Іван Довбак: "Кризи КШЕП не відчуває"

Підприємство кваліфіковано займається експлуатацією та ремонтом доріг, а останні два роки також вивезенням ТПВ (твердих побутових відходів), прибирає правобережну частину міста.

 



У вівторок гостем прес-центру "Нове Закарпаття" був начальник Ужгородського КШЕПу Іван Довбак, який третій рік успішно керує підприємством (до цього 16 років працював головним інженером). Підприємство кваліфіковано займається експлуатацією та ремонтом доріг, а останні два роки також вивезенням ТПВ (твердих побутових відходів), прибирає правобережну частину міста. Узимку підприємство обслуговує дороги. Наразі триває процес приєднання до нього КП "Уж", яке не зуміло належно впоратися з покладеними на нього функціями. Рік тому на баланс КШЕПу передали ЖРЕР № 3, що вже демонстрував нульову життєдіяльність.

На сьогодні в колективі КШЕПу 250 чоловік, він повністю укомплектований усіма необхідними інженерно-технічними спеціалістами, які здебільшого є випускниками Львівського політеху та Київського автодорожнього інституту. Хоча ще декілька років тому цей колектив був на межі розвалу, на сьогодні він серед кращих у системі міського господарства Ужгорода. Виплата зарплат і сплата податків здійснюється без затримок. За словами керівника, кризу фірма не відчуває, зокрема, завдяки сприянню і підтримці з боку міської ради, Департаменту міського господарства (керівник Віктор Мартин), різнобічній допомозі міського голови Сергія Ратушняка.

Як наслідок, у поточному році зуміли виконати значний обсяг робіт із ремонту ужгородських доріг. Та з огляду на те, що транспортна дорога подібна до будівлі (у неї є свій фундамент, свої стіни, комунікації й покрівля), її ремонт потребує такої ж комплексності, а отже солідних затрат. Основа ужгородських доріг закладена ще за чеського періоду, а тому не відповідає сучасному транспортному навантаженню. В Ужгороді п’ять транспортних магістральних шляхів, де комунікаційні мережі також із дорадянського періоду і заміна їх вимагає значних коштів. Тому в поточному році вдалося провести лише перший етап дорожніх ремонтів, більше зробити не вдалося через те, що збори з транспортного податку (за ці кошти фінансується ремонт доріг) сплановані цього року таким чином, що очікуваних надходжень немає досі. Виконання частини робіт, придбання будівельних матеріалів, ведуться у кредит. Наступного року акцент робитиметься на ремонті тротуарів, які перебувають у запущеному стані, бо практично не ремонтувалися останні 20 років. Заплановані на поточний рік подальше оновлення проспекту Свободи, ремонт пл. Шандора Петефі, вул. Льва Толстого через ситуацію з транспортними надходженнями довелося заморозити й перенести на 2010 рік.

На жаль, коли йдеться про чистоту міста, доводиться констатувати: близько шести десятків сміттєвих контейнерів протягом року знищено вандалами. Після втручання преси, яка забила тривогу й акцентувала увагу громадян на виявленні лиходіїв, та звернень підприємства за допомогою до міліції, яка досліджувала і виявляла сліди злочинів, з червня ситуація нормалізувалася. Іван Довбак також поінформував журналістів, що в місті відсутні 280 зливних каналізаційних решіток, їх просто вкрали, а за фактами крадіжок міліцією порушено кілька кримінальних справ. Загалом близько 60 відсотків міських каналізаційних люків потребують заміни, їхній ресурс давно використаний (на деяких можна прочитати надписи чеською, угорською мовами). Зрозуміло, що одна річ, коли по них проїжджали бричками чи візками, й кардинально інша, коли по них їдуть важкі фури...

Іван Михайлович серед невирішених наразі й дуже болючих проблем назвав накопичення сміття шляхом самозавезення із прилеглих сіл, наприклад Сторожниці з її розкішними будинками й інших, м-ну Шахта тощо. Причому за останні два роки вдалося покінчити з таким ганебним явищем, як сміттєзвалища на контейнерних майданчиках. Керівник КШЕПу переконаний, що мине рік і тема сміття взагалі буде закрита. Очолюване ним підприємство вочевидь суворіше вирішуватиме питання несплати за послуги зі збирання та вивезення сміття ( на сьогодні це роблять близько 60 % ужгородців). Каже, що за проведеним аналізом з’ясовується: пенсіонери, ветерани війни і праці не дозволяють собі боргувати за комунальні послуги, натомість молоді заможні люди, які спроможні проводити ремонтні роботи за десятки тисяч гривень, не можуть знайти 4,90 й сплатити рахунок за вивезення ТПВ. Іван Довбак звернув увагу на упередженість деяких ЗМІ, які волають про "засмічене місто" (хоча Ужгород не брудніший, скажімо, за Київ) або вимагають "розширити міст" (що наразі недопустимо хоча б з інженерних міркувань). Складно співпрацювати з газовиками. Попри труднощі начальник КШЕПу запевнив, що готовність до зими на належному рівні, на під-приємстві 12 одиниць техніки, тож якісь сезонні аврали нам не загрожують.

трибуна

 

09 листопада 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів