Врегульовано проблему "нульової ставки" для тваринників

Консультує ДПА в Закарпатській області

 

Виробники, які поставляли переробним підприємствам молоко та м’ясо у живій вазі за нульовою ставкою, отримають необхідні відшкодування податкового кредиту. Це проблемне питання, що виникло між виробниками та органами державної податкової служби, врегульоване постановою Уряду, передає Департамент комунікацій влади та громадськості Секретаріату Кабінету Міністрів України.

Як відомо, сума податку на додану вартість (ПДВ), що підлягає сплаті до бюджету сільгосппідприємствами усіх форм власності за поставлені ними молоко та м’ясо у живій вазі, повністю залишається у їх розпорядженні і має бути використана для розвитку виробництва. Це є одним з видів державної підтримки, визначеним Порядком нарахування, виплат і використання коштів, спрямованих для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі (постанова Уряду від 12.05.1999 р. № 805). Податковий кредит з ПДВ за названими операціями з 1998 року включався до загальної декларації, за якою ведуться розрахунки з бюджетом з подальшим відшкодуванням цього податкового кредиту.

Постановою Уряду від 28.03.2007 р. № 596 Порядок був викладений у новій редакції. При цьому з нього було виключено зазначену норму, як таку, що є невід’ємною складовою Закону України „Про податок на додану вартість”. Проте ці зміни у редакції Порядку викликали неоднозначне тлумачення. Тому нинішнім рішенням чітко визначено, що на поставлене виробниками переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі ПДВ нараховується за нульовою ставкою. При цьому суми податкового кредиту за звітний період включаються до податкової декларації з ПДВ платника податку, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом.

За даними Мінагрополітики сума невідшкодованого податкового кредиту цього виду, починаючи з дня набрання чинності постанови № 596, становить 73 млн. гривень. Слід додати, що в Державному бюджеті на 2008 рік передбачено понад 1,6 млрд. гривень бюджетної дотації виробникам усіх форм власності та окремим селянам за продукцію тваринництва.

 

15 квітня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів