Найстаріший дуб – у Закарпатті!

Найстаріше дерево в Україні віком 1100 років росте в закарпатській Стужиці

 

Завжди вважалося, що найстаріше дерево України росте в центральних областях. Але цього року київські вчені-біологи вирішили виміряти всі старі дерева країни за новою, досконалішою методикою. Результати принесли для Закарпаття сенсацію: виявляється, саме в нашій області росте найстаріше дерево України! Ним виявився дуб у селі Стужиці Великоберезнянського району. Як повідомив директор Київського екологічно-культурного центру Володимир Борейко, вчені вирішили провести перепис найстаріших дерев України. “Ми знайшли дуб, якому 1100-1200 років. Він росте в с. Стужиці Великоберезнянського району Закарпатської області. У нього периметр 9 метрів 10 сантиметрів.

Але треба сказати, що інформація, яка поширилася в українських ЗМІ про дуб Залізняка і про дуб Юзефінський у Рівненській області, нами спростована. Цим дубам не 1400, не 1350 років, як писалося. І треба сказати, що й параметри були завищені, бо, скажімо, дуб Залізняка має параметри 8,60 м, а не 8,90, а Юзефінський дуб у Рівному має не 8,40, а 7,90. Це є десь 1000 років, а не 1300, як писалося ЗМІ. Тому ми можемо стверджувати, що найстаріший дуб України – це є так званий, як його місцеві мешканці називають, Дідо-Дуб – 9,10 м. Це десь 1100-1200 років. (Початок на стор.1)

І він росте у с.Стужиці Великоберезнянського району Закарпатської області” – повідомив учений.

Минулого тижня активісти громадської організації “Карпатський дім” здійснили дві поїздки до Стужиці, щоб виконати оригінальну місію. Очолив групу сільський голова Баранинців, керівник “Карпатського дому” Павло Чучка. Також до Стужиці разом з іншими вирушили голова Туристичного інформаційного центру Закарпаття Олександр Коваль та головний редактор “Місцевого часу” Віктор Щадей.

Павло Чучка виступив з ініціативою посадити саджанці з Діда-Дуба в усіх закарпатських селах. Для цього активісти “Карпатського дому” вирішили зібрати осінній урожай жолудів. Допомогла їм у цьому сім’я Василяк – Ольга Михайлівна і Микола Миколайович. Власне, найстаріше дерево України росте на їхньому подвір’ї. “Господарі” дуба до приїзду нашої делегації приготували два відра жолудів. І вчасно – бо на полях Стужиці минулого тижня вже лежав сніг, що тільки підтвердило назву села.

До господині в гості зайшли місцеві жительки – Марія Іванівна та Ганна Василівна. Жінки розповіли про незвичайне дерево: “Туристи цікавитись деревом почали років десять тому. Та дехто приїжджав подивитись на дерево ще за руських. А в нас у селі дерево завжди називали Дідо-Дуб. То були колись два браття, і поля мали. Но, та посадили дуби, жеби границі були. Бо над цим дубом ще два є. То жеби рівно йшла границя. А ще говорять, же то випрь заніс на собі жолудь, а жолудь впав і виріс дуб. Розказують, же під тим дубом живани (місцеві опришки) любили збиратися і ділити здобич”.

Як розповіла учасниця експедиції, ужгородський еколог Ганна Пономаренко, дуб здавна користувався повагою в населення Карпат: “Вважалося, що це дерево є найсильнішим і має позитивну енергетику. Наші предки ще в дохристиянські часи поклонялись дубу. Кельти, які в числі інших народів населяли Закарпаття, вважали дуб священним деревом, а їхні жерці – друїди – провадили свої обряди під дубом. У Київській Русі дуб був деревом Перуна. Місце під дубом завжди вважалось особливим. Мабуть, недаремно саме біля цього дуба селяни збудували церкву”.

Керівник Туристичного інформаційного центру Закарпаття Олександр Коваль вважає, що Дідо-Дуб має всі шанси стати популярним серед туристів місцем. “Звання найстарішого дерева України обов’язково приверне увагу туристів. Наш центр включить інформацію про дуб у всі довідники. Думаю, з часом відвідини дуба стануть обов’язковим пунктом програми гостей краю. Та для цього потрібно вдосконалити туристичні маршрути, вказати й інші цікаві місця, які можуть відвідати туристи на шляху до Стужиці (оборонна лінія Арпада, гора Кременець на кордоні трьох держав – Польщі, Словаччини, України, село Княгиня, де впав метеорит. Також ми перевіримо інформацію про вік найстаріших дерев у країнах регіону – Чехії, Словаччині, Угорщині. Адже, якщо виявиться, що наш Дідо-Дуб найстаріший, то для жителів сусідніх країн це може стати додатковим аргументом відвідати Закарпаття”, – розповів Олександр Дмитрович про туристичні перспективи дуба.

Павло Чучка сказав, що після відвідин Стужиці всі жолуді будуть посаджені у спеціально заготовлені контейнери для пророщування. А з наступного року ГО “Карпатський дім” починає акцію “Посади найстаріший дуб у своєму селі”. “Хай краще дуби ростуть у наших селах, ніж у владних кабінетах”, – жартує Павло Павлович. А для початку вже навесні він планує висадити дубовий гай у Баранинцях.

Коротка інформація про Діда-Дуба:

Обхват стовбура – 9,1 метра

• Діаметр – 3 метри

• Висота – 30 метрів

• Крона – 20x25 метрів

• Об’єм стовбура – до 74 куб. метрів.

Найстарішим деревом у світі вважається гігантська ялина, що росте в горах на Заході Швеції. Її вік – близько 8 тисяч років.

Ще один довгожитель – баобаб у Танганьїці (Східна Африка). Йому вже 5 тисяч років. Уся історія Стародавнього Єгипту, Стародавньої Греції та Риму минула за часів його “молодості”.

А ось найвище дерево у світі росте в Австралії. Це евкаліпт висотою 155 метрів, тобто з п’ятдесятиповерховий будинок.

Київський біолог Володимир Борейко, який встановлював вік найстаріших дерев, пояснив, чого потребує дерево, щоб довго жити:

– Воно потребує, по-перше, заповідання з боку держави, щоб його ніхто не зрубав. По-друге, це опікування, бо треба лікувати дерева, пломбувати різні дупла, треба його підгодовувати. Потрібно підв’язувати гілки, бо гілки дуже важкі у дубів такого віку: у 800- чи 900-річних – десь тонна. Вони падають і роздирають дерево на дві частини.

– Володимире, як Ви встановлюєте вік тих дерев?

– Звичайно, ми не спилюємо. Для кожної породи дерев існує формула. Треба на висоті 1,30 метра від ґрунту обміряти периметр, потім треба помножити на коефіцієнт.

А ті дуби, які вже мають 1000 років, взагалі не ростуть. Тобто, вони вже не мають сили – мабуть, сили вистачає тільки на гілля і на листя. Тому там вік, можна сказати, тільки умовно. У нас таких дубів, яким більше тисячі років, поки що один – це Дідо-Дуб.

Іван Сочка

"Місцевий час"

 

13 листопада 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів