На Закарпатті хочуть вагомо збільшити угорськомовний виборчий округ

до ЦВК готується черговий варіант "перетасовки" територіальних виборчих округів

 

Як стало відомо Zaholovok.com.ua з поінформованих джерел, до ЦВК готується черговий варіант "перетасовки" територіальних виборчих округів. А саме: створити так званий Притисянський округ, куди б увійшли угорськомовні населені пункти Ужгородського, Мукачівського, Хустського (Велятино, Вишково), м.Тячів, м.Берегово та Берегівський район, Виноградів та Виноградівський район.

Тобто до колишнього ТВО №74, до якого під час виборів 2010 року входили тільки Виноградів, Берегово та однойменні райони, додаються ще кілька населених пунктів. Це буде вже четвертий варіант, за яким планують перерозподілити електоральне поле в області після виборів 2007, 2010 років та останніх пропозицій ЦВК.

Відповідно згідно з новою пропозицією інші п’ять округів мали б виглядати так:

ТВО №73 Рахівський та Тячівський райони (без м.Тячів),

ТВО №70 Мукачево, Мукачівський район (без угорськомовних сіл),

ТВО №72 Хуст, Хустський та Міжгірський райони,

ТВО №71 Воловецький, Іршавський та Свалявський райони,

ТОВ №69 Ужгород, Ужгородський (без угорськомовних сіл), Перечинський, Великоберезнянський райони.

За коментарем сайт Zaholovok.com.ua звернувся до керівника Карпатського центру полінгових досліджень, к.соц. наук, доцента УжНУ Федора Шандора. "Очевидно у Києві вирішили втрутитися у формування електоральних лідерів та вплинути на їхній передвиборчі дії. Крім того президентській вертикалі потрібна підтримка з Європи, вочевидь, в обмін на округ, є бажання добитися лояльності з боку Угорщини як європейського сусіда". За словами соціолога по певних округах на сьогодні можна виділити певних політиків, наприклад, на вже згаданому "угорському окрузі" якісно і активно себе проявили в першу чергу Іван Балога та депутати облради від угорських партій Чобо Пийтер і Міклош Ковач.

"На ТВО з центром у Мукачеві тенденція незмінна і, навіть, не обговорюється в політологічних колах, звідти йде безальтернативний Віктор Балога.—каже Федір Шандор. – по ТВО 73 домінуючі лідерські позиції у Василя Петьовки, але знаючи специфіку "гуцульського" регіону та великих сіл північної частини Тячівського району, і солотвинського румунськомовного округу, про явного лідера, на сьогодні, говорити тут не доводиться".

За словами соціолога, у новопрезентованому ТВО №72 лідери чітко проявилися – це Павло Балога, Степан Деркач та активізувався Станіслав Аржевітін, а ось назване нове ТВО №71 можна назвати поверненням округу "птаха-фенікса" Віктора Медведчука, що вже тепер має за суперника іншого електорального лідера Олександра Кеменяша.

Найбільша інтрига залишається по округу №69 з центром в Ужгороді, де зі значною перевагою заявляють про себе Сергій Мошак та Володимир Смоланка, розмиваючи ужгородський електорат Сергія Ратушняка та Павла Чучки, - каже Федір Шандор.

Zaholovok.com.ua продовжуватиме і надалі слідкувати за перебігом передвиборчих "новацій".

 

20 лютого 2012р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів