Для сумлінних підприємств – спрощені митні процедури

У рамках запровадження Державною митною службою України системи спрощень митних процедур для сумлінних підприємств, керівництво Ужгородської митниці провело сьогодні (12.10.09) робочу зустріч з понад 20 представниками суб’єктів ЗЕД.

 

Як повідомив т.в.о. начальника митного органу Сергій Буханевич, метою цієї європейської практики, до якої долучилась і Україна, є реалізація механізму сприяння підприємствам-резидентам, до товарів і транспортних засобів яких відтепер митниця встановлюватиме спрощений порядок застосування процедур митного контролю та оформлення. Водночас буде запроваджено механізм "ступеню довіри" до підприємств з урахуванням даних системи аналізу ризиків та аудиту, який також залежатиме і від результатів оцінки попередньої їх діяльності. До речі, підписання Держмитслужбою України відповідних наказів є першим кроком до створення в нашій державі інституту уповноважених економічних операторів, які на сьогодні успішно функціонують в усіх країнах Євросоюзу.
Відтепер, залежно від "ступеню довіри", митницею встановлюватимуться форми та обсяг митних процедур щодо товарів підприємств під час провадження ними зовнішньоекономічної діяльності. Відтак, діятиме "білий" та "зелений" списки, економічні оператори яких отримуватимуть певні преференції. Для тих підприємств, які не потрапили в жоден з цих списків, зовнішньоекономічні операції здійснюватимуться у звичайному режимі.
За словами першого заступника начальника митниці Михайла Кочіша, в митній установі вже створена відповідна комісія, яка розглядає заявки підприємств про встановлення "ступеня довіри" та надання їм сприяння в митному оформленні.
Зокрема, підприємствам, які увійдуть до "білого списку", будуть надаватися такі преференції:
- не здійснюється митний огляд у пункті пропуску через державний кордон України, але здійснюється вибірковий митний огляд у митниці призначення/відправлення відповідно до статті 42 Митного кодексу України, якщо безпосереднім відправником або отримувачем таких товарів і транспортних засобів є це підприємство;
- незастосування до товарів, безпосереднім відправником чи отримувачем яких є підприємство, відповідного переліку окремих положень нормативно-правових актів Держмитслужби України.
Сенгетовська Вікторія,
прес-секретар Ужгородської митниці

 

12 жовтня 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів