НОВІ ПРАВИЛА НАДАННЯ СУБСИДІЙ—ПІДВИЩИЛАСЬ АДРЕСНІСТЬ ТА СПРОСТИЛАСЬ ПРОЦЕДУРА

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему "Нові правила надання субсидій: підвищення адресності та спрощення процедури для отримувачів".

 

Із журналістами зустрілися Віктор Мацола, начальник Головного управління праці та соціального захисту населення Закарпатської ОДА та Юрій Воробець, координатор проекту "Удосконалення системи соціальної допомоги в Закарпатській області. "14 липня цього року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову щодо посилення соціального захисту населення при оплаті житлово-комунальних послуг. Спрощено правила надання субсидій та зменшено кількість документів, які необхідно подати для отримання пільг",—повідомив Віктор Мацола. Насамперед знижено поріг обов’язкової оплати житлово-комунальних послуг: з 15 до 10 % сукупного доходу для сімей, які складаються з пенсіонерів, інвалідів і дітей віком до 18 років; з 20 до 15 % для всіх інших сімей, у складі яких є працездатні громадяни.
Також спрощено порядок призначення житлових субсидій: з 1 серпня громадяни звільнені від необхідності збирати від організацій, які надають комунальні послуги, довідки, що необхідні для призначення субсидій (довідки про склад сім’ї, про наявність комунальних послуг, про вартість таких послуг). "Пенсійний фонд вже надіслав закарпатцям (непрацездатні сім’ї) 201 тис.листів з вкладеними пакетом документів: бланком заяви на отримання субсидій, формою заяви і декларації про доходи та із зразками їх правильного заповнення; адресою місцевого управління соцзахисту та конвертом для безкоштовної відправки такої заяви для призначення субсидії,-- коментує Віктор Мацола.— Документи необхідно заповнити та надіслати в управління соцзахисту. Працездатні сім’ї повинні окремо підтвердити довідкою склад родини Питання зібрання інших довідок — відтепер робота наших спеціалістів. Вони надають запити у відповідні комунальні підприємства, обмін інформацією здійснюється в електронному вигляді".
За словами Віктора Мацоли з початку року на Закарпатті за отриманням субсидій звернулося 10 тисяч сімей. Кількість охочих отримати субсидії зросте з настанням опалювального сезону, адже дорожчає вартість газу. Загалом по області більше 290 тисяч пільговиків, що отримують різні види соцдопомоги. Кожна третя сім’я Закарпаття отримує один з видів соцдопомоги. 13 тисяч закарпатців отримали з початку року пільги на 50% оплату житла, телефонного зв’язку, проїзду у міському та приміському транспорті.
Що стосується родин у селах, які мають невеликі доходи, зазначив Віктор Мацола, то їм надаватиметься адресна допомога для придбання скрапленого газу чи твердого палива. Відповідні тарифи згідно з граничним розміром цін на газ повинен затвердити уряд.
Юрій Воробець, координатор проекту "Удосконалення системи соціальної допомоги в Закарпатській області розповів, що сьогодні переважна більшість міських і районних управлінь праці та соціального захисту перейшли на нову форму роботи за принципом „єдиного вікна”, що дозволяє отримати всі види соціальної допомоги за спрощеною процедурою, тобто, за єдиною заявою, єдиним пакетом документів та максимально швидко. Її принципи полягають в наданні якісних послуг отримувачам допомоги з максимальною зручністю та повагою до людини. Це стало можливим завдяки Проекту „Удосконалення системи соціальної допомоги в Україні”, мета якого – удосконалення системи надання державної підтримки найнужденнішим громадянам. Впроваджує Проект Міністерство праці та соціальної політики України за підтримки Світового банку.
"Соцзабези радянської доби—це маленькі, тісні приміщення з постійними чергами,--каже Юрій Воробець.—сьогодні створюємо всі умови для комфортного перебування в управліннях соцзахисту та швидкого оформлення документів". За рахунок коштів проекту у 14 управліннях соцзахисту проведено ремонти. "В окремих районах з підтримкою долучилася міська влада,-- зазначив Юрій Воробець, --у результаті маємо чудові приміщення, зокрема у Мукачеві, Мукачівському районі, Свалявському районі та інших. Ремонти мають бути закінчені до кінця року". Крім того всі управління вже отримали сучасну комп’ютерну та оргтехніку.

Крім інформації у місцевих управліннях соцзахисту краяни можуть отримати відповідну письмову або усну консультацію з кожного конкретного випадку, зателефонувавши до Урядової „гарячої лінії” за телефоном 0-800-507 309.

 

09 вересня 2010р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів