Постійні депутатські комісії розпочали обговорення проектів рішень VI сесії облради

8 серпня розпочали роботу постійні депутатські комісії облради, які розглядали питання, що плануються до порядку денного сесії крайового парламенту VI скликання.

 

Першими засідали депутатські комісії, зокрема, з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, фізичної культури, спорту, нацменшин та інформаційної політики, а також з питань регламенту, депутатської етики та адміністративно-територіального устрою, які очолюють відповідно М.Вегеш та П.Черевко.
Відтак у спільному режимі працювали й інші профільні комісії, зокрема, з територіального та земельного устрою, агропромислового комплексу і розвитку села (В.Трикур), екології та використання природних ресурсів(М.Цірик). Відбулося також засідання комісій з питань розвитку туризму і рекреації (Д.Андріюк) та з питань розвитку продуктивних сил, виробничої інфраструктури, банківської діяльності та інвестицій (Б.Кинів).
Члени згаданих комісій уважно заслухали інформацію начальника головного фінансового управління ОДА П.Лазаря про внесення змін до рішення облради від 28 грудня 2010 р. №127 "Про обласний бюджет на 2011 рік (зі змінами від 25 лютого, 26 травня 2011 року) та про затвердження Порядку і нормативів відрахувань до загального фонду обласного бюджету частини чистого прибутку (доходу) господарськими організаціями.
Керуючись чинним законодавством та Бюджетним кодексом України, проектом цього рішення пропонується збільшити обсяг доходів обласного бюджету на 87 835,4 тис.грн. за рахунок додаткових субвенцій і дотацій з держбюджету та іншої субвенції з районних бюджетів. З них: по загальному фонду - на 60 758,3 тис.грн, по спеціальному фонду - на 27 077,1 тис.грн. Також пропонується перерозподіл бюджетних призначень у межах загального обсягу видатків на 2011 рік на підставі звернень головних розпорядників коштів обласного бюджету.
Члени комісії зважено підходили до критеріїв визначення пріоритетності напрямів фінансування, детально вивчали кожну пропоновану зміну. Особливо активними в обговоренні цього проекту були В.Трикур, М.Вегеш, Д.Андріюк, Б.Кинів, О.Палінкаш, М.Лакатош, Ю.Гнепа, В.Пригара та І. Микульця ін.
Члени комісій підтримали Програму створення наукового парку "Ужгородський національний університет", зазначивши, що така новинка – є необхідною, цікавою, перспективною. Адже йдеться про форми інтеграції науки з промисловістю і відносяться до розряду науково-промислових комплексів. Вони орієнтовані на потреби високотехнологічних підприємств, їх задача - з’єднувати наукові ідеї і винаходи з підприємцями, пов"язувати їх, збагачуючи один одного. Оскільки самі по собі технології нікому не потрібні, якщо немає їх практичного використання.
Погодили присутні депутати і проект рішення про Програму розвитку дошкільної освіти в Закарпатській області на період до 2017 року. Мета програми – розроблення механізму розвитку дошкільної освіти та його впровадження в практику роботи, забезпечення конституційних прав і державних гарантій дітям дошкільного віку на доступність та безоплатність здобуття дошкільної освіти, у т.ч. і дітям п"ятирічного віку у державних та комунальних дошкільних навчальних закладах. До дошкілля сьогодні прикута увага вищого керівництва держави, науковців, практиків, усіх освітян і громадян України. Як наголосив начальник управління освіти і науки ОДА Михайло Мотильчак, лише 52 відсотків малих закарпатців відвідують дошкільні навчальні заклади. Тому уже цього року крайові депутати Закарпаття виділили чотири мільйони гривень на розвиток дошкільної освіти в області з тим, щоб створити належні умови до дошкільнят, забезпечити особистісне зростання кожної дитини з урахуванням її задатків, зберегти та зміцнити її здоров"я. Очікується, що дана програма дасть змогу удосконалити нормативно-правову базу з питань забезпечення розвитку дошкільної освіти, розширити мережу дошкільних навчальних закладів, зміцнить їх матеріально-технічну базу тощо.
Профільні комісії обласної ради також погодили зміни до рішення обласної ради від 26 травня 2011 року №227 "Про створення позашкільного навчального закладу Закарпатського обласного палацу дітей та юнацтва "Падіюн", до програми "Турбота" щодо посилення соціального захисту малозабезпечених категорій громадян у 2011 році, до рішення облради від 26 травня 2011 року №209 "Про програму оптимізації теплопостачання населених пунктів області на 2011рік", до обласної програми розвитку фізичної культури і спорту на 2007-2011 роки, розглянули низку інших питань порядку денного, деякі з них будуть внесені на обговорення президії облради, а окремі – на розгляд чергової сесії.

Загалом питання, внесені на порядок денний засідання постійних комісій, були всебічно проаналізовані й обговорені членами комісії. Було висловлено чимало критичних зауважень до окремих проектів рішень, які будуть доопрацьовані розробниками.
Завтра, 9 серпня, інші депутатські комісії продовжать вивчати матеріали п"ятої сесії облради.
Прес-служба облради

 

08 серпня 2011р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів