Закарпаття: починається осінньо-зимовий пожежонебезпечний період

Практика роботи вогнеборців засвідчує‚ що саме в цей час зростає кількість пожеж та загибелі на них людей‚ передусім через причини‚ викликані порушенням правил облаштування й експлуатації електрообладнання та пічного опалення

 

З настанням холодної пори для закарпатських рятувальників традиційно починається осінньо-зимовий пожежонебезпечний період. Практика роботи вогнеборців засвідчує‚ що саме в цей час зростає кількість пожеж та загибелі на них людей‚ передусім через причини‚ викликані порушенням правил облаштування й експлуатації електрообладнання та пічного опалення. Так‚ з 476 пожеж‚ що виникли минулого пожежонебезпечного періоду‚ 181 сталася з "електричної" причини‚ а 57 – через пічне опалення.

Аналіз оперативної пожежної обстановки‚ яка склалася упродовж двадцяти жовтневих днів цього року (з 38 пожеж через несправні електроустановки сталося 11 пожеж‚ а через хиби в пічному опаленні - 7 загорань)‚ підтверджує те‚ що й цей пожежонебезпечний‚ на жаль‚ не стане винятком з багаторічної статистики. Окрім того‚ вогонь забрав життя однієї людини та ще одну травмував.

Щоб цього не траплялося‚ потрібно дотримуватися простих правил безпеки під час експлуатації електричних та опалювальних систем. Приміром‚ перед тим‚ як одночасно в мережу ввімкнути декілька потужних побутових електроприладів‚ подумайте‚ чи витримає ваша електропроводка таке навантаження. Можливо‚ не варто експерементувати‚ особливо‚ коли вона не відповідає нормам пожежної безпеки. Для додаткового опалення приміщення треба використовувати лише сертифіковані прилади. Виходячи з дому‚ не зайвим буде перевірити‚ чи всі електроприлади вимкнуті з розеток.

Для мешканців‚ які користуються пічним опаленням‚ перед початком експлуатації потрібно перевірити його на наявність тріщин. У разі виявлення останніх відремонтувати. Димохід почистити від сажі й побілити. Також забороняється їх прокладати по горючих основах.

Не варто для розпалювання грубок‚ печей‚ камінів чи інших осередків вогню використовувати легкозаймисті речовини. Бо‚ за правило‚ таке підпалювання закінчується термічними опіками.

Забороняється розміщувати паливо та інші легкозаймисті матеріали й речовини ближче ніж за півметра від топкового отвору. Перед останнім обов’язково має бути вогнетривкий лист розміром 50х70 см для того‚ щоб уникнути потрапляння розпечених вуглинок на дерев’яну підлогу. Сушіння й складання на печах одягу‚ дров та інших горючих предметів чи матеріалів може також закінчитися пожежою. Під час експлуатації пічного опалення неприпустимо залишати грубки без догляду або доручати нагляд за ними малолітнім дітям.

Окрім вищезазначених причин‚ значна кількість пожеж стається через необережне поводження з вогнем‚ зокрема‚ паління в стані алкогольного сп’яніння. Так‚ лише у січні місяці цього року на пожежах загинуло 11 людей‚ з яких 5 – через чарку і цигарку в ліжку. Прикро‚ що власне життя люди оцінюють трохи більше ніж у 30 гривень‚ не кажучи вже про знищене майно.

З огляду на такий стан справ‚ щороку з настанням холодних місяців фахівці пожежної справи активізують свої зусилля на профілактичних заходах. На жаль‚ щорічна статистика засвідчує‚ що безпечність наших людей у вигляді "авось минеться" бере верх над здоровим глуздом. А наслідки свідомого нехтування простих правил пожежної безпеки – загиблі краяни та знищене майно.

Центр пропаганди ГУ МНС в Закарпатській області

 

01 листопада 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів