"Іршавський Хохлотрон", або коли ви ся вже напхаєте ?

Все почало перти назовні 30 жовтня 2008 року. Сказати, що цього дня сталася подія неординарна і дуже тривожна – нічого не сказати. Хоча зовні все виглядало буденно і просто – було зірвано сесію Іршавської райради, на якій мав звітувати голова Іршавської райдержадміністрації п. Хохлов М.М. Ось як цю інформацію донесла до загалу ЗІК – західна інформаційна корпорація:

 

Все почало перти назовні 30 жовтня 2008 року. Сказати, що цього дня сталася подія неординарна і дуже тривожна – нічого не сказати. Хоча зовні все виглядало буденно і просто – було зірвано сесію Іршавської райради, на якій мав звітувати голова Іршавської райдержадміністрації п. Хохлов М.М.
Ось як цю інформацію донесла до загалу ЗІК – західна інформаційна корпорація:
" Закарпаття: Іршавські депутати замість участі в сесії возять гравій до басейну. Голова райради звинувачує обласну владу у саботажі.
Учора, 30 жовтня, вперше за останнє десятиріччя сесія Іршавської районної ради не відбулась. З-поміж 78 депутатів прийшли 37, голова райради Петро Станко заявив, що роботі депутатів перешкоджає обласна влада, демонструючи "такі методи роботи, у порівнянні з якими ті, що були у кучмівсько-медведчуківську добу, можуть здатися дитячими забавками, а своїм слугою на Іршавщині пробує зробити районну раду".
Серед питань, винесених на розгляд сесії, було затвердження звіту роботи голови РДА за минулий рік. Для роботи сесії не вистачило трьох народних обранців. Більшість відсутніх працює у структурах або службах, які так чи інакше підпорядковуються райдержадміністрації.
Як зазначив голова райради Петро Станко , "є всі підстави стверджувати, що депутатам погрожують звільненням з роботи, закриттям підприємств. Думаю, ми чотири роки тому відстоювали демократичні цінності не для того, щоб нині спостерігати , як дехто їх паплюжить на догоду безвідповідальним політикам. Я не дозволю, щоб районна рада, як представницький орган, була холуєм в руках тих, хто нині провокує дестабілізуючі ситуації та пропагує недемократичні методи роботи".
Голова Іршавської райдержадміністрації Максим Хохлов відсутність на сесії депутатів райради, які є його підлеглими, пояснив так : "Сьогодні у нас суботник. Важливий об’єкт. Грошей зараз немає. Робимо підлогу, завозимо гравій у плавальний басейн для того, щоб розвивати спорт. Я маю на увазі наш колектив. Інші люди, котрі на посадах, мають роботу. Можу відповідати за людей, які в мене в апараті. Розберемося з ними".
Так що ж мало статися на сесії райради, яка причина викликала панічний жах голови РДА п. Хохлова М.М., що змусило його, а також заступника голови райради п. Менчука М.С. особисто передзвонювати депутатам – держслужбовцям та підприємцям із відкритими погрозами не йти на сесію. Доходило до смішного – відеокамери спостереження у райраді зафіксували телефонну розмову – погрозу і десятихвилинне вагання голови комісії, депутата М. "бути чи не бути" на сесії, а голова РДА, як сам потім вихвалявся, вже під час перерви "поплакався" одному із керівників ОДА, через що із засідання зникли ще два депутати.
Так чому ж були погрози, чому роботи по облаштуванню підлоги в басейні, за які до речі, проводиться оплата в повному обсязі, стали важливіші за планову сесію ?
Як стало відомо від депутатів та керівництва райради на сесії за підсумками звіту голови РДА планувалося визнати роботу п. Хохлова М.М. за звітній період незадовільною. Але ж це, зважаючи на офіційну точку зору та виступи Максима Михайловича про величезні досягнення в соціально-економічному розвитку району, виглядає нелогічним і абсурдним. Більше того, після відмови йому Головдержслужбою України, у зв"язку з досягненням пенсійного віку, у продовженні роботи на займаній посаді, в ЗМІ, на окремих сайтах почався істеричний захист останнього. Зокрема, в газеті "Старий замок" за 11-17 вересня цього року, один із найбільш одіозних керівників ОДА Михайло Попович сказав : " Нещодавно облдержадміністрація звернулася до уряду з проханням погодити продовження терміну перебування на державній службі голови Іршавської райдержадміністрації Максима Хохлова. Своє клопотання мотивували тим, що за останній час у районі значно поліпшились основні соціально-економічні показники. Максим Михайлович показав себе вдалим менеджером. Але, на жаль, і в цьому питанні уряд не дослухався нашої думки".
Дивно, як же це можливо, в районі "завдяки вдалому менеджеру", одному з "найпливовіших людей Закарпаття", все "значно поліпшилось", а на сесію, незважаючи на погрози і знаючи, що треба буде голосувати за недовіру голові РДА приходить майже половина депутатів? Виходить, якби явка була звичайною а голосування таємним, могли висловити недовіру районному керівнику? Тоді стає зрозумілою поведінка пана Хохлова. А як же Михайло Менчук? Для нього посада Максима Михайловича – остання можливість доступу через "Єдиний центр" до партійної каси на можливих виборах, останній шанс утриматись на посаді заступника голови райради, оскільки підтримку голови і депутатів райради через свою бездіяльність і некомпетентність втрачено остаточно.
А як скористатись виборчими коштами Михайло Степанович знає добре, адже у 2006 році брав чималі суми від підприємців району за місце у списку депутатів райради. І хоча частина з них депутатами не стала, кошти їм, зокрема Віктору Хомі, не повернув. Зате Михайло Степанович придбав за 26 тис. дол. США автомобіль " Опель – Омега" та відремонтував своє обійстя а зараз веде чимале будівництво, зареєстроване на підставних осіб на території Іршавщини.
У районі ж причини такого стану справ називають різні. Подейкують, що через незгоду щодо поділу сфери впливу на тіньові фінансові потоки, а також відмови п. Станка П.І. вступити з однодумцями до "Єдиного центру", Максим Хохлов, через керівництво ОДА, наслав на підприємницькі структури Петра Івановича нищівну перевірку. Почалася міжусобна війна із певними фінансовими втратами і це, нібито, вивело із себе голову райради. Тоді і почалася підготовка сесії і "обробка" депутатів райради. Така точка зору має право на існування і очевидно, що події саме так і розвивалися, але все ж це досить примітивна точка зору. Перш за все тому що реально Петро Іванович контролює 16 із 27 депутатів райради від "Нашої України", які і були присутні на сесії. А як же 21 дупатат з інших фракцій? Звідки в них, м’яко кажучи, недружнє ставлення до голови РДА, що викликає в них і в переважної частини жителів району протест і огиду?
Щоб відповісти на ці питання спробуємо, на основі наявних документів, хоча б частково проаналізувати діяльність п. Хохлова М.М.
Справедливості ради необхідно відмітити, що в районі схвально сприйняли рішення про призначення в 2006 році головою Іршавської райдержадміністрації Максима Хохлова. Переважна більшість хоч і сприймала його як колишнього "комуняку", все ж відмічала гострий розум, вміння тверезо і в перспективі оцінювати ситуацію, правильно розподілити свій робочий час, певні організаційні здібності. Схвально були зустрінуті і перші кроки керівника – завершення будівництва шкіл, ремонт об’єктів соціальної сфери, сприяння розвитку малого бізнесу, наведення порядку на кладовищах, підтримка здібних керівників, над якими нависла загроза звільнення через політичні уподобання тощо.
Хоча звучали і застереження. Зокрема щодо нестабільності політичних поглядів, "правильно розставляти свої пріоритети" з метою збагачення будь-яким шляхом, плазуванням перед начальством, через що, нібито, здатен продати всіх, включаючи і найближчих друзів. Згадувалась зрада під час виборів до Верховної Ради свого керівника, першого секретаря Іршавського РК КПУ Галаса І.І., якісь темні справи при лісозаготівельних операціях у Росії, нібито смертельний випадок з його робітником на шахтах в Угорщині, за що була порушена кримінальна справа проти нього у другій половині 90-х років, відкупитись від якої зумів тільки продавши весь свій бізнес (пивзавод в м. Іршаві, ресторан, магазини на ринку, біля МРЕО, в с. Ільниця, недобудований житловий будинок в м. Іршава, тощо). Були натяки і на бажання Максима Михайловича взяти "під своє крило" торгівлю вугіллям для бюджетних установ району та виробництво дерев"яного вугілля (для того і було створено ТзОВ "Кремній" під керівництвом жителя с. Чорний Потік І.Д. Палька.)
Але тоді , на фоні очікуваних змін і досягнень, у все це не дуже вірилось і до уваги не бралося. Отже після більш як дворічної роботи що ми маємо "у сухому залишку", як полюбляє говорити Максим Михайлович.
Економіка
Вперше за останні 15 років допущено спад (зменшення) обсягу промислової продукції за січень-вересень 2008 року до відповідного періоду попереднього року – 91,5% ( 15 місце із 18-ти по Закарпатській області). В цілому ж по області приріст складає 117,1 %, зменшення допустили всього 4 адміністративні одиниці. Зрозуміло, що таке зменшення темпів промислового виробництва автоматично потягло за собою погіршення основних економічних і соціальних показників району.
Темп зростання доходів місцевого бюджету (без трансфертів) за січень-вересень до відповідного періоду попереднього року склав всього 133,9% (12 місце) при минулорічному – 142,3 % і відповідно 9 місце по області.
Виконання одного з основних показників – доходів місцевого бюджету до планових показників Мінфіну складає 76,1 % - 16 місце по області.
Значно погіршився також показник зростання номінальної заробітної плати за січень-серпень 2008 року 135,6% (12 місце) в той же час у 2007 році район займав перше місце по області.
А частка працівників яким нараховано заробітну плату за червень 2008 року нижче від прожиткового мінімуму склала 18,0 % або 15 місце по області.
Середньомісячна заробітна плата найманих працівників малих підприємств за рік склала всього 512,94 грн. – 17 місце (по області 653,86 грн.)
Зрозуміло, що і середньомісячна заробітна плата за січень-серпень найнижча в краї – 1082,05 грн. (18 місце) при середньообласній 1387,79 грн.
Не кращий стан справ із працевлаштуванням.
При середньообласному показнику створення нових робочих місць 84,8 % (до річного завдання), на Іршавщині ця цифра складає 75,9 % - 13 місце.
Обсяг прямих іноземних інвестицій на одну особу наростаючим підсумком з 1994 року склав всього 79,7 дол. США або 15 місце (середньообласний показник 289,8 дол. США).
Обсяг інвестицій в основний капітал на одну особу за січень-червень 2008 року склав 641,6 грн. або 12 місце при середньообласному показнику 991,5 грн.
Кількість малих підприємств у розрахунку на 10 тис. осіб наявного населення склала 32 одиниці – 17 місце , при середньообласному показнику 61 одиниця, а суб"єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб 338 ( 10 місце) середньообласний показник 501 одиниця.
Що викликає здивування зростають викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами у розрахунку на 1 кв.км за рік до попереднього року. У 2007 році цей показник становив 99,5 % (14 місце) коли у 2006 році відповідно 99,2 % і 11 місце. При цьому, що зовсім не зрозуміло, зменшується площа земель лісового фонду – у 2007 році цей показник найгірший у області – 99,96 % ( 18 місце), коли в 2006 році він був 99,99 % ( 14 місце).
Не кращі справи і в сільському господарстві. Виробництво валової продукції в цьому секторі економіки за рік, до попереднього року склало 91,6 % (10 місце), в 2006 році – 77,7 % (12 місце). Загальні враження про стан справ тут можна отримати тільки оглянувши знищені виноградники на трасі Мукачево-Хуст в околицях сіл Доробратово, Кам"янське, Сільце, Вільхівка-Широке та ряду інших населених пунктів. Таке враження, що цим маршрутом ніколи не їздять обласні керівники та представники правоохоронних органів.
Підсумовуючи сказане хочеться звернути увагу на такий факт, що із 5 основних показників соціально-економічного розвитку, за якими проводиться рейтингова оцінка міст і районів Закарпатської області за січень-вересень 2008 року у Іршавському районі допущено погіршення у 3-х сферах – сфері реального сектору ( з 8-го у 2007 році на 12 місце у 2008 році) ; сфері інвестиційної та зовнішньо-економічної діяльності ( з 9 на 13 місце); сфері соціального сектору ( з 7 на 14 місце). Покращення у 2-х сферах – сфері державних фінансів та фінансових результатів діяльності підприємств ( з 6 на 4 місце), сфері споживчого ринку ( з 9 на 4 місце).
Отже істерична заява керівника апарату ОДА Михайла Поповича, що "у районі значно поліпшились основні соціально-економічні показники" а "Максим Михайлович показав себе вдалим менеджером" викликає тільки посмішку. І це дійсно було б смішно, якби не було так сумно.
Земля і люди

Чутки про те, що на Іршавщині розбазарюється земля почали поширюватись по району за останні два роки особливо інтенсивно. При чому активно обговорювали це питання і пересічні громадяни, і бізнесмени, і працівники бюджетної сфери і навіть сільські голови. Одні тому, що прекрасно зрозуміли реальну ціну земельних ділянок, тепер і в майбутньому, особливо у рекреаційних зонах, місті Іршаві та придорожних масивах. Інші тому, що знали – будівництво і ремонт об"єктів бюджетної сфери неможливе без коштів від реалізації земель несільськогосподарського призначення. Особливо реалізації їх на аукціонах, бо тільки так можна отримати реальну ціну і уникнути корупційних дій. Здається "розумів" це і Максим Хохлов. Ось що пише він на сторінках газети "Нове життя" ( № 67 від 11.09.2008) "Ю.В.Тимошенко як Прем"єр-міністр в цьому році відмінила старий механізм аукціонів реалізації земель несільськогосподарського призначення. При цьому не задіяно новий. Такий вакуум породжує труднощі в залученні додаткових коштів для вирішення нагальних проблем соціально-економічного розвитку як нашого, так і інших регіонів".
Щоб зрозуміти цинізм цих слів, треба проаналізувати продаж земель в Іршавському районі, в тому числі і до 2008 року. Отже, незважаючи на хронічну нестачу коштів для "вирішення нагальних проблем соціально-економічного розвитку району", зокрема і будівництва басейну в м. Іршава, з 01.01.2006 року по 01.11.2007 року з 13-ти земельних ділянок в районі с. Собатино, м. Іршава ур. "Урстова гора", "Біля заготскоту", с. Ільниця ур. "Солом"янки", с. К. Мартинка загальною площею 6,9 га через аукціон продано тільки 3 ділянки площею 0,8 га.
Цікавим також , особливо для жителів с. Осою, є той факт, що найбільш привабливі і дорогі земельні ділянки, в ур. "Кам"янка" та "Петриково", що межують з національним природним парком "Зачарований край" з 11.04.2007 року по 23.09.2008 року роздано головою Іршавсьої РДА ... безкоштовно ! Всього 39 ділянок загальною площею 9,4 га. Зважаючи на наявність тут гірськолижного витягу і чудові ліси навкруги можна тільки здогадуватись про фактичну вартість земельних ділянок і про те, в кого осіли гроші. Причому, якщо в урочищі "Петриково" гр. Никитюк В.С., Никитюк Т.О., Никитюк С.Ю., Самопливська О.В. розпорядженням голови РДА № 487, 484, 494, 493, виділено по 0,05 га, то наближеним до Максима Михайловича гр. Маргіта І.П. - 1.52 га (розпорядження № 106 від 28.02.2007 р.), Мельникович М.М. – 0,2 га ( розпорядження № 434 від 04.06.2008 р.), Фущіч А.І. – 0,54 га ( розпорядження № 666 від 22.11.2007 р.), Кебелеш В.М. – 0,37 га ( розпорядження № 310 від 19.06.2007 р.), Шаленик І.П. – 0,24 га (розпорядження № 286 від 22.05.2008 р.) Ну і звичайно для свого любимого зятя Ляшко М.М. – 1,8 га (розпорядження № 106 від 28.02.2007 р.) та 0,19 га ( розпорядження № 745 від 18.09.2008). Анекдотичність ситуації в тому, що своєму зятю Максим Хохлов виділив безкоштовно 0,19 га через 7 днів після епохальної заяви на сторінках "Нового життя" про відміну "старого механізму аукціонів" і труднощах в "залученні додаткових коштів ... для нагальних проблем соціально-економічного розвитку". До такого, напевно, не додумався б і Остап Бендер – нема можливості продати в інтересах держави – роздам безкоштовно в своїх інтересах. Подейкують, правда, що частина тих, що отримали земельні ділянки - підставні особи, "правильно розставлені свої пріоритети" - але це вже як і можливі хабарі справа для розгляду правоохоронними органами.

Не особливо обтяжував себе Максим Хохлов і при вирішенні прохання загальних зборів громадян та сесії Лозянської сільської ради про виділення під сільске кладовище земельної ділянки розміром 1,5 га в урочищі "Челлениця" (вище бітум бази). Схема звична – своїм людям безкоштовно землю (рішенням № 354 від 15.05.2008 р.Лендел О.А. мешканцю с. Гребля 94 – 1,36 га; рішенням № 376 від 21.05.2008 р. Мешко М.І. мешканцю Кр. Мартинка, 15 – 0,2 га; рішенням № 347 від 21.05.2008 р. Добра Т.І. мешканці м. Іршава вул. Шкільна 3/18 – 1,85 га у власність для ведення особистого селянського господарства , а Лозянській сільраді, замість допомоги, відписку – "виділення земельної ділянки під сільське кладовище можливе за умови створення комунального господарства при сільській раді (!?), позитивного погодження РайСЕС та відділу екології". Ось що про такий розподіл пишуть жителі с. Лоза : - "...зауважимо, земля роздається разом з багаторічним хвойним лісом, який був висаджений на цій земельній ділянці більше 30 років і відноситься до 1 групи лісів. Даний ліс належить до відання філії № 1 "Іршавського лісгоспу" - державного підприємства "Агроспецсервіс", (директор Фущич І.І.), якого теж; не постаивили до відома про те, що забирають земельну ділянку з лісовим масивом для ведення селянського господарства.
На даний час в бюджеті сільської ради не має коштів для закінчення капітального ремонту ДНЗ с. Лоза, а землі Іршавська райдержадімністрації роздає у приватну власність безкоштовно.
Якби ці земельні ділянки були виставлені на аукціон, то бюджети РДА та сільської ради могли б отримати мільйони гривень.
Громада села Лоза глибоко обурена діями районної виконавчої влади, яка посилається на норми недосконалого законодавства і вирішує свої особисті інтереси, а не інтереси громади.
Відповіді на наше звернення щодо надання громаді с. Лоза земельної ділянки під кладовище в урочищі "Вище бітум бази" в письмовій формі ми не отримали.
А зі слів голови РДА Хохлова М.М. та його заступника Добромільського П.П. в даному урочищі земельну ділянку нам не виділять. Мотивують вони це тим, що дані землі є заповідними і дуже красивими, то підходять лише тим, у кого багато грошей, для дач та барів".
Ось так. І закрадається думка, чи не для того, щоб безконтрольно розбазарювати і надалі найбільш привабливі земельні ділянки пан Хохлов розпорядженням голови РДА № 815 від 09.10.2008 року із земель запасу Арданівської, Білківської, Брідської, Броньківської, Великораковецької, Вільхівської, Дубрівської, Довжанської, Доробратівської, Загатянської, Зарічанської, Ільницької, Імстичівської, Кушницької, Кам"янської, Лозянської, Лисичівської, Малораковецької, Осійської, Приборжавської, Чорнопотіцької, Сілецької сільських та Іршавської міської ради надав у постійне користування філії № 1 "Іршавський лісгосп" держпідприємства "Агроспецсервіс" ще 239,7 га землі ? Хіба в згаданих сільських радах мало проблемних питань, які можна було б вирішити, реалізувавши ці земельні ділянки на аукціоні ?
Взагалі то, небажання голови РДА віддавати розпоряджатись землями запасу та землями за межами населених пунктів відноситься практично до всіх сільських рад. Не зрозуміло, чому не можна разом із сільскими громадами, районною радою знайти розумні, виважені і вигідні для сільрад і району рішення? Чому треба закулісно вирішувати ці питання ? Звідки така неповага та нелюбов до Іршавчан, що найвигідніші і найдорожчі ділянки виділяються за безцінь, без аукціонів підприємницьким структурам і жителям з інших регіонів, - мукачівським підприємцям під АЗС "Окко" при в"їзді в місто, під будівництво супермаркету на території бувшого молокозаводу (хоча на ці місця було і прохання депутатів райради, зокрема підприємця Михайлюка І.І.), жителям м. Мукачево Турянчик К. та Турянчик В. по 2 га землі біля озера на місті колишнього Сілецького кар"єру; жителям м. Хуст Тимчик Й.Й., Тимчик О.В., Черевко Х.М. по 1,2 га кожному із земель запасу Вільхівської сільради в чудовому лісному масиві "Чингавки".
Безумовно, якщо говорити про створення зручностей для автоводіїв, то нова, сучасна, АЗС потрібна, але хіба обов"язково було будувати її всередині передбаченого генпланом забудови м. Іршави, майбутнього житлового масиву ? А, чи не потрібно було б перед будівництвом супермаркету, зареєструвати цю структуру в районі, як юридичну особу і , відповідно, сплачувати в майбутньому тут всі види податків ? Адже чимось треба буде компенсувати втрати бюджету через скорочення підприємцями Іршави, навколишніх сіл та райспоживспілкою об"ємів реалізації товарів, що належать до продовольчої групи та алкогольних і тютюнових виробів.
Тож ще раз спустимось на грішну землю. Бо сказати, що великі земельні ділянки виділяються тільки жителям інших районів Закарпаття було б неправдою, адже розпорядженням голови РДА № 356 від 13.07.2008 р. 4,7 га із земель Дубрівської сільради на 49 років виділено ТзОВ "Марлікс сервіс Іршава", як кажуть, для організації роботи і будівництва нового сміттєзвалища. Гадаємо не буде дивним те, що засновником цієї структури є пан Мельникович М.М., і, через ПП "Карпати", Хохлов Михайло Максимович ( син голови РДА). І хоча, звичайно, тут нічого не будується однак "під чуйним" керівництвом зятя Ляшка М.М. чималі бюджетні кошти на утримання сміттєзвалища виділяються регулярно.
І, як Ви вже зрозуміли, ніхто крім вищезгаданих громадян, навіть маючи кошти, устаткування і відповідний досвід роботи, не зможуть організувати ні збір, ні переробку та утилізацію побутових відходів. Бо на найближчі півстоліття все міцно схоплено місцевими "нуворишами" від влади.


Далі буде ...

 

06 грудня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. 2009-04-03 / 09:51:00

    Це звернення до пана Хохлова та пана Добромільського! А у Вас тільки землю можна купити чи й посаду? Ми хочемо нарешті повернути нашого освітнього керівника району. Скільки Вам грошей потрібно для цього?

  2. stepan_2009 2008-12-16 / 06:13:00

    Написано все вірно, але не все написано. ШІСТСОТ років Білківська земля була у віданні сільської громади. Запитання студенту економічного факультету: скільки має
    коштувати сотка землі в центрі села, яке знаходиться за 40 км від кордону з вросоюзом?
    Фактів можна приводити більше, але потрібно зрозуміти суть діяльності Хохлова.
    Після президентських виборів одна з газет написала, що Хохлова катапультували в
    Хуст начальником податкової адміністрації. Інколи Хохлов іменує себе інженером
    машинобудівельником. В СРСР інженерів заочників було менше, ніж мух. Начальником
    обласної податкової адміністрації було призначено колишнього інженера, а тепер голову партії единий центр Кріля. До речі, професіонал Азаров теж не фінансист, він геолог.
    Така собі фінансова романтика.
    Згодом Хохлова підвищили до голови райдержадміністрації, але не в Хусті,
    а в Іршаві. На перший погляд дискусійне підвищення. Не всім відомо, що поблизу Іршави
    в Заріччі знаходиться найбільше в Європі автотраспортне підприємство, яке налічує
    біля 1000 каміонів. В переважній більшості цей автопарк обслуговує контрабандні
    вантажопотоки. Податків кіт наплакав, але про масштаб тіньових фінансових потоків
    можна лише здогадуватись. Такий собі тіньовий фінансовий Гольфстрім, який гріє
    багатьох, тільки не державу. Це неправда, що діти контрабандистів навчаються в школі
    безплатно. Платимо за них ми, платники податків.
    В УжНУ є різні факультети, в тому числі економічний та юридичний. Пропоную
    в рамках УжНУ створити науково-дослідний інститут тіньової економіки та місцевого
    самоврядування (НДІ ТЕМС). По матеріалам практичної діяльності Хохлова можна було
    б захистити добрий десяток докторських дисертацій.
    P.S.
    Як писати правильно - самоврядування чи само-врядування???

  3. mike09 2008-12-15 / 12:30:00

    Хіба це все? У наших селах навіть біля церкви продані землі підприємцям, а оформляють їх як такі, що знаходяться за межами населеного пункту (у Білках- ПП Улашин, ПП. Попдякуник, ПП Барзун і ще добрий десяток інших). У сільраду - ні копійки, голова навіть не знає, що під носом земля уже продана. Дуже Хохлову згодився його заступник Петро Добромільський, бандит із банди "Сталін" по кличці "ДЛИННЫЙ". Колись дуже хотів його звільнити, як "профнепригодного і нахала". Півроку той був на лікарняних і в безкоштовних відпустках, Хохлов дав команду в кабінет його не впускати, а в один прекрасний день на подив іршавчан ідуть під ручку. Чарівне влізання брудної долоні в кишеню шефа - і ніяких суперечок. Це була велика сума, як і колишня глибина гніву на підлеглого. Так от, не залишилося жодної ферми, гаража, реммайстерень, бензозаправки, жодної колгоспної будівлі (а вони в Білках будувались дуже добротні), щоб не продана для підприємницької діяльності. Попалася одна ферма і Добромільському. Там уже багато років добротний і потужний промисловий млин, проводиться розфасовка муки, породаж черезторгівлю, працює цілодобово. До речі, податків не платить ні копійки, а Хохлов дав добро не включати його у звітність, а отже і в податкову. Тут же вмлині встановив старенькі пральні машинки і миє для хірургії, роддому, дитячого відділення всю білизну. Воду відрами заливають у машинки, каналізації і близько нема, як і провідної води!? Люди з жалем говорять - це поморанчева влада. А що буде далі