ЗАкарпаття: дині частіше з нітратами, ніж кавуни

Закінчилося календарне літо, а ми всі продовжуємо насолоджуватися кавунами та динями

 

Ці великі ягоди полюбляють як дорослі, так і діти. Як будь-яка продукція рослинного походження вони можуть накопичувати у собі нітрати в різних концентраціях, а також залишкові кількості пестицидів, різних за призначенням та хімічним складом. У разі появи мікротріщин на плодах баштанних, через них у середину можуть надходити хвороботворні мікроби, які можуть бути причиною кишкової інфекції.
Не секрет, що в населених пунктах реалізація баштанної продукції часто відбувається в несанкціонованих місцях без спеціально обладнаних торгових точок.

А стихія завжди лихо. Ужгородська міська санепідстанція на початку серпня підготувала звернення до членів виконкому Ужгородської міської ради з переліком порушень правил торгівлі, що можуть привести до ускладнення санітарно-епідемічної ситуації серед населення (відсутність документів, що засвідчують якість продукції, реалізація продукції частинами, стихійна торгівля з грунту) з пропозицією надання дозволів на організацію торгівлі лише на ринках, яких вже достатньо в обласному центрі.

Санепідстації протягом серпня місяця продовжували здійснювати державний санітарно-епідеміологічний нагляд за умовами реалізації кавунів та динь з відбором зразків з метою визначення стану їх безпеки щодо вмісту рівнів нітратів та залишкових кількостей пестицидів. Перевірено було 136 об’єктів з реалізації баштанних, 5-ти випадках були виявлені порушення санітарного законодавства, за що до порушників були застосовані міри адміністративного впливу у вигляді штрафів ( Хустський, Рахівський райони, м. Мукачеве), вилучення з реалізації в Ужгородському районі, винесення постанов про заборону реалізації в Ужгородському та Тячівському районах.

На визначення вмісту нітратів станом на 01.09.2011 р. було досліджено 161 зразок кавунів та 78 зразків динь, при цьому перевищення МДР (максимально допустимий рівень) визначалися у 6-ти зразках (1-кавуни та 5- дині), що становить відповідно 0,6 % та 6,4 %. Перевищенням вмісту нітратів визначалися в продукції, що надходила до споживача в липні місяці. В серпні місяці всі досліджені зразки кавунів та динь за вмістом нітратів були як кажуть ″чистими″.

На визначення залишкових кількостей пестицидів було досліджено 139 зразків баштанної продукції з виконанням 169 вимірювань. При цьому по вимірюваннях всіх пестицидів проби відповідали діючим нормативним документам.
При обстеженні об’єктів з реалізації баштанних певна увага з боку фахівців санепідстанцій приділяється санітарно-освітній роботі у вигляді бесід, лекцій, санітарних бюлетенів (В. Березнянський район), інтерв’ю на телебаченні (Виноградівський район).

Реалізація баштанних продовжується, санепідстанції і далі будуть здійснювати державний санепіднагляд з вибірковим відбором зразків продукції з метою визначення стану її безпеки.




Завідувачка токсикологічною лабораторією Пономарьова О.С.

 

07 вересня 2011р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів