На Закарпатті створили Закарпатський обласний Народний комітет захисту України

ДЕКЛАРАЦІЯ ЗАКАРПАТСЬКОГО ОБЛАСНОГО НАРОДНОГО КОМІТЕТУ ЗАХИСТУ УКРАЇНИ

 

У неділю, 23 травня 2010 року, з нагоди 149-річниці перепоховання Тараса Шевченка у рідній землі, центральними вулицями Ужгорода - від греко-католицького собору до пам’ятника Кобзарю, спільно, під національними та партійними прапорами пройшли активісти низки партій та організацій Закарпаття: ВО "Батьківщини", "Нашої України", ВО "Свободи", Української народної партії, Народного Руху України, "Реформи і Порядок", ВУТ "Просвіта" ім. Т. Шевченка, інших партій та громадських організацій, а також позапартійні ужгородці у котрих "болить серце" за нашу Вітчизну. Біля пам’ятника відбувся велелюдний мітинг і покладання квітів. Адже стало традицією, що у дні, коли відзначається річниця перепоховання Т. Шевченка, біля монументів великому Кобзареві завжди збираються патріоти готові відстоювати українські цінності.
"Цьогоріч це є особливо необхідним, бо "Україна у небезпеці! Адже, до влади у державі прийшли ті, кого за висловом Т. Шевченка можна назвати: "раби, підножки, грязь Москви", що швидкими темпами, всього за два місяці "здали" мало все, що нам українцям вдалося, дрібними кроками вибороти за 18 років незалежності держави! Отож всім українським патріотам слід об’єднатися, щоб не допустити знищення України!", - такими словами, які виражали лейтмотив заходу, розпочав промову ведучий, голова обласного об’єднання ВУТ "Просвіта" ім. Т. Шевченка, депутат Закарпатської обласної ради Володимир Піпаш.
Це ж було продовжено у виступах представників патріотичних сил краю: Народного Руху України - Віктора Олефіра, Української Народної Партії – Андрія Сойка, Всеукраїнського об’єднання "Свобода" – Олега Куцина, поета В. Текзи, єпископа УПЦ КП Кирила, інших промовців.
На ознаку готовності об’єднання на захист України, тут же, біля пам’ятника Кобзарю, керівники більшості потужних національно-демократичних партій та організацій області підписали Декларацію про створення Закарпатського обласного народного комітету захисту України, яка передбачає спільні дії із захисту українських національних інтересів від україножерної влади.
Її текст зачитав на мітингу представник Блоку Юлії Тимошенко, Голова Ужгородської міської організації ВО "Батьківщина", депутат Закарпатської обласної ради - Василь Гнатків.
"Підготовка до підписання даної декларації велась протягом останніх двох тижнів. На засідання по підготовці декларації запрошувались усі патріотичні сили краю", - повідомив Голова Закарпатської обласної організації ПРП Іван Берец.
Після мітингу відбулася екуменічна панахида та запалення свічок за вічну пам’ять Пророка України, основоположника української національної ідеї Тараса Шевченка, яку спільно провели священики Української Православної Церкви Київського Патріархату на чолі із єпископом Ужгородським та Закарпатським Кирилом та Греко-католицької Церкви на чолі з деканом Ужгорода о. Іваном Тидіром. Надалі всі разом, із натхненням проспівали шевченківські та інші пісні. Завершилася акція національним Гімном, у виконанні усіх без виключення учасників заходу.

# # #
Документи
ДЕКЛАРАЦІЯ
ЗАКАРПАТСЬКОГО ОБЛАСНОГО НАРОДНОГО
КОМІТЕТУ ЗАХИСТУ УКРАЇНИ

Останні події в державі засвідчують, що владою взято системний курс на деукраїнізацію України, ревізію її європейського вибору, швидке і тотальне знищення всього того українського, що дрібними кроками вдалося відвоювати за 18 років незалежності. Розпочато системний наступ на свободу слова, демонстративно принижується національна гідність українців. Ставиться під іноземний контроль економічний, та інтелектуальний потенціал держави. Політика поступок національними інтересами створює серйозну загрозу незалежності та суверенітету України. Під ударом найдорожче – єдність та цілісність української держави і нації.
10 травня 2010 року, в місті Києві, керівники політичних партій та організацій громадянського суспільства, утворили Народний комітет захисту України.
Ми, представники патріотичних організацій Закарпаття підтримуємо Декларацію народного Комітету захисту України і приймаємо рішення про реорганізацію напередодні створеного на Закарпатті Комітету народного опору у більш ширшу структуру - Закарпатський обласний народний комітет захисту України.
Зважаючи на небезпеку втрати державності та демократичних завоювань українського народу, проголошуємо про об’єднання зусиль та координацію дій всіх патріотичних сил Закарпаття.
В умовах здійснюваного антиукраїнськими силами широкомасштабного наступу на життєво важливі національні інтереси України, завдання Закарпатського обласного народного комітету захисту України полягатимуть в організації діяльності як на місцевому, так і на всеукраїнському рівні, спрямованої на:
- захист соборності, суверенітету та територіальної цілісності України;
- відстоювання основоположних свобод, гідності, політичних, соціально-економічних і національно-культурних прав громадян України;
- припинення антиукраїнської гуманітарної політики, захист української ідентичності;
- відсіч будь-яким спробам встановлення іноземного контролю над стратегічними підприємствами і галузями промисловості України;
- захист інформаційного простору від цензури діючої влади та іноземного втручання;
- збереження євроатлантичного вибору України та орієнтації на європейські цивілізаційні цінності.
Наша діяльність вестиметься виключно в правовому полі, визначеному Конституцією України, та базуватиметься на засадах відкритості, координації дій, рівноправного партнерства, конструктивного діалогу, довіри та відмови від публічної взаємокритики та взаємопоборювання.
Закликаємо громадян України, політичні партії, громадські та інші організації, трудові колективи, органи місцевого самоврядування підтримати нашу ініціативу і долучитися до святої справи захисту України.
23 травня 2010 р.

Прес-служба ЗОО БЮТ та УНП


 

25 травня 2010р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів