Регламент Ужгородської міської ради незаконний

Суд визнав, що результати поіменного голосування мають знати всі депутати, а не лише лідери фракцій

 

Визнати незаконним та скасувати пункт 3.6.2 Регламенту Ужгородської міської ради – таке рішення суддя Ужгородського міськрайонного суду Віктор Данко ухвалив сьогодні, 17 грудня.

Про це пише "Час Закарпаття".

Цей пункт регламентував, що доступ до інформації – який обранець і за що голосує, мають лише лідери фракцій. Суд вирішив – це незаконно. Решту позивних вимог, зокрема – і повністю скасувати Регламент міськради, – суд не задовольнив.

"Ця невелика перемога – вона не депутатів, а громади Ужгорода, – зазначив один із позивачів, депутат міськради Ростислав Буланов. – Тепер, маючи доступ до результатів голосування, громада може контролювати та слідкувати за діями своїх обранців – депутатів та міського голови, а ті, в свою чергу, задумаються, як голосувати по тому чи іншому резонансному рішенню".

"На нашу думку – мою та депутата міськради Василя Гнатківа, – рішення суду – велика перемога демократії в Ужгороді, – каже представник сторони-позивача у суді Олександр Волосянський. – Адже скасований пункт Регламенту надає доступ громадянам України до результатів голосувань депутатів Ужгородської міської ради, як того й вимагає Закон України "Про доступ до публічної інформації".

Представник міськради у суді Олеся Бандурин від офіційних коментарів відмовилася.

Варто зазначити, що рішення ужгородської Феміди ще не вступило у силу – його обидві сторони мають право протягом 10 днів оскаржити у Львівському апеляційному адміністративному суді.

Як стало відомо "Часу Закарпаття" зі своїх джерел, на Поштовій таки планують оскаржувати рішення Ужгородського міськрайонного суду. Втім офіційної позиції мерії поки що не оприлюднено.

Нагадаємо, позов проти міськради подали її ж депутати – Василь Гнатків та Ростислав Буланов. Перше засідання по справі пройшло 20 грудня.

Далі, для підготовки додаткових пояснень, засідання, згідно з рішенням судді, мало продовжитись 11 січня, однак його того дня перенесли на 1 лютого.

1 лютого засідання перенесли на 16, оскільки представник позивачів Олександр Волосянський, як вияснилося, трохи не розрахував час – на 10.00 він був на засіданні Ужгородського виконкому, відтак фізично не встиг на 10.30 на суд.

Нарешті вчора, 16 лютого, у суді продовжився розгляд справи по суті.

Один із позивачів – Василь Гнатків, – на суд, як і у всі попередні рази, не прийшов. Однак цього разу офіційно попередив про свою неявку, пояснивши причину – поїздка до США.

На суді Олександр Волосянський знову пояснив вимогу позивача скасувати регламент Ужгородської міської ради, наголосивши, що цей документ порушує, серед іншого, і ЗУ "Про місцеве самоврядування", і ЗУ "Про доступ до публічної інформації".

Серед основних претензій, як уже повідомлялося, – ненадання громадянам інформації за що саме і який конкретно депутат голосує; неможливість депутатів одночасно перебувати і у фракціях, і у групах; заборона доступу до сесійної зали простим громадянам; неоприлюднення рішень на сайті міської ради (із конкретним часом їх публікацій) та у газеті "Ужгород".

Власне, позивачі вважають Регламент незаконним й тому, що, на їх думку, був прийнятий із порушенням встановлених часових норм.

Представник міськради у суді Олеся Бандурин усі аргументи позивача намагалися заперечити.

 

17 лютого 2012р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів