Іван Балога підтримав об’єднання закарпатських вишів, а Віктор Балога назвав потенційних претендентів на ректора

Голова Закарпатської обласної ради Іван Балога сьогодні, 12 серпня, у коментарі журналістам заявив, що підтримує процес об’єднання державних вищих навчальних закладів області та назву для новоствореного вишу "Закарпатський національний університет". Про це повідомив власкор ЗІКу.

 

Натомість під час сесії облради, що працює сьогодні в Ужгороді, міністр МНС України Віктор Балога, який є депутатлом закарпатської облради, наголосив, що, на його думку, очолити об’єднаний вуз мав би представник Ужгородського національного університету. В числі тих, хто вартий обійняти цю посаду, Віктор Балога назвав чинного ректора УжНУ Миколу Вегеша, екс-ректора Василя Русина, декана стоматологічного факультету УжНУ Юрія Пересту та керівника обласного Центру нейрохірургії та неврології, професора УжНУ Володимира Смоланку.

Як уже раніше повідомляло Закарпаття онлайн, на сьогоднішній сесії депутати облради затвердили програму створення наукового парку "Ужгородський національний університет".

ЗІК

 

12 серпня 2011р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. caries 2011-08-15 / 09:31:00

    Деталізую та продовжу попередні думки:
    Незалежно від того, хто стане ректором, ідея обєднання вузів з боку влади носить чисто політичний характер. Пройдемося по вертикалі. Табачнику потрібно відрапортувати перед Януковичом, що в українській вищій освіті розпочато реформи. Під цю ідею "лягли" обидві вітки влади в Закарпатті. При цьому пан Ледида подав до Кабміну листа з пропозиціями, продиктованими паном Ващуком (голова та званої самозваної Ради ректорів).
    У 2012 році вибори до Верховної Ради України. Цілком зрозуміло, що викладачі, науковці та студентсво - це потужній електорат. Під керівництвом ректора обєднаного ЗакНУ буде понад 16 тисяч студентів, викладачів, науковців, інженерно-технічного та допоміжного персоналу. Плюс 30-35 тися членів їх сімей. Географія - все Закарпаття. Отже, на вибори із "потрібним" ректором можна підійти з електоратом чисельністю понад 50 тисяч. А зараз наша конкретика: якщо ректор Ващук чи Русин - то безпосередня підтримка регіоналів. Якщо Переста, Смоланка чи Вегеш - в першу чергу ЄЦ (а потім, можливо, регіонали). На моє глибоке переконання, саме в цій площині основна ідея обєднання. І плювати хотіли Табачник, Ледида, брати Балоги на думку професорів, науковців, студентів, закарпатського народу... Дайош результат на виборах!!!

  2. caries 2011-08-13 / 19:34:00

    Чутки про об'єднання ходять давно. Навіть якщо воно відбудеться, то скажіть, будь-ласка: для чого приєднувати Закарпатський художній інститут??? Це особливий митецький заклад, утворений важкою процею десятків педагогів і художників, зі своєю особливою методикою викладання. Кому прийшла в голову така маячня - знищити художню школу Ерделі, Коцки, Манайла?
    Але якщо відверто, то об'єднання вишів на Закарпатті не приведе ні до економії коштів, ні до підвищення рівня наукових досліджень (до падіння - так. У ЗакДУ і МДУ, та і в ЗакХІ також не мають зеленого поняття, що таке наука). Головна ідея - підготовка закарпатського електорату до виборів 2012. Набагато легше і краще управляти одним ректором-регіоналом (а це із основних кандидатів - пан Ващук), ніж Вегешом, Небесником, Мигалиною та Ващуком окремо. Ось головна ідея обєднання. Першу частину реалізував пан Гаваші, об'єднавши у Мукачеві МТІ та педінститут: "топанки та галантерею" з педагогікою початкових класів (в інтересах "Барви" та майбутніх виборів). А ось зараз - наступний крок...
    І ще одне важливе запитання: Закарпаття за кількістю студентів, що приходиться на 10 тисяч населення, займає останнє місце в Україні. У Закарпатті потрібно відкривати нові вузи - сільськогосподарський, лісотехнічний... І позакривати всілякі філії. Ось тоді буде толк...