Щодо особливостей оподаткування доходу, отриманого у вигляді інвестиційного прибутку

Консультує ДА в Закарпатській області

 

Департамент апеляцій ДПА України інформує: як свідчать результати розгляду скарг, окремі громадяни не завжди враховують особливості оподаткування доходу, отриманого у вигляді інвестиційного прибутку, та вважають, що не повинні сплачувати податок з доходів фізичних осіб.

Порядок оподаткування одержаних громадянами доходів у вигляді інвестиційного прибутку від здійснення операцій з цінними паперами та корпоративними правами регулюється ст. 9 Закону України „Про податок з доходів фізичних осіб”.

Пунктом 1.3 ст. 1 Закону України „Про податок з доходів фізичних осіб” визначено, що дохід з джерелом його походження з України є будь-який дохід, одержаний платником податку або нарахований на його користь від здійснення будь-яких видів діяльності на території України, у тому числі, але не виключно, у вигляді: в) доходів у вигляді інвестиційного прибутку від здійснення операцій з цінними паперами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах.

Згідно з підпунктами 9.6.1 та 9.6.2 пункту 9.6 ст. 9 зазначеного Закону, облік фінансових результатів операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу, та його вартістю, що розраховується, виходячи із суми витрат, понесених у зв’язку з придбанням такого активу, з урахуванням норм підпункту 9.6.4 цього пункту.

Отже, до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку включається позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами за наслідками такого звітного року. Особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету податку з інших доходів, чиє джерело виплати знаходиться в особі, звільнених від обов’язків нарахування, утримання або сплати (перерахування) податку до бюджету є платник податку, отримувач таких доходів.

 

08 липня 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів