Кому потрібна революція на виборах?

Виступ президента Леоніда Кучми перед спецпідрозділами міліції у Криму, в якому він дав оцінку опозиції та передвиборчій ситуації в Україні, активно обговорюється у політичних колах.

 

У парламенті від імені провладних фракцій зі звинуваченнями на адресу опозиції виступив Степан Гавриш. Як і президент Кучма, він закликав опонентів не нагнітати політичні пристрасті і не вдаватися до провокацій.

Реакція представників опозиційних сил ? однозначна. Вони кажуть про те, що влада готу?ться до силових сценаріїв розвитку виборчої кампанії з метою не допустити перемоги опозиційного кандидата.

Президент Леонід Кучма заявив у Криму, що погрожувати повстаннями ? це те саме, що погрожувати терористичними актами. Такі слова пролунали у контекті оцінки керівником української влади подій у Північній Осетії. Леонід Кучма попередив опозицію про неприпустимість екстремістських дій і розхитування державного човна.

Лідери опозиції та представники їхніх штабів побачили у таких звинуваченнях спроби привчити людей до думки про те, що силовий розвиток виборчої кампанії ? можливий. ? що наслідком може стати або зрив виборів, або визнання їх результатів недійсними у разі перемоги опозиційного кандидата.

Втім, говорять про це не тільки штаби опозицї. Представник депутатської групи ?Центр?, колишній працівник спецслужб Володимир Сивкович в інтерв'ю Бі-Бі-Сі зверта? увагу на те, що про революції більше говорить влада, аніж опозиція.

?Мо? особисте враження, що ці революції, про які говорить президент, більше потрібні владі, аніж опозиції. Ви подивіться, більше про це говорить саме влада. Усі провладні телеканали кричать про революцію. Опозиція ж зробила лише одну заяву ? про те, що коли результати виборів будуть сфальсифіковані, вона не стрима? народ, який може вийти на вулицю. То кого заляку? сьогодні влада ? опозицію чи людей??, - каже Володимир Сивкович.

Президент Кучма, промовляючи перед спецназом, багато посилався на Росію, зокрема, сказавши, що навіть така потужна країна не може впоратися із ектремістами і що саме тому влада і правоохоронні органи України мають бути готовими до превентивних заходів, аби не допустити повстань і революцій під час виборчої кампанії.

Багато хто із політиків виправдову? різкість заяв Леоніда Кучми. Наприклад, колишній президент Леонід Кравчук вважа?, що у президент значно більше поінформований про криміногенну і політичну ситуацію в державі, аніж інші громадяни, і саме тому його заяви виглядають виправданими.

?Президент несе відповідальність, найвищу відповідальність у даному разі як гарант безпеки за усе те, що може статися у державі. Висловлюючи свої тривоги, він акценту? увагу суспільства на тому, що навіть найменший заклик до непокори чи до якихось конкретних дій ? може стати для України у цей час, як і для інших країн, небезпечним?, - вважа? Леонід Кравчук.

Головне питання, відповіді на яке шукають і політики і аналітики ? якою може бути мета силового сценарію виборчої кампанії.

Провладні сили впевнені, що йдеться про спроби опозиції знайти виправдання сво?му програшу на виборах.

Натомість, опозиція впевнена, що зрив виборів вигідний лише чинній владі і персонально Леонідові Кучмі, позаяк за такого розвитку подій він лишатиметься лідером держави.

 

09 вересня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів