Ужгородська митниця уже цього року перерахувала до бюджету майже 155 млн. грн.

За показниками – копітка робота усіх ужгородських митників

 

Традиційно, напередодні професійного Дня митника, керівництво Ужгородської митниці провело прес-конференцію, на якій було підбито підсумки роботи за 5 місяців 2009 року. В своєму вступному слові начальник митної установи Михайло Порада зазначив, що не зважаючи на зниження активності зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів ЗЕД в умовах світової економічної кризи (тии відслідковується позитивна тенденція у зростанні обсягів стягнених податків з початку року. У сфері торгового обігу перераховано податків та зборів на 143,1 млн. грн., а в неторговому обігу – 11,8млн.грн. Загалом за звітній період митницею перераховано 154,9 млн. грн. податків і зборів.
Цьогоріч перелік бюджетоформуючих товарів зазнав значних змін: відбулося заміщення імпорту високоліквідних товарів – підакцизних та вантажних транспортних засобів, побутової техніки на товари, які мають нижче податкове навантаження: обладнання будівельне, спирт етиловий, металоконструкції, спеціальне вимірювальне обладнання, машини та механічні пристрої спеціальні, будівельна техніка тощо. В результаті – основні обсяги податків – 76,0 млн. грн. стягнено при митному оформленні товарів виробничого призначення і тільки 23,2 млн.грн.– з інших товарів, імпортованих суб’єктами ЗЕД та ввезених фізичними особами.
На сьогодні Ужгородська митниця залишається однією з найпотужніших на Західному кордоні по об’ємах перевезень експортно-імпортних та транзитних вантажів як залізничним, так й автомобільним транспортом. За січень-травень п.р. через пункти пропуску митниці пропущено понад 3,3 млн. тон вантажів, прослідувало 728 тис. осіб, пропущено 354 тис. одиниць транспортних засобів
Як розповів журналістам Віктор Іванус, заступник начальника митниці – начальник служби боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил, у напрямку боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Ужгородська митниця досягла досить вагомих результатів. Відтак, порушено 2 кримінальні справи на загальну суму 305 тис. грн., запроваджено 362 справи про ПМП на загальну суму 52,3 млн.грн. (торік – 289 справ про ПМП на суму 12,1 млн.грн.).
Крім цього, за протоколами про порушення митних правил вилучено 42 автомашин на суму понад 8,7 млн. грн., що використовувалися порушниками, як засоби переміщення або приховування предметів. Одним з основних предметів правопорушення є транспортні засоби – 75 випадків на загальну суму 3,4 млн. грн. (порушення зобов’язання про транзит, розпорядження транспортним засобом, що знаходиться під митним контролем без дозволу митного органу, тощо). Такі легковики ввозяться на територію України як громадянами-резидентами з метою транзиту, так і громадянами-нерезидентами тимчасово, при цьому платежі до бюджету процедура оформлення не передбачає. Як свідчить практика, у подальшому ці автомашини незаконно використовуються на території України у тому числі і розукомплектовуються. При цьому до Держбюджету не надходять платежі, які мали б бути сплачені при оформленні автомобілів у вільне використання. З метою припинення та попередження правопорушень Ужгородською митницею розроблено ряд спільних заходів з іншими правоохоронними органами. Тільки протягом останніх кількох днів у ході здійснення зазначених вище спільних дій було запроваджено 7 справ про порушення митних правил, де предметами правопорушення є 16 автомобілів.
З усіх запроваджених митницею у поточному році справ до суду направлено 225 справ про ПМП на суму 50,7 млн. грн.
Вікторія Сенгетовська

 

22 червня 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів