" сьогодні - це завтра без гарантій і впевненості. Адже відповідно до норм діючого законодавства, пенсія та соціальні гарантії громадян залежать від отриманих ними доходів та суми сплачених податків і зборів до Пенсійного фонду України та фондів загальнообов’язкового соціального страхування.





Зарплата "у конверті": плюси і мінуси

плюси заробітної плати "по-чорному"



2. Про неї простіше домовитися, її простіше

отримати. Вона зручна і для працедавця, адже зарплата "у конверті" робить

підлеглого просто шовковим.



3. Зовсім не подобається працювати, – йдете, коли

захочете. Щоправда, якщо звільнять, – суд навряд чи допоможе. Та й на біржі

праці не станете на облік.



мінуси заробітної плати "по-чорному"



1. Офіційно ви ніде не працюєте. У податкової

можуть виникнути до вас запитання.



2. Вам не зараховується трудовий стаж.



У вас немає гарантованого розміру заробітної плати

(зокрема розміру тарифної ставки або посадового окладу працівника, доплати,

надбавки та заохочувальних виплат).



3. У вас немає жодних соціальних гарантій, передбачених

для працівника:



— права на відпустку, зокрема додаткову та без

збереження зарплати, відпустку з вагітності та пологів;



— права на оплату листа непрацездатності;



— права на достроковий вихід на пенсію, якщо ви

працюєте в шкідливих умовах;



— права на скорочений робочий день, тиждень, якщо

ви працюєте в шкідливих умовах;



— права не працювати у вихідний та святковий день;



— права не залучатися до наднормових робіт без

вашого бажання;



— права на охорону праці;



— права на соціальне страхування від нещасних

випадків на виробництві та професійних захворювань;



— права на гарантії за колективним договором.



Якщо умови оплати праці не обумовлені в трудовому

договорі, їх виконання або невиконання визначатиметься тільки особистим

ставленням керівника до конкретної людини.



4. Вас можуть звільнити у будь-який момент без

вихідної допомоги.



5. Ви отримуватимете мінімальну пенсію за віком.



6. Кредит у банку не візьмете. Доведеться позичати

у друзів, якщо вони у вас є. Та й мало куди знадобиться довідка про реальні

доходи. Наприклад, у посольство іноземної держави.



Отже, якщо ви отримуєте зарплату "у конверті", це

означає, що працедавець:



— очевидно, не уклав з вами трудового договору і

не провів запис у трудовій книжці про прийом на роботу;



— не проводить відрахування з зарплати до

Пенсійного фонду на ваш індивідуальний особовий рахунок;



— не проводить відрахування з вашої зарплати до

фондів соціального страхування.



конкретні приклади



Багато працівників радіють грошам без вирахувань

за "темними" відомостями і не замислюються, що працедавець не турбується про

високий рівень доходів свого персоналу, а паразитує на їх становищі.



до прокуратури. Ст. 6 Закону "Про прокуратуру"

від 05.11.91 р. №1789 визначає, що органи прокуратури: "захищають у межах своєї

компетенції права і свободи громадян на засадах їх рівності перед законом,

незалежно від національного чи соціального походження, мови, освіти, ставлення

до релігії, політичних переконань, службового чи майнового стану та інших

ознак", а також "вживають заходів до усунення порушень закону, від кого б вони

не виходили, поновлення порушених прав і притягнення у встановленому законом

порядку до відповідальності осіб, які допустили ці порушення";

 

02 квітня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів