Нацбанк наказав не давати кредити без розпису, що клієнт добре подумав

Національний банк України розробив Пам`ятку позичальника банку за споживчим кредитом. Документ оприлюднений на сайті НБУ.

 

"Для прийняття остаточного рішення про отримання споживчого кредиту Ви маєте самостійно реально (зважено) оцінити свої потреби в його отриманні, а також свою фінансову можливість своєчасно сплачувати та обслуговувати такий кредит. Це означає, що Ви маєте оцінити, яку суму грошових коштів, виходячи з обсягу Ваших фактичних доходів, а також життєво необхідних (придбання продуктів харчування, ліків тощо) та обов`язкових (оплата комунальних послуг тощо) витрат, Ви можете регулярно впродовж дії кредитного договору направляти на сплату всіх платежів за кредитом", - вказується в Пам`ятці.

В НБУ вважають, що вивчення інформації, викладеної в Пам`ятці, сприятиме прийняттю населенням обдуманіших рішень щодо отримання кредитів.

Нацбанк в обов`язковому порядку зобов`язав комерційні банки ознайомлювати потенційних позичальників з розробленою Пам`яткою.

"Національний банк України пред`явив до всіх банків вимогу щодо розміщення Пам`ятки в усіх місцях надання банком та/або його підрозділами послуг із споживчого кредитування, щоб позичальники мали можливість з нею ознайомитися", - йдеться в повідомленні прес-служби Нацбанку.

Ця Пам`ятка розроблена з метою забезпечення дотримання банками вимог законодавства у сфері споживчого кредитования, а також підвищення фінансової письменності населення.

Як повідомлялося, в травні 2007 року Національний банк України зобов`язав комерційні банки надавати споживачеві повну інформацію про умови кредитування і загальну вартість кредиту (постанова НБУ №168 "Про затвердження Правил надання банками України інформації споживачеві про умови кредитування і загальної вартості кредиту" від 10 травня 2007 року). У документі вказувалося, що банк повинен інформувати про орієнтовну сукупну вартість кредиту з урахуванням процентної ставки за кредитом, вартістю всіх супутніх послуг, а також інших фінансових зобов`язань споживача, які пов`язані з отриманням, обслуговуванням і погашенням кредиту (зокрема на користь третіх осіб - страховиків, оцінювачів, реєстраторів, нотаріусів та ін).

У правилах передбачено, що банки мають одержати письмове підтвердження споживача про ознайомлення з вищезгаданою інформацією.

У правилах вказується, що банки не мають права змінювати процентну ставку за кредитом у зв`язку з волевиявленням однієї зі сторін (зміни кредитної політики банку).

Представники громадських організацій заявляли, що комерційні банки ігнорують постанову НБУ про надання клієнтам повної інформації про ефективну ставку за кредитами.

 

15 листопада 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів