Опитування: Ющенко переможе на виборах, якщо одержить вільний доступ до ЗМІ

Українці вважають, що якщо кандидати в Президенти України матимуть рівний доступ до засобів масової інформації, на виборах переможе лідер блоку "Наша Україна" Віктор Ющенко. Якщо ж ситуація залишиться незмінною, то переможцем стане прем’єр-міністр Віктор Янукович, передає Інтерфакс-Україна.

 

Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМ?С) разом з фондом "Демократичні ініціативи".

Як повідомив на прес-конференції в понеділок, 13 вересня, президент КМ?С Валерій Хмелько, згідно з даними опитування, 29% респондентів вважають, що за умови рівних можливостей доступу до телебачення і радіо перемогу на виборах отрима? Віктор Ющенко, а 23% переконані, що переможе Віктор Янукович.

Якщо ж до виборів у кандидатів залишаться ті самі умови доступу до ЗМ?, які були і до сьогоднішнього дня, то 31% опитаних вважа?, що на виборах перемогу здобуде Віктор Янукович, а 23% респондентів вірять у перемогу Віктора Ющенка.

При цьому, майже половина опитаних (48%) вважають, що наступним Президентом стане Віктор Янукович, стосовно Віктора Ющенка таку думку висловили 23% респондентів.

Разом з тим, якби вибори Президента відбувалися в момент опитування, у першому турі за Віктора Ющенка проголосувало б 28,7%, за Віктора Януковича ? 23,5%. Лідер соціалістів Олександр Мороз набрав би 6,6%, лідер Компартії Петро Симоненко ? 6,1%, лідер ПСПУ Наталія Вітренко - 1,5% опитаних.

Менше 1% голосів набрали б лідер УСПП Анатолій Кінах (0,4%), київський мер Олександр Омельченко і лідер партії "Яблуко" Михайло Бродський (по 0,3%), лідери Партії зелених Віталій Кононов і партії "Братство" Дмитро Корчинський (по 0,1%).

?нші 16 кандидатів разом узяті набрали б менше 1% голосів.

Проти всіх проголосували б 4,8%. Не голосували б ? 5,2%, не змогли дати однозначної відповіді - 21,4% опитаних.

У другому турі за Ющенка готові проголосувати 36,9%, за Януковича ? 31%, проти всіх ? 9,6%, не мають наміру голосувати 6,4%, не дали відповіді 16,1%.

Валерій Хмелько також відзначив, що інтерв?юери вперше зверталися до респондентів з проханням не відповідати на запитання, якщо вони не хочуть відповідати відверто.

Згідно з даними опитування, лише 5,5% опитаних вважають, що на запитання соціолога їхні знайомі побояться назвати кандидата, за якого вони дійсно збираються голосувати; 60% вважають, що не побояться сказати про це; 17,5% не змогли відповісти напевно і 17% не відповіли на це запитання.

 

14 вересня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів