Ось так...

В друкованих та електронних засобах масової інформації вже неодноразово йшлося про це...

 

В друкованих та електронних засобах масової інформації вже неодноразово йшлося про особистість та діяння голови Державної податкової адміністрації у Закарпатській області Мирослава Хом’яка.

Як відомо, його повторне призначення, яке відбулося у жовтні 2009 року було різко негативно сприйнято як працівниками самої обласної податкової, так і органами місцевої влади та самоврядування, а також представниками бізнесу. (Нагадаємо, зокрема, що рішенням сесії Закарпатської обласної ради пану Хом’яку було висловлено недовіру ще в листопаді 2009 року, однак жоден орган, до якого зверталися депутати обласної ради, не відреагував належним чином).

Безперечно, таке мовчання з боку поки що діючої влади означає наявність у пана Хом’яка серйозних покровителів. Насамперед, найбільшу підтримку пан Хом’як отримав від Юлії Тимошенко, за особистою вказівкою якої і відбулося його призначення. Пролобіював інтереси свого васала його патрон – Віктор Медведчук.

Якщо ж перейти безпосередньо до методів управління ввіреного йому відомства, то передовсім слід відмітити організацію роботи в області по відшкодуванню податку на додану вартість господарюючим суб’єктам.

До списків підприємств, що мають право на відшкодування пдв вносяться лише ті підприємства, які погодилися "співпрацювати" з паном Хом’яком. Така "співпраця" означає отримання відшкодування в обмін на значний відкат. При чому, це вимагання відбувається шляхом примусу керівників податкових на місцях. Ті ж підприємства, які реально наповнюють бюджет, навіть не розглядаються, поки не дадуть згоду на "співпрацю".

Прихід до влади команди пана Хом’яка ознаменувався відновленням податкового пресу, що існував до 2005 року. Так, розпочалися масові перевірки бізнесу. При чому такі перевірки відбуваються за простою схемою – підприємцю ще до початку перевірки пропонують сплати певну суму в бюджет та значну суму "винагороди" за лояльне ставлення.

Щодо суб’єктів, які не погоджуються на висунуті умови слідує команда "порвати" і замучити перевірками та донарахуваннями штрафів, в тому числі і за надумані порушення.

Не гребують нові керманичі облДПА і замовними перевірками як одним з методів нечесної конкуренції (коли підприємство, наближене до оточення Хом’яка, намагається руками податківців витіснити з того чи іншого ринку свого конкурента).

Крім того, районним інспекціям заборонено закінчувати перевірки та вручати акти суб’єктам господарювання, поки вони не пройдуть "погодження" у керівництва ДПА, а підставою для погодження є немаленька винагорода, яка вимагається від працівників районних інспекцій, що проводять перевірки.

Така ситуація викликає масове обурення у бізнес-середовищі області, яке відкрито висловлюється в тому числі і через засоби масової інформації.

На працівників апарату ДПА та районних інспекцій, які відмовляються брати участь у поборах, чиниться шалений тиск, який проявляється у примушенні написання заяв на нижчі посади, а то і на звільнення, масово оголошуються дисциплінарні стягнення для отримання підстав для подальшого звільнення, зменшуються надбавки та не виплачуються премії.

Натомість на вивільнені посади запрошуються люди, які готові виконувати будь-які вказівки Хом’яка, переважно вихідці з рідної останньому Львівської області.

Виходячи з наведеного, очевидно, що пан Хом’як не зробив висновків з власних помилок в минулому і продовжує жити і керувати державним органом методами, що відійшли в небуття. Зрозуміло, що таке свавілля не залишиться поза увагою після того, як покровителі Хом’яка будуть усунуті від влади.

 

06 березня 2010р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів