У прес-центрі "Закарпаття" відбулася передача журналістам Вифлеємського Вогню Миру

Учора, в четвер, 23 грудня, у прес-центрі "Закарпаття" відбулася ексклюзивна подія: ужгородські пластуни, учасники офіційної делегації Вифлеємського вогню миру Юля Воротняк та Андрій Ребрик передали журналістам Вифлеємський Вогонь Миру (традиційно Вогонь передається релігійним громадам, владі, сиротинцям, лікарням тощо).

 

Зустріч розпочали з короткої розповіді про саму поїздку до столиці Австрії, де 25 пластунів з різних міст України взяли участь в урочистій передачі Вогню скаутам європейських країн.
Цьогоріч у Відні три священики різних конфесій благословляли акцію та всіх присутніх у лютеранській церкві. Співорганізатор акції Вифлеємський Вогонь Миру Андрій Ребрик розповів, що телекомпанія ORF, яка у 1986 році започаткувала цю передріздвяну традицію – розповсюджувати Вифлеємський Вогонь Миру – дуже цікавиться Україною і головний організатор цієї акції та головний скаут Австрії наприкінці грудня приїдуть на передачу Вогню до Києва.
Далі Андрій Ребрик розповів про передачу Віфлеємського Вогню українським громадам у Мюнхені (це було вперше, оскільки раніше мюнхенські українці приймали Вогонь від баварських скаутів), Мінську та Прибалтиці. "Важливість цієї акції – сказав Андрій Ребрик, – у самому моменті згуртування, у тому, що люди розуміють, що хтось з України хоче про них дбати."
З Білорусії вогонь пішов до Росії. "Ми ідемо з вогнем до всіх, -- сказав Андрій, -- не переслідуючи ніяких корисливих цілей. Передаємо його власне не стільки як фізичний вогонь, скільки як думку, ідею примирення та прощення". І додав, що половина української делегації, поспілкувавшись, висловила бажання взяти участь у форумі української молоді, який проходитиме в Естонії у червні наступного року.
Про передачу вогню українській діаспорі в Прибалтиці розповіла Юля Воротняк. Прибалтійські українці, за словами Юлі, тримаються за будь-яку ниточку з Батьківщини і шанують усі традиції та звичаї рідного народу. Тому увага з боку українських пластунів їм була надзвичайно важлива. У процесі передачі вогню українським діаспорам дуже важливим було відчувати, за свідченнями присутніх у прес-центрі пластунів, обопільне розуміння важливості виконання однієї справи.
Відтак Юля Воротняк та Андрій Ребрик відкрили лампадку з вогнем із Віфлеєму і кожен присутній зміг запалити свічку, аби понести Вогонь Миру з Вифлеєму додому, поділитися з рідними та друзями і на Святвечір мати на Різдвяному столі свічку примирення і прощення.
Учасники зустрічі зійшлися на тому, що акція передачі журналістам Вифлеємського Вогню Миру має стати, надалі, в прес-центрі доброю традицією.

 

24 грудня 2010р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів