До щколи по-різному: комусь на 8.00, комусь - на 8.30, комусь на 9.00

Ужгородські особливості освітнього процесу: про групи продовженого дня, другі зміни та різний час початку навчання

 

Правда, деяким батькам доведеться за них платити.

Тільки розпочався навчальний рік – і до "Закарпатки" стали телефонувати схвильовані батьки ужгородських школярів. Когось обурювало, що на 2 перші класи – всього одна група продовженого дня, до якої передусім записували соціально незахищених, а як бути решті – не пояснили. Інші допитувалися: як це так – міністр освіти розпорядився перевести дітей на однозмінне навчання, а наші чада й далі продовжують гризти граніт науки пообіді.

Прокоментувати ці актуальні для багатьох городян проблеми ми попросили начальника управління освіти Ужгородської міської ради Мар’яна КОМАРНИЦЬКОГО.

На безкоштовні групи для всіх грошей бракує

Маму першокласника, котра скаржилася до редакції, зрозуміти можна: вона з ранку до вечора на роботі, забирати дитину в обід не має можливості, та якби й відшукала її – на кілька годин залишати дома самого 6-річного малюка не хочеться. "Була спокійна, що син ходитиме на групу, а тут на тобі, місць не вистачає… Невже в нас вигідніше бути матір’ю-одиначкою?" – з відчаєм запитує жінка. Насправді все не так погано, запевняє Мар’ян Комарницький. Буквально цієї середи на засіданні міськвиконкому затвердили мережу навчальних закладів, а заодно за рахунок муніципальних резервів збільшили кількість груп продовженого дня – з 50 до 70. У них дійсно в першу чергу зараховують дітей із соціально незахищених і багатодітних родин, а вже потім інших. "Зрозумійте, є формульний розрахунок, за яким фінансують освітню галузь, і кошти на охоплення групами продовженого дня усіх учнів початкових класів ним не передбачені. В Ужгороді 5120 дітей такого віку, уявіть, скільки на це потрібно б грошей. Проте ми пропонуємо альтернативний варіант – платні групи. У 2010-му таких було 47, зараз їх мережа ще тільки формується і залежатиме від кількості поданих заяв",– пояснює Мар’ян Несторович. За його словами, батькам виведуть калькуляцію, до котрої включать зарплату педагога (в середньому 1025 грн. плюс усі податкові "накрутки"),вартість комунальних послуг залежно від площі приміщення, в якому перебувають діти, і все це треба буде поділити на кількість вихованців. Зрозуміло, чим їх більше (та максимум – 30 чоловік), тим дешевше обійдеться група. Минулого року, скажімо, ціни варіювалися від 60 до 100 грн. на місяць. Економ-варіант – діти перебувають у школі не до 18-ї години, а, наприклад, до 16-ї, і за рахунок скорочення оплати вихователю батьки трохи заощаджують. (Попри це, як стало відомо газеті перед сами виходом, уже сьогодні окремим батькам пропонують платити по 150 грн. за дитину. І питання: чи не ті, хто керує містом нині, критикували попередню владу за неспроможність вирішити проблему з групами продовженого дня? )

Двозмінне навчання залишилося в трьох школах

Недолік двозмінного навчання не лише в тому, що школярі краще засвоюють знання в ранкові години. Батькам "другозмінника" важче простежити, чи вчасно пішла дитина до школи, а якщо навчальний заклад далеко – проблем іще більше. У свою чергу педагоги з двозмінних шкіл розповідають: якщо в інших закладах борються із запізненнями учнів, то в них – із …завчасними приходами. "Уявіть собі, що деякі дітки приходять за одну-дві години до початку другої зміни. Чи то їм дома самим нудно, чи бояться спізнитися – незрозуміло, але коли в коридорі в очікуванні своєї черги розважається десяток-другий "ранніх пташок", уроки першої зміни проводити вкрай важко", – в один голос зізнаються і вчителі, і завучі. Тому на батьківських зборах навіть просять: налаштовуйте своїх чад не приходити заздалегідь. З огляду на все це переважна більшість тих, кому так чи інакше "світить" післяобіднє навчання, щиро зраділи повідомленню, що другої зміни не має бути. Утім, виявляється, так-то воно так, але трішечки не так. З приводу розпорядження міністра освіти Дмитра Табачника про перехід на однозмінне навчання – батьки не звернули увагу, що на це дається 2 роки, каже Мар’ян Комарницький. "Однак ми вже рухаємося цим шляхом і постараємося вкластися в задані часові рамки, – запевняє він. – От 2-га, 15-та і 19-та школи, котрі минулого року ще працювали в 2 зміни, зараз перейшли на одну. Фактично, у двозмінному режимі залишилися ЗОШ №1 (не плутати з лінгвістичною гімназією!), 5 та 8 – 14 класів працюють не зранку".
Цікавлюся, де ж управління освіти знайде приміщення, щоб їх "переселити"? Виявляється, цьогоріч міська рада виділила земельну ділянку в районі Боздоша, на якій планують будівництво школи на тисячу місць та дитсадка – на 200. У міському бюджеті вже закладено приблизно мільйон гривень на оформлення документації та проведення підготовчих робіт. Проте дозволимо собі засумніватися, що ці споруди здадуть в експлуатацію упродовж двох років.
Резервний варіант нині – приміщення колишньої вечірньої школи на пл. Ш. Петефі. "Але там, – каже Мар’ян Несторович, – потрібні значні кошти для ремонту. Зате на Шахті в колишній 20-й школі є вільні впорядковані приміщення – та батьки учнів ЗОШ №№1 і 5 відмовилися від них. Можна б уже зараз знайти по одне приміщення для школярів і в деяких садочках, проте в Ужгороді всі звикли до комфортно малих відстаней: виглянув у вікно – і бачиш "свої" школу чи садок. І щось змінювати у цьому плані більшість городян не хочуть".

Мирослава Галас, "Закарпатська правда"

P.S. Готуючи матеріал, "Закарпатка" дізналася про освітнє нововведення: цьогоріч ужгородським школам (батьківським колективам) дадуть право обирати, з котрої години розпочинати уроки: з 8.00, 8.30 чи 9.00. Передбачається, що це трохи розведе в часі пікове транспортне навантаження.

 

12 вересня 2011р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів