Ужгород зустрів яйцями Яценюка

Яценюка від ужгородських яєць врятували парасольки

 

Якщо де-юре президентська виборча кампанія стартує лише 19 жовтня, то де-факто вона розпочалася давно. До Закарпаття уже приїжджали артисти від БЮТу, навідався власною персоною і Володимир Литвин, який заодно звільнив голову свого партійного осередку в області С.Ратушняка. Цієї неділі, 11 жовтня, в гості до Ужгорода завітав Арсеній Яценюк. Враховуючи заочне протистояння цього політика із тим же мером Ужгорода Сергієм Ратушняком, зустріч Арсенія із ужгородцями не могла не обійтися без дрібних провокацій. З рештою, так і сталося.

Хоча головну провокацію лідеру "Фронту Змін" влаштувала сама природа – в обласному центрі Закарпаття майже цілий день лив проливний дощ. Тож навіть ті люди, які і планували прийти послухати Арсенія на площу перед облмуздрамтеатром, вирішили що в таку погоду краще сидіти вдома чи десь у кафе за чашкою гарячого чаю, ніж мокнути на вулиці, слухаючи Арсенія. Безперечно, якби в Ужгороді світило сонце, людей на зустрічі було б більше. В тім, порожньою площа також не була. На щастя присутніх, дощ за годину до початку зустрічі з лідером "Фронту змін" припинився, а на вулиці було таки досить тепло.

О 17.30 перед театром, де зазвичай полюбляють відпочивати діти на скейтбордах та роликах, "політичне життя" вирувало вже на повну. Ведучий зі сцени розмовляв з людьми, які підходили до мікрофону, і висловлювали свої думки відносно тих чи інших питань. Як поінформували наші джерела, більшість людей перед мікрофоном, як і на площі, були зовсім не випадковими прихильниками молодого кандидата, а спеціально запрошеними сюди на зустріч, які і мали задавати заготовлені питання. Звісно ж, не за ідею, а за конкретну оплату. Автобуси з таблицями "На замовлення", що припаркувалися на пл. Ш.Петефі, немовби натякали, що інформація про спеціально привезених людей є правдивою. В тім, офіційно усі люди прибули на площу цілком за власною ініціативою.

Атмосфера перед драмтеатром здавалася доволі таки напруженою ще до приходу туди Арсенія Петровича. На площі знаходилося багато міліції, в тому числі і працівників спецпідрозділу "Беркут" та внутрішніх військ. Компанію їм склали ще й правоохоронці, одягнуті у цивільну одежу, та невідомі чоловіки, котрі розгулювали територією з включеними відеокамерами.

Молоді агітатори "Фронту змін" на той час вже встигли розкласти свої намети та почали роздавати агітпродукцію. Згодом на площі з’явилися люди, які тримали в руках згорнуті транспаранти, які за формою були явно не схожими на прапори "Фронту Змін". Це одразу ж помітили журналісти та правоохоронці. Один із керівників ужгородської міліції підійшов до чоловіків з вимогою показати, що написано на транспарантах. Ті відмовилися. Міліціонер пішов від них ні з чим.

Ближче до 18-тої – часу початку виходу Арсенія до народу, на площі з’явилися із такими ж транспарантами ще кількадесят молодиків, які за зовнішністю нагадували випускників профтехучилищ. Вони стали на площі в один ряд і розгорнули свої надписи: "Сеня – лідер нації" (поряд з написом – намальована єврейська зірка), "Сеню вигнали з Ради – пішов у президенти?", "Врятуймо Україну від пісяя!", "Кроликам Україно не вір!" та ін. Судячи зі стилістики, не важко здогадатися, хто вирішив "привітати" А.Яценюка в Ужгороді. На площі знаходилися кілька відомих в краї людей, які сьогодні є наближеними до мера Ужгорода С.Ратушняка. Вони, в основному, і керували молодиками.

Приблизно у 18.00 на сцені з’явився і сам Арсеній. Далі почалося найцікавіше – люди, організовані штабістами "Фронту змін", почали радісно плескати, молодики ж, організовані, очевидно, штабістами ужгородського мера, стали дути у свистки і включили звукові сирени.

Не встиг Арсеній Яценюк привітатися, як у нього з натовпу полетіли… яйця. Все відбулося за лічені секунди. Охоронці тіла Арсенія швидко накрили його собою і парасолями. Жодне яйце у людей на сцені, в тому числі і лідера "Фронту змін", не вцілило. Коли "яйцевий обстріл" закінчився, Арсеній швидко оволодів ситуацією.

"А за ваші яйця я можу взятися! – викрикнув А.Яценюк на адресу "яєчних терористів", які одразу ж почали тікати із натовпу. "Ти куди?.. – викрикнув А.Яценюк, входячи у, напевне намальований його політтехнологами, образ сильного лідера. – Йди сюди! Я тобі швидко голову відкручу!"

Натовп захоплено хлопав лідеру "Фронту змін".

"Шановна громадо, – нарешті привітався Арсеній з ужгородцями. – Перше, я хотів вас всіх привітати, подякувати вам кожному за те, що ви прийшли, подякувати навіть тим, які прийшли із цими транспарантами (антияценюківськими – Авт.), тільки для одного – щоб у нас з вами сьогодні відбулася серйозна розмова. Для мене ця розмова дуже важлива. Саме тут, саме на воротах України, які в тому числі є і воротами у Європу. Ми на жаль з вами, шановна громада, на протязі вісімнадцяти років доволі тривалий час жодного разу в Україні не мали серйозної бесіди про те, яку Україну ми хочем бачити, що ми від неї хочемо, які цілі перед собою ставимо і яким чином ми повинні досягнути ці цілі. Вісімнадцять років ми займалися тільки одним – вісімнадцять років викопували те, що збудувала Австро-Угорщина, Польща, Російська Імперія… Вісімнадцять років ми все хотіли щось створити, але на жаль нічого з цього не відбулося. Розтягнули. Розтягнули все, що створювалися десятками поколінь. Розтягнули все, що сьогодні повинно було бути надбанням України і всього українського народу".

Далі Арсеній Яценюк продовжив свій агітаційний монолог. Молодики, тим часом, і далі засвистувати молодого кандидата – ті, хто стояв ззаду від них, А.Яценюка зі сцени інколи через шум не чули повністю. Найкреативнішою акцію від "антияценюківців" став вихід людей на площу в арабських костюмах із труною "Фронту змін", на якій був ще й намальований символ кролика із журналу "Плейбой". Біля усіх молодих людей та їх керівників щільно стояли міліціонери.

Зустріч ужгородців із А.Яценюкам тривала близько години. Половину часу політик говорив сам, половину – відповідав на питання людей. На прощання Арсеній наголосив, що єдине, що достеменно може пообіцяти зараз, це наполегливу і невтомну працю.

Водночас кандидат у Президенти, який, нагадаємо, був у першій "п’ятірці" блоку "Наша Україна-Народна Самооборона", жодного разу не сказав, хто відповідатиме людям за невиконані обіцянки цієї політичної сили…

Після закінчення мітингу площа перед Закарпатським облмуздрамтеатром спорожніла за лічені хвилини. Люди, привезені на площу, швидко попрямували до своїх автобусів.

Самого Арсенія Яценюка автор матеріалу зустрів біля входу до ужгородського готелю "Олд Континент" у супроводі його охоронців. "Дуже гарний виступ", – намагався зав’язати розмову автор матеріалу з Арсенієм Яценюком. "Привіт!", – на ходу викрикнув Арсеній, забігаючи на шаленій швидкості із машини до готелю. Очевидно, лідер "Фронту Змін" не любить спілкуватися на вулиці із простими перехожими… Хоча десь в одному із сюжетів телевізійних новин говорив, що саме спілкування із простими людьми для нього є дуже важливим.

Ярослав Гулан

 

12 жовтня 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів