Про припинення підприємницької діяльності

Консультує ДПА в Закарпатській області

 

Порядок реєстрації та припинення підприємницької діяльності регулюється Законом України від 15.05.2003 N 755-IV “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” (далі - Закон). Зареєструвати суб’єкта підприємницької діяльності фізичну особу – підприємця чи юридичну особу сьогодні досить просто і це займає два робочі дні. А от процедура припинення підприємницької діяльності досить тривала і копітка.

Першим кроком припинення підприємницької діяльності юридичної особи або фізичної особи-підприємця є рішення суб’єкта господарювання про припинення і звернення до відповідного державного реєстратора, на підставі якого здійснюється публікація повідомлення у спеціалізованому друкованому ЗМІ. Не раніше двох місяців з дати публікації суб’єкт господарювання або уповноважена ним особа має подати державному реєстратору визначений пакет документів, до складу якого входить, зокрема, довідка податкового органу про відсутність заборгованості зі сплати податків і зборів за формою №22-ОПП.

Зазначена довідка видається після документальної перевірки та закінчення законодавчо встановлених термінів сплати узгоджених податкових зобов’язань у разі встановлення факту відсутності заборгованості перед бюджетами усіх рівнів з податків і зборів, які контролюються податковими органами. Слід відмітити, що довідка податкового органу за формою №22-ОПП є дійсною для надання до органу державної реєстрації протягом двох місяців із дня її реєстрації у податковому органі.

Деякі суб’єкти господарювання після отримання таких довідок на цьому зупиняються і не вживають необхідних заходів для проведення процедур припинення у державного реєстратора. Таким особам слід мати на увазі, що довідка податкового органу засвідчує лише відсутність заборгованості зі сплати податків, а не припинення підприємницької діяльності. Відповідно до норм Господарського кодексу України суб’єкт господарювання вважається таким, що припинив діяльність, із дня внесення до Єдиного державного реєстру запису про його припинення.

Сьогодні характерними є випадки, коли діяльність суб‘єктів господарювання припинено за рішенням суду з підстав, визначених Законом. Найчастіше це у разі неподання до податкового органу звітності більше 1 року або невстановлення місця знаходження платника. Однак суд виносить рішення про закриття діяльності, а не скасування державної реєстрації. Відповідно платник повинен на вимогу суду припинити діяльність, а процедуру припинення державної реєстрації провести самостійно. Отже, у разі незавершення процедури припинення у відповідного державного реєстратора фізична особа не втрачає статус підприємця, як і суб’єкт господарювання -юридична особа не позбавляється статусу юридичної особи. А це призводить до ряду негативних наслідків, зокрема, до такого суб’єкта господарювання застосовуються штрафні санкції за неподання звітності (у розмірі 170 грн. за кожне неподання податкової декларації). Крім того, установчі (реєстраційні) документи такого суб’єкта можуть бути використані у операціях за участю фіктивних фірм тощо.

Враховуючи викладене, наголошуємо на необхідності дотримання діючих норм законодавства щодо своєчасного проведення визначених Законом процедур припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи–підприємця у разі прийняття рішення про ліквідацію. Тобто остаточне припинення – відмітка у державного реєстратора.

За роз’ясненнями щодо процедури припинення підприємницької діяльності можна звернутися до податкових органів, державних реєстраторів за місцем реєстрації та уповноваженого органу з питань державної реєстрації.

ДПА у Закарпатській області

 

25 листопада 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів