Питання таборів для біженців в Україні, Лівії й на Балканах розкололо Європу

Сьогодні, 30 вересня, у Нідерландах розпочалася зустріч міністрів юстиції і внутрішніх справ ЄС, на якій буде обговорюватися питання створення на території Лівії, а також в Україні і на Балканах таборів для біженців. Україна ще вчора висловила свій подив такими планами. А в самому ЄС з цього питання стався розкол.

 

Зустріч міністрів юстиції і внутрішніх справ країн ?вросоюзу протрива? два дні ? 30 вересня і 1 жовтня.

Німеччина й ?талія за підтримкою Великобританії хочуть значно посилити міграційні закони в країнах ?С і пропонують відкрити за межами ?вросоюзу табори для утримання мігрантів, зокрема на території Лівії, а якщо все піде успішно ? на Балканах і в Україні. В Україні, зокрема, пропону?ться відкрити транзитні табори для прийому чеченських біженців.

Український МЗС напередодні висловив подив такими заявами з боку ?С, а Державний комітет зі справ національностей і міграції раніше заявив про те, що це неможливо.

У самому ?вросоюзі з цього питання відбувся розкол: Швеція й ?рландія виступили проти таких планів і хочуть запобігти перетворенню ?вропи на фортецю.

Німеччина, ?талія і Великобританія хочуть відкрити в Лівії табори для біженців з африканських країн, де б ті утримувалися, не перетинаючи Середземного моря і не потрапляючи на ?вропейський континент.

Однак ООН і деякі правозахисні організації різко розкритикували ці ідеї, підкреслюючи, що в Лівії нема? ні юридичної бази, ні інфраструктур, які дозволили б зробити таке.

Однак ?С це, схоже, не зупиня?: тепер Естонія, Латвія, Литва, а також Австрія і Словаччина піднімають питання про створення системи таборів для біженців в Україні, яка після розширення ?С опинилася на його східному кордоні.

Така заява була зроблена після зустрічі в Страсбурзі на початку вересня.

"У цих країнах (у Росії й Україні ? ред. Кор.net) також існу? проблема з нелегальними мігрантами і біженцями", - заявив неназваний австрійський дипломат. За його словами, більшість біженців ? це чеченці, які залишають зруйновану республіку або просто не хочуть залишатися в Росії через дискримінацію.

Український МЗС поширив у середу, 29 вересня, заяву, у якій підкреслив, що будь-яка публічна дискусія з цього питання без попередніх консультацій з урядом України ? некоректною.

"Міністерство закордонних справ рішуче заперечу? будь-які припущення або спекуляції навколо цього питання", - зазначено в повідомленні.

МЗС України підкреслю?, що українське законодавство про біженців чітко визнача? коло осіб, які можуть одержати статус біженця, і при цьому не розрізня? біженців за національною ознакою.

Заява українського МЗС пролунала досить різко на тлі дебатів про табори для біженців за межами ?С.

На зустрічі в Нідерландах представники 25 ?вропейських країн спробують виробити ?дину позицію з цього питання.

"Нам потрібен спільний закон про надання притулку і біженців", - заявив польський дипломат.

Зараз у ?С кожна країна самостійно встановлю? правила одержання притулку відповідно до Конвенції ООН від 1951 року про статус біженців.

Результати засідання представників ?С у Нідерландах і майбутн? планів зі створення таборів стануть відомі через кілька днів. Однак до цього часу не зрозуміло, чому подібні рішення країни ?вросоюзу обговорюють без попередніх консультацій з урядами країн, на території яких вони збираються створити міграційні табори.

Підготовлено за матеріалами ?nternatіonal Herald Trіbune.

 

30 вересня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів