МВФ поліпшив прогноз росту ВВП України

Міжнародний валютний фонд (МВФ) поліпшив прогноз росту реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України у 2005 році з 4% до 6%.

 

Однак ці прогнози істотно нижчі за темпи росту в нинішньому році, які МВФ оціню? на рівні 12,5%.

Про це зазначено у вересневому прогнозі світової економіки, представленому МВФ напередодні.

МВФ погіршив прогноз середньорічного рівня інфляції в Україні цього року до 8,3%, а в наступному ? до 8,1%, тоді як у квітні він прогнозував ці показники на рівні відповідно 6,9% і 4,6% порівняно з 5,2% у 2003 році і 0,8% - у 2002 році.

Експерти МВФ поліпшили прогноз сальдо поточного рахунка України. На їхню думку, у нинішньому році воно зросте до 10,2% ВВП, а в наступному зменшиться до 4,1% ВВП порівняно з 5,8% ВВП торік і 7,5% ВВП ? у позаминулому році.

У квітні МВФ спрогнозував сповільнення росту реального ВВП України з 9,4% у минулому році до 6% - у нинішньому і 4% - у наступному, однак на початку серпня поліпшив прогноз на цей рік до 12,5%.

Фонд у серпні також поліпшив прогноз сальдо поточного рахунка на цей рік до 10% ВВП, тоді як у квітні він прогнозував його на рівні 3,6% ВВП, а на наступний рік - 2,6% ВВП.

Експерти МВФ пояснюють прискорення росту української економіки в нинішньому році гарним врожа?м після неврожаю минулого року, значним внутрішнім попитом й експортом, показники якого значно зросли.

На їхню думку, фіскальна політика в першому півріччі цього року була прийнятною, а монетарна була направлена на стримування інфляції і кредитних ризиків.

У той же час, Фонд знову заявля? про необхідність більшої гнучкості обмінного курсу в Україні.

На думку експертів, Київ домігся прогресу в реформуванні податкової системи, а також у зменшенні ризиків банківської системи після кількох років швидкого кредитного росту шляхом збільшення вимог до капіталу банків. Однак, вважають у МВФ, необхідні подальші заходи, зокрема такі, що включають обмеження зв?язаного кредитування і посилення нагляду.

Підготовлено за матеріалами "Подробностей".

 

01 жовтня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів