Закарпатська народна кухня…

Явище, звичайно, як і весь цей унікальний край на кордоні п’яти держав, оригінальне і неповторне за своїми не лише історико-культурними, але і смаковими якостями.

 


За багато тисячолітню історію тут змішалися не лише народи та релігії, але й кулінарій на майстерність та смакова гамма. Закарпатське вино, закарпатська кава, закарпатська паленка, закарпатський лек вар, закарпатський коньяк, закарпатські тістечка, все це знайоме не лише місцевому населенню, але й за межами краю, країни, континенту.
Якщо розпочати наш гастрономічний маршрут, то варто його розпочати з угорської кухні яка базується на паприці, томатах та гіркому перці . Оригінальні та неповторні назви угорських страв відразу можуть задовільнити найвибагливіших гурманів - перкельт, паприкаш, бограч-гуляш, керезет, лечо, рокот-крумплі, торгоня, лоці-печенє, чірке-паприкаш, шертеш-шонкаш, сегединський гуляш, боб-левеш, голасле, шомлої-голушко, нокедлі, бундаш-кенір та це лише початок тривалої подорожі.
Наступний пункт на нашому марштруті словацька кухня, що заснована на різних супах, кашах, варених і тушкованих овочах, смаженому і копченому м’ясі та молочних продуктах. Словацька кухня включає солоні і солодкі страви, приготовані з муки, зокрема страпачки, карбонатки, джадки, стеранка, бухти, часникова поливка.
Сусідня з нею чеська кухня утворилася з місцевих кулінарних пристрастей і численних запозичень. Вона відрізняється ситними стравами і соковито-солодкими десертами. Найбільш характерні для чеської кухні страви - печеня зі свинини, кнедлики, капустяний суп із копченим м’ясом і ковбасою, кроповий соус, гусак з червоною капустою і з "дрбаками".
Якщо ще не втомилися то піднімемось до завітаємо до наступних закарпатських гастрономічних об’єктів, а саме в гості до польської кухні, що є результатом багатьох впливів. Поляки завжди віддавали перевагу рясній, ситної й порівняно солодкій кухні. У той же час приналежність до слов’янських народів виразилася в пристрасті до кисло-солодких або заправленим сметаною страв. Польська кухня славиться різноманіттям варених і твердокопчених ковбас, які в гарячому й холодному виді входять у повсякденне харчування з ранку до вечора, а ще до них фляки і бігос.
Вже нас зачекалася румунська кухня, яка протягом віків відчувала вплив, як сходу, так і заходу, тому в ній існують запозичення з кухонь інших народів. У національних стравах румуни використовують інгредієнти, що сповільнюють процес старіння. Вживається також багато овочів, фруктів, яєць, молочних продуктів. Напевно, саме тому румунські страви зберігають натуральний смак. Для приготування страв - токана ку бринза, зама ку фасоле, інгрошала ку грібе, гівеч, мамалига, чорба, плечінта – використовуються різноманітні приправи на основі подрібнених сухих трав, трав медичного призначення, ароматичних трав.
Одна з найбільш оригінальних зупинок на нашому гастрономічному маршруті, це єврейська кухня, що утворилася під впливом релігіозних законів щодо їжі ("кашрут") та кухонь багатьох народів. Золоте правило каже: з невеликого об’єму продуктів вмій зробити якомога більше страв – кугл, човлент, фарширована риба, цимес, "вушка Хамена".
Вже час завітати і до німецької кухні, що вирізняється великою різноманітністю страв зі свинини, телятини, яловичини, птиці, дичини, риби. Популярні різноманітні овочі, особливо капуста, картопля, найчастіше у відвареному вигляді. Широко розповсюджені кисломолочні продукти, бутерброди, страви з яєць, якщо вірити статистиці, то найулюбленіша їжа німців – пиво та сосиски. свинина з пивом, а до них ще різдвяний штолен, шнітцель, кльоцки. А ось чого ви точно ніде не знайдете, так це національну ромську кухню, яка здивує вас своїм багатим асортиментом, від гурки до голубців по-циганськи, від цігань-печенє до грибної мачанки, від реберцят по-ромськи до пугачо чи сивко.
А на завершення подорожі гостинна закарпатська кухня пригостить вас – кремзликами, пасульою пудбиваною, пирсканими крумплями, бринзою, баношом, грибовою поливкою, палачінтами з лекваром, різноманітними шутеменями і кітликами.

Ну а після недовготривалого відпочинку – разом можемо помандрувати медовим чи винним, сирним чи пивним туристичними маршрутами Закарпаття.

 

27 жовтня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів