Що робити з зубом мудрості?

Ріст зубів турбує не тільки маленьких дітей, а й дорослих. Ідеться про так званий "зуб мудрості" – восьмий у ряду, який і назву свою отримав через те, що з’являється у доволі зрілому віці. Щоправда, радості від такої події небагато: зазвичай він приносить чимало проблем – від карієсу сусіднього зуба до гінгівіту тощо.

 

Кажуть лікарі, якби дорослому, як малюкові, довелося переживати прорізування та ріст усіх зубів, то можна просто з глузду з’їхати від болю

Ріст зубів турбує не тільки маленьких дітей, а й дорослих. Ідеться про так званий "зуб мудрості" – восьмий у ряду, який і назву свою отримав через те, що з’являється у доволі зрілому віці. Щоправда, радості від такої події небагато: зазвичай він приносить чимало проблем – від карієсу сусіднього зуба до гінгівіту тощо. Враховуючи, що журналіст "Закарпатки" цього тижня сам зіштовхнувся з проблемою "мудрого зуба", ми вирішили розповісти про нього детальніше і заодно з’ясувати, що робити у випадку його важкого "народження". Своєю мудрістю ділиться лікар-стоматолог обласної стоматологічної поліклініки Станіслав ДАЦКІВ.

– Станіславе, для чого взагалі цей зуб мудрості росте? Хіба без нього ми б не обійшлися?

– Річ у тім, що восьмий зуб потрібен був нашим давнім предкам, аби якісніше розжовувати їжу. У них що входило до раціону? Сире м’ясо, фрукти – тверда їжа. Але в процесі еволюції зуб мудрості стає все менш потрібним, нижня щелепа зменшилася, і місця для восьмого наразі іноді просто не вистачає. До речі, тому і прорізається він так пізно – може вирости і в 20, і в 30, і навіть у 50 років.

– Багато фахівців стверджують, що цей зуб взагалі шкідливий. Це правда?

– Та не завжди. Принаймні у половини людей він прорізається правильно. Шкоди завдає здебільшого на нижній щелепі. Але попередити це, на жаль, неможливо – все закладається від народження. Є два захворювання, пов’язані з зубом мудрості. Одне з них дистопія – неправильне місце або напрямок закладки зуба, тобто він росте не в потрібну сторону. А друга проблема – ретенція, неповне прорізування зуба. Через це найбільше і страждають люди. До речі, "мудрий" зуб може взагалі не вирости, але це вже патологія, ось, як людина з хвостом…

– Тобто від людини не залежить, як будуть рости ті восьмі зуби?

– Практично ні. Ми не можемо знати, коли вони прорізуватимуться і як саме. Єдине, що в наших силах – так це уникнути хвороб через них. Слід негайно звернутися до стоматолога, якщо вас почало щось турбувати саме в місці зуба мудрості. Адже його прорізування чи ріст може щось затримувати, або він може рости в бік "сусіда" і таким чином пошкоджувати його. Наприклад, якщо "мудрий" зуб прорізався лише наполовину, а інша залишилася в слизовій оболонці, то на цьому місці утворюється своєрідний капюшон. І це погано, адже під ним збираються рештки їжі, відповідно, розмножуються бактерії, через які виникають різні хвороби ротової порожнини. Наслідки серйозні: може з’явитися інфекція, а це і стоматит, і абсцес, й інші запалення, які бувають дуже й дуже небезпечними…

– Отже, що робити якщо вісімка почала боліти?

– Іти до стоматолога. Він зробить вам рентген та складе план лікування. Звісно, можна в цей час полоскати рот відваром із ромашки або шавлії, принаймні це не завадить і трохи заспокоїть біль. Проте не варто зволікати – краще відразу йти до лікаря.

P.S. Щира подяка головному лікарю Ужгородської міської клінічної лікарні Івану Іллічу КУРАХУ, який організував допомогу журналісту, а також лікарям щелепно-лицевої хірургії УМКЛ та особливо Івану МЕЛЬНИЧУКУ, який надав автору статті медичну допомогу навіть у вихідний – у День незалежності.

Денис ФАЗЕКАШ, "Закарпатська правда"

 

05 вересня 2011р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів