Шановні платники податків! Не забувайте декларувати доходи при відчуженні інвестиційних активів!

Консультує ДПА в Закарпатській області

 

Під терміном „інвестиційний актив” розуміється пакет цінних паперів чи корпоративні права, виражені в інших, ніж цінні папери, формах, випущені одним емітентом, а також банківські метали, придбані у банку, незалежно від місця їх подальшого продажу.

Відповідно до п.п.9.6.1 ст. 9 Закону України від 22.05.2003р. №889-ІV „Про податок з доходів фізичних осіб” (далі – Закон) облік фінансових результатів операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших видів доходів і витрат.

У випадку здійснення операцій з інвестиційними активами з використанням послуг професійного торговця цінними паперами, платник податку має право укласти договір з таким торговцем щодо виконання ним функцій податкового агента (п.п.9.6.9 ст.9 Закону).

Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу, та його вартістю, що розраховується з суми витрат, понесених у зв’язку з придбанням такого активу.

Позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами за наслідками звітного року включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку, що підлягає декларуванню за результатами звітного податкового року.

В розрахунок загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами платник податку не включає дохід, отриманий протягом звітного року від продажу інвестиційних активів, якщо сума такого доходу не перевищує суму місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 грн. (з 1 січня 2008 року така сума складає 890 грн.).

Поряд з цим, не підлягає оподаткуванню дохід, отриманий платником податку від розміщення ним коштів у цінні папери, емітовані Мінфіном України, а також дохід внаслідок відчуження акцій (інших корпоративних прав), одержаних ним у власність в процесі приватизації в обмін на приватизаційні компенсаційні сертифікати, безпосередньо отримані ним як компенсація суми його внеску до установ Ощадбанку СРСР або в обмін на приватизаційні сертифікати, отримані відповідно до закону. ї

Розквіт України залежить від Вас!

Департамент оподаткування фізичних осіб ДПАУ

 

03 лютого 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів