Погіршення економічнних очікуваннь ЄС матиме вплив і на закарпатську економіку

Глобальна економіка перебуватиме в рецесії протягом року

 

Економічні очікування ЄС погіршились

20 січня Європейська Комісія презентувала свій проміжний економічний прогноз на 2009-2010 роки, згідно з яким очікується поглиблення спаду економіки, проте поновлення приросту почнеться вже до кінця 2009 року.

Глобальна економіка перебуватиме в рецесії протягом року

У 2009 році очікується сповільнення росту світового ВВП до 0,5% (з 3,3% в 2008 році та винятково стабільного показника у 5% протягом 2004-2007 років). Проте, починаючи з другої половини 2009 року, можна очікувати, що глобальний ріст почне поступово, але помірно відновлюватись з покращанням ситуації на фінансових ринках. Загалом передбачається, що ріст світового ВВП досягне рівня 2,75% в 2010 році.

Економіка ЄС також сильно вражена

Протягом третього кварталу 2008 року показник ВВП впав на 0,2% як в Єврозоні, так і в ЄС загалом. Це означає, що Єврозона вступила в свою першу технічну рецесію відповідно до показника ВВП, підтвердженого контрактами для другого наступного кварталу. Зважаючи на подальший різкий спад згідно з даними досліджень серед галузей та країн, а також помітне погіршення інших провідних індикаторів протягом четвертого кварталу, прогнозується продовження спаду ВВП протягом першої половини цього року.

Безробіття збільшиться

У 2008 році ситуація на ринку праці почала погіршуватись в більшості країн ЄС. Оскільки рівень зайнятості реагує на зміни в рості ВВП з певною затримкою, очікується, що цього року приріст зайнятості стане від’ємним і зайнятість в ЄС скоротиться на 3,5 мільйони робочих місць. Таким чином, рівень безробіття зросте до 8,75% в ЄС в 2009 році (та до 9,25% в Єврозоні) і буде надалі збільшуватись протягом 2010 року.

Інфляція різко зменшиться

Інфляційний тиск буде швидко зменшуватись. Тенденція нестримного зростання цін на товари, яке призвело до пікового рівня інфляції влітку 2008 року, відтоді різко змінила напрямок у зворотній бік на фоні швидкого послаблення перспектив росту економіки ЄС та всього світу, а також погіршення ситуації на ринках праці. Ці елементи дали підстави для суттєвого перегляду прогнозів інфляції в бік зменшення порівняно з осінніми прогнозами. Передбачається, що інфляція споживчих цін зараз впаде з 3,7% в 2008 році в ЄС (3,3% в Єврозоні) до 1,2% в 2009 році (1,0% в Єврозоні), а в 2010 році буде на рівні трохи нижчому ніж 2% в обох зонах.

Суттєва невизначеність поточної ситуації

Цей прогноз все ж таки супроводжується винятковою невизначеністю, оскільки світова економіка стикається з найбільшою кризою з часів Другої світової війни. Ризики для перспектив росту збалансовані. У найгіршому випадку, варто брати до уваги вплив фінансової кризи (в тому числі на галузь будівництва) та небезпеку петлі негативного зворотного зв’язку між фінансовим та реальним секторами економіки. З іншого боку, зростання могло би бути більшим, ніж очікується, якщо б, між іншим, бюджетні пакети відновили впевненість серед інвесторів та споживачів швидше, ніж передбачається. Ризики, пов’язані з прогнозами інфляції, також виглядають збалансованими, зважаючи на розвиток цін на товари та погіршенням економічних перспектив в глобальному масштабі.

 

22 січня 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів