УГОРЦІ У МІСЦЕВИХ ОРГАНАХ САМОВРЯДУВАННЯ ТА У ВИКОНАВЧІЙ ВЛАДІ

На сьогоднішній день інтереси угорців на Закарпатті представляють дві політичні партії.

 

[b]1. Представництво інтересів[/b]

На сьогоднішній день інтереси угорців на Закарпатті представляють дві політичні партії.
Міністерство Юстиції України 17 лютого 2005 року зареєструвало "КМКС" - Партію Угорців України (ПУУ), створення якої ініціювало Товариство Угорської Культури Закарпаття "КМКС".
У березні 2005 року у Міністерстві Юстиції зареєстрували Демократичну Партію Угорців України (ДПУУ), ініційовану Демократичною Спілкою Угорців України (ДСУУ).
Створення партій угорськими організаціями було спричинене змінами до закону про вибори, який дає можливість висувати кандидатів лише партіям.

За часів незалежності в українському парламенті було 3 депутата угорської національності.
Серед столичних законотворців парламентського терміну 1994-1998 рр. закарпатських угорців представляв голова Демократичної Спілки Угорців України др. Мігаль Товт, у парламентський термін 1998-2002рр. – голова Товариства Угорської Культури Закарпаття Міклош Ковач, з 2002 по 2006 рр. – голова Демократичної Спілки Угорців України Іштван Гайдош.
З 2006 року в українському парламенті немає депутатів угорської національності.


[b]2. Представництво в обласних органах самоврядування[/b]

Голосування за партійними списками, яке діє з 2006 року, не сприяло двом угорським партіям, - для того, щоб угорський депутат зайняв достойне місце,
бракувало об’єднання.
Українські партії скористалися угорсько-угорським протистоянням, та розділили угорських виборців між собою.
Місцеві вибори 31 жовтня 2010 року багато в чому відрізнялися від попередніх, через те, що відповідно до діючих законів про вибори, кандидати мали можливість реєструватись як за партійними списками, так і за мажоритарними округами.
Згідно з даними протоколу виборчої комісії, опублікованими на офіційному сайті обласної ради, в Закарпатті зареєстровано 947 727 виборців, з яких тільки 521 733 (55,05 %) скористались своїми конституційними правами і проголосували на місцевих виборах 31 жовтня 2010 року.
Голоси за партійними списками розподілились наступним чином:
Єдиний Центр (ЄЦ) 125 956 голосів (24,14 %) – 20 мандатів;
Партія Регіонів (ПР) 96 193 голосів (18,43) – 16 мандатів;
Батьківщина 45 400 голосів (8,7 %) – 7 мандатів;
Фронт Змін (ФЗ) 32 215 голосів (6,17 %) – 5 мандатів;
Сильна Україна (СУ) 16 477 голосів (3,15 %) – 3 мандати;
КМКС – ПУУ 20 456 голосів (3,92 %) – 3 мандати.


(ДПУУ не потрапила у список, у зв’язку з тим, що українські партії "переманили" близько тисячі голосів).

В 54 одномандатних виборчих округах ЄЦ отримав 26 мандатів, ПР 21, ДСУУ-ДПУУ 4, Батьківщина 1, Сильна Україна (СУ) 1, Українська Соціалістична Партія (УСП) 1.
Таким чином, у обласній раді нового скликання ЄЦ має 46 мандатів, ПР- 37, Батьківщина - 8, Фронт Змін - 5, ДПУУ - 4, Сильна Україна - 4, "КМКС" ПУУ - 3, УСП - 1.
За кінцевими результатами виборів до Закарпатської Обласної Ради VI скликання, яка складається з 108 членів, з 8 партій які подолали прохідний бар’єр, дві угорські партії "завоювали" лише 7 депутатських місць, тобто набрали 35 810 голосів. З двох угорських партій КМКС-ПУУ у залученні голосів за партійними списками провела кращу роботу. Кандидати ДПУУ досягли успіху в одномандатних округах, що є свідченням того, що їх шанують та визнають як особистостей.

За результатами партійних списків та одномандатних округів, наприклад, у Берегівському районі ДПУУ отримала найбільше місць у депутатському корпусі районної ради. Порівняно з 2006 роком сьогоднішні результати ДПУУ кращі, ніж у КМКС-ПУУ, про це свідчитимуть і нижче вказані дані.

За партійний список ДСУУ-ДПУУ проголосувало 15 354 виборці, що складає 2,94 % , що було недостатнім для 3 % прохідного бар’єру. Потрібно зазначити, що на ранок у день оприлюднення офіційних результатів, у ДПУУ було 3,03 % голосів. В той же день, після призначення Віктора Балоги міністром Єдиний Центр і Партія Регіонів домовились про створення великої коаліції на Закарпатті, а голоси ДПУУ „зникли”, що в кінцевому рахунку дало двом співпрацюючим партіям два додаткові місця.

Проте, кандидати партії ДПУУ здобули переконливу перемогу в одномандатних округах. У місті обласного підпорядкування Берегово по виборчому округу №2 мандат отримав Габор Кінч (1960), №17 Берегівського району – Чаба Петер (1966), №18 – Іштван Медвідь (1951), № 23 Виноградівського району – Кароль Резеш (1964). (У 2006 році кількість депутатів складала 4 особи).

З кандидатів КМКС- ПУУ в обласну раду в одномандатних округах ніхто не пройшов. Проте, список партії виборці підтримали 20 456 голосами. Перевищивши 3 % бар’єр, за партійними списками, мандат отримали: Міклош Ковач (1967), Ласло Брензович (1964), Шандор Мілован (1941). (У 2006 році кількість депутатів складала 5 осіб).

Подібно до попередніх практик, корпус обласної ради складається з 22 членів: голова, два його заступники, 12 голів комітетів, а також по одному депутату з фракцій. Всі 7 політичних сил, крім КМКС, делегували членів у президію. Порівняно з практикою минулих років вперше сталося так, що не угорський депутат займає посаду одного з заступників голови обласної ради. Цю втрату теж можна віднести до угорсько-угорського протистояння.

Депутати обох угорських партій одночасно є і членами постійних комісій (Міклош Ковач та Іштван Медвідь у комісії освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, фізичної культури та спорту, національних меншин; інформаційної політики; Кароль Резеш у бюджетній комісії; Шандор Мілован у комісіїз питань регламенту депутатської етики).
Двома комісіями керують угорськомовні депутати (Чаба Петер- комісія з питань управління майном та приватизації, Ласло Брензович комісія з питань бюджету. Вони одночасно є членами президії обласної ради). Габор Кінч, делегований фракцією ДПУУ, є секретарем комісії з питань транскордонного співробітництва та членом президії обласної ради.

За результатами місцевих виборів 2010 року, висновки можуть зробити не тільки угорські партії, але і всі, хто їх підтримав, а також ті угорські виборці, які відвернулись від угорських партій і стали на інший бік.
Проаналізовані дані та результати виборів показали, що закарпатські угорці, нажаль, проміняли на "дрібні гроші" національну свідомість та бажання об’єднатися, тобто, саме те, що є важливим для майбутнього.
Дві угорські організації, співпрацюючи, мали б набагато більші шанси проходження в органи самоврядування, що є необхідним для утворення значної політичної сили, і мали б більші можливості для представлення своїх інтересів.


[b]3. Представництво в органах самоврядування
міст обласного підпорядкування[/b]

1) В містах обласного підпорядкування та у районних органах самоврядування дві угорські партії мають загалом 82 депутата. У 2006 році кількість депутатів складала 115 осіб (тобто втрачено 33 депутатські місця).
ДСУУ-ДПУУ дісталось 49 мандатів (у 2006 році кількість депутатів складала 44 особи). ДПУУ порівняно з останніми місцевими виборами отримала на 5 мандатів більше (практично мова йде про 8-х осіб, адже за партійними списками Партії Регіонів у м.Ужгород, у Мукачівський та Рахівський район пройшли ще троє).
Однією з причин є і зменшення складу районних, міських депутатських корпусів, так наприклад кількість депутатів Берегівської Районної Ради зменшилась з 90 на 62 особи.
КМКС-ПУУ вдалося отримати 33 депутатські місця. У 2006 році кількість депутатів була 70, тобто втрачено 37 місць.

2) У містах обласного підпорядкування дві угорські партії мають загалом 19 депутатів (тобто на 3 особи менше, оскільки у 2006 році кількість депутатів складала 22 чоловік). Зокрема, ДПУУ у м.Берегово займає 10 депутатських місць (у 2006 році 6 депутатів), КМКС-ПУУ – 9 місць: у м.Берегово 3, у м.Чоп 3, у м.Ужгород 2, у м. Мукачево 1 особа (у 2006 році кількість депутатів складала 16 чоловік).
У Хусті жодній угорській партії не вдалось отримати мандатів, але треба зазначити, що у КМКС-ПУУ у 2006 році було 2 депутата. У Берегові значно перегрупувались пропорції мандатів на користь ДПУУ.

3..). Мером міста обласного підпорядкування Берегово, знову обрали Іштвана Гайдоша, голову ДСУУ, який одночасно є і членом координаційної ради, що займається справами самоврядування при голові обласної ради. Обласний депутат Габор Кінч теж зміг зберегти посаду заступника мера м. Берегово.

Одночасно відбувався і референдум про відновлення історичної назви "найбільш угорського" міста Берегова. Волевиявлення оголосили безрезультатним, оскільки з 10 062 голосуючих, за Берегсас проголосували лише 4688, а проти 4 358 особи.
1 016 голосів були недійсними. А референдум визнаний правочинним тільки тоді, якщо хоча б половина з тих, хто отримав виборчий бюлетень підтримає справу. Перемога залежала тільки від близько 300-400 голосів.

Золтана Лендєла знову було обрано мером м.Мукачево, він добре володіє угорською і має частково угорське коріння. В роботі йому допомагає заступник Гергель Кінч. У Чопі заступником мера знову став Арпад Буркуш (угорського походження). В Ужгороді членом міського виконавчого комітету став др. Олександр Шпеник.

[b]4. Представництво в районних органах самоврядування[/b]

Від двох угорських партій в районні органи самоврядування пройшло 56 депутатів (у 2006 році кількість депутатів була 84 особи), тобто 28 мандатів перейшло до українських партій.
ДСУУ-ДПУУ отримала 35 депутатських місць, з них 19 у Берегівському, 8 у Виноградівському, 5 в Ужгородському, і 3 у Мукачівському районі (у 2006 році кількість депутатів складала 35 чоловік).
ДПУУ має найбільшу фракцію у Берегівському районі. Відповідно цьому головою Берегівської Районної Ради став Андраш Бігарі (1953), а заступником Бела Браун.
Обласний депутат Іштван Медвідь став першим заступником Берегівської Районної Державної Адміністрації, обласний депутат Кароль Резеш - головою Виноградівської Районної Державної Адміністрації.

КМКС-ПУУ отримала 21 мандат: у Берегівському районі 10, в Ужгородському 6, у Виноградівському 5. Порівняно з 2006 роком (49 мандатів) втратила 28 мандатів. Найбільшу поразку зазнала у Мукачівському районі – тут не отримано жодного мандату. На відміну від 2006 року, коли мала 4 депутати.
В кольорах КМКС- ПУУ, районний депутат Іштван Мацко займає посаду радника голови Ужгородської Районної Ради.

[b]5. Представництво у міських та сільських депутатських корпусах[/b]

У міських та в сільських депутатських корпусах ДПУУ має 523, а КМКС-ПУУ 235 депутата.
1) Спостерігається зростання кількості угорських депутатів у районних центрах, де переважно проживають угорці. Так у м.Виноградово та у м.Тячів дві угорські партії отримали 12 мандатів. У 2006 році кількість депутатів складала 9 чоловік.
ДПУУ досягла значних результатів: з цих 12 мандатів отримала 7, тобто зайняла 1 депутатське місце у Виноградові і 6 у Тячеві (у 2006 році мала лише 3-х депутатів в цьому місті).
КМКС-ПУУ має 5 мандатів (порівнюючи з 2006 роком втратила один мандат).
Тобто у Виноградові має 2, у Тячеві 3 мандата.
Позитивним є і те, що, мером Виноградова стала людина угорського походження - Іштван Бочка, а у Тячеві заступником мера знову став Тібор Месарош.
2) З 69 населених пунктів, де переважно проживають угорці, сільськими головами
було обрано 41 кандидата від ДСУУ-ДПУУ. Лише в 9 селах сільськими
головами стали висуванці КМКС.

[b]6. Угорськомовні депутати у списках українських партій[/b]

Декілька кандидатів ДПУУ отримали мандати в органи самоврядування міст обласного підпорядкування та в районні органи самоврядування за списками Партії Регіонів (яка мала угоду з угорською партією ДПУУ). Так др. Єлизавета Лях стала членом Ужгородської міської ради, Світлана Біров -Мукачівської районної ради, Мігай Бланер - Рахівської Районної Ради.
Підводячи підсумки вищесказаного, слід зазначити, що через відсутність єдності двох угорських партій, у порівняні з минулими виборами, значно скоротилась присутність угорців в органах самоврядування.
Скориставшись протистоянням двох угорських партій, в угорських населених пунктах з’явилися українські партії, які з привабливою фінансовою підтримкою, у своїх списках висували угорськомовних кандидатів, які переманили голоси від двох угорських партій.

[b]Порівняння кількості депутатського складу угорських партій, які отримали мандати в обласну раду, районні радита ради міст Закарпаття[/b]

[foto]2011/05/06/1.gif[/foto]

[i][b]РЕЗУЛЬТАТИ ВИБОРІВ 2010 року [/b][/i]

[b]ОБЛАСНА РАДА ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ [/b]

[foto]2011/05/06/2.gif[/foto]

[b]МІСЬКА РАДА М. БЕРЕГОВО [/b]

[foto]2011/05/06/3.gif[/foto]

[b]БЕРЕГІВСЬКА РАЙОННА РАДА [/b]

[foto]2011/05/06/4.gif[/foto]

[b]ВИНОГРАДІВСЬКА РАЙОННА РАДА [/b]

[foto]2011/05/06/5.gif[/foto]

[b]МІСЬКА РАДА М. МУКАЧЕВО [/b]

[foto]2011/05/06/6.gif[/foto]

[b]УЖГОРОДСЬКА РАЙОННА РАДА [/b]

[foto]2011/05/06/7.gif[/foto]

[b]МІСЬКА РАДА М. ЧОП [/b]

[foto]2011/05/06/9.gif[/foto]

[b]МУКАЧІВСЬКА РАЙОННА РАДА [/b]

[foto]2011/05/06/10.gif[/foto]

[b]МІСЬКА РАДА М. ВИНОГРАДІВ [/b]

[foto]2011/05/06/11.gif[/foto]

[b]МІСЬКА РАДА М. ТЯЧІВ [/b]

[foto]2011/05/06/12.gif[/foto]

 

06 травня 2011р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів