На Закарпатті розпочалася щорічна операція "Первоцвіт"

Згідно з наказом начальника Державної екологічної інспекції в Закарпатській області - Головного державного інспектора охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області від 12 лютого 2009 року №61 в краї розпочато проведення операції “Первоцвіт-2009”

 

Згідно з наказом начальника Державної екологічної інспекції в Закарпатській області - Головного державного інспектора охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області від 12 лютого 2009 року №61 в краї розпочато проведення операції “Первоцвіт-2009”. Цьогоріч вона триватиме з 12 лютого по 30 травня. Метою операції є збереження ранньоквітучих, реліктових рослин, занесених до Червоної книги України.

З метою забезпечення державного контролю за станом охорони, захисту, використання та відтворення червонокнижних видів рослин Інспекція перевірятиме дотримання вимог природоохоронного законодавства в місцях зростання найбільших популяцій ранньовесняних ефемероїдів на території області та здійснюватиме рейдові заходи у місцях продажу ранньовесняних видів рослин. Для цього затверджено графіки спільного чергування інспекторів Державної екологічної інспекції в Закарпатській області та УМВС України в Закарпатській області, графіки проведення спільних заходів рейдової роботи в лісовому фонді підприємств Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства та лісовому фонді філій головного державного спеціалізованого лісозаготівельного агропромислового підприємства "Закарпатагроліс".

Крім того, Інспекція через засоби масової інформації проводить еколого-просвітницьку роботу щодо роз’яснення важливості збереження первоцвітів та відповідальність, передбачену чинним законодавством за незаконне збирання, знищення чи пошкодження червонокнижних видів рослин.
Так, згідно постанови Кабінету Міністрів України № 398 від 16.03.1999 року розмір компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин, занесених до Червоної книги України становить від 9 до 12 грн. Зокрема, за Шафран Ейфеля та еритроній собачий зуб – 12,0 грн. за 1 рослину, підсніжник білосніжний та білоцвіт весняний – 9,0 грн. за 1 рослину.

Згідно ст. 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення погіршення середовища зростання рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, - тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 - 510 грн.) з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 - 850 грн.) з конфіскацією незаконно добутого.

Державна екологічна інспекція в Закарпатській області

 

13 лютого 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів