До знань ліцеїстів запросив спів трембіти

В мальовничому дендропарку Міжгірського профліцею шикується урочиста лінійка ліцеїстів — знаної на теренах Срібної землі кузні робітничих кадрів. Наша розмова з директором знаного на Верховині навчального закладу Василем Маринцем точиться в його кабінеті під бравурне пурпурі відомих українських пісень і козацьких маршів.

 

Його урочисті хвилювання по-доброму можна зрозуміти. Адже це його 30-ий навчальний рік.

— Сьогодні нам є чим гордитись, є що показати нашим гостям, передати трудовій Україні молоді робітничі кадри, — говорить Василь Юрійович, поглядаючи у вікно, де ведуть підготовку до свята Першовересня інженерно-педагогічні працівники ліцею. — Сьогодні в лавах навчального закладу нараховується 531 ліцеїст. Крім цього, готуватимемо групу кухарів, які навчатимуться за направленнями районного центру зайнятості населення. За направленнями лісогосподарських підприємств і організацій на контрактній основі навчатимуться також їх посланці за спеціальностями лісничий і єгер. Так, ДП “Міжгірський лісгосп” вже дав заявку на підготовку 13 спеціалістів лісової галузі.

— За якими спеціальностями готуєте молоді кадри робітничої зміни?

— Нині маємо можливість, отримано для цього відповідний допуск навчати наших ліцеїстів 12 спеціальностям: 5 видів для сфери обслуговування, 2 — технічних, 3 — будівельних професій та 2 — народних художніх ремесел. Окремі наші випускники, здобувши вищу освіту, звичайно, міняють професію. Але так чи інакше, вони завжди є потрібними для народногосподарського комплексу незалежної України.

З гордістю можу сказати, що 17 ліцеїстів стали студентами вищих навчальних закладів різної акредитації. Вважаю непоганим і такий показник — 65 відсотків випускників минулого навчального року успішно трудовлаштовані, 26 ліцеїстів через кілька хвилин буде премійовано в розмірі однієї стипендії за активну участь у мистецько-художньому міжнародному фестивалі МАЛіЖ “Рекітське сузір’я у Міжгір’ї”. Це також непоганий результат, який маємо у своєму активі. Це й не дивно, бо ж при ліцеї діють 2 гуртки художньої самодіяльності, 4 — технічної творчості, 4 — спортивні секції, 2 — декоративно-прикладного мистецтва. За цього, повірте, кожен ліцеїст може знайти у нас заняття до душі.

... Святковий марш закликав нас на урочисту лінійку, присвячену Дню знань та початку нового навчального року. Вступним словом і щирими привітаннями урочистості відкриває заступник директора з НВР Володимир Рущак.

Звучить Гімн України. Піднімається Державний прапор України.

З найщирішими привітаннями до юної зміни ліцеїстів звертається Василь Юрійович Маринець. У своєму виступі він детально характеризує основні віхи зміцнення матеріально-технічної бази ліцею, трудові здобутки випускників, широке впровадження новітніх технологій навчання і виховання підростаючих поколінь верховинців.

Вперше над мальовничою територією профліцею лине спів трембіти у виконанні ліцеїста з Лопушного Петра Бітляна.

Співзвучності, урочистості святу Дню знань додав виступ ректора МАЛіЖ, письменника, заслуженого журналіста України Василя Тарчинця. Творча співпраця директора ліцею В. Ю. Маринця і керівництва творчого об’єднання Малої академії юних мистецьких талантів є запорукою навчання і виховання гідної зміни розбудовників щасливого майбуття незалежної України.

Активні учасники фестин “Рекітське сузір’я у Міжгір’ї” були нагороджені Почесними грамотами МАЛіЖ і грошовими преміями.

І знову над святковою площею звучать найщиріші привітання від майстра виробничого навчання Мар’яни Гавран, викладача фізики Наталії Шовак, імені батьківської громадськості Ганни Мушки, директора філії “Міжгір’ядержспецлісгосп” Марії Плиски, першокурсниці Оксани Шаляки. Вона ж зачитала текст урочистої клятви першокурсника.

Найщиріші слова Божого благословення за святкового молебеню висловив о. Федір Славець. Він же окропив святою водою всіх учасників урочистого зібрання. Хай під мирним небом, за добросовісної праці інженерно-педагогічного колективу і ліцеїстів й надалі множаться успіхи в навчанні і трудові здобутки освітнього закладу.

Далі заступник директора з НВР Володимир Рущак зачитав наказ директора ліцею В.Ю. Маринця про відзначення почесними грамотами і грошовими преміями великої групи інженерно-педагогічних працівників та учнів, які були вручені їм під бурхливі оплески учасників урочистої лінійки.

Попереду у них напружені будні з навчання і здобуття робітничих професій, які так потрібні трудовій незалежній Україні.


Василь БЕЛЕНЬ.
"Верховина"
Міжгірський професійний ліцей

 

09 вересня 2010р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів