Віталій Ніколайчук: тимчасовий сторож чи майбутній ректор

Думки експертів розділилися

 

Призначення в.о. ректором УжНУ Віталія Ніколайчука – подія знакова та водночас неординарна для закарпатського політикуму. З однієї сторони, ця фігура задовольняє всі сторони конфлікту "Ващук проти старої гвардії УжНУ", з іншої – всі в один голос називають його перехідною фігурою, яка триматиме крісло для іншого кандидата. Так це чи ні і хто виграв від цього призначення в політичному плані – KarpatNews.in.ua вирішив опитати провідних політологів краю.
Віктор Пащенко, директор Закарпатського інституту політичних досліджень: Призначення в.о. ректора Віталія Ніколайчука – рішення дуже суперечливе. Якщо враховувати логіку боротьби Федора Ващука проти прибічників старої влади в УжНУ, то це призначення не вирішує конфлікт, а тільки закопує його в глиб. Бо, як на мене, фігура Ніколайчука – перехідна і вирішення конфлікту швидше відкладає в довгий ящик, ніж дає відповідь на питання "хто переможе?". Адже В. Ніколайчук – не підходить ні по віку, ні по характеристиці його роботи. Крім того, новий ректор не влаштовує ані "Єдиний центр", ані провладну Партію регіонів, адже його репутація не викликає авторитету в колег. Якщо і виграє в цьому призначенні Ф. Ващук, то тільки завдяки правилу: "чим гірше, тим краще". Адже Ніколайчук може нагаздувати ще гірше за попередника, чим можуть скористатися представники ректора ЗакДУ. Тому присутність його в цьому кріслі, а не якоїсь сильної людини (О.Сливка, Ю.Переста) або Ф. Ващука для мене означає, що влада планує вирішити питання ректора УжНУ не сьогодні, а в далекому майбутньому.
Сергій Федака, професор кафедри історії УжНУ: Від призначення В. Ніколайчука виграла не якась політична сила, а сам університет. Адже будь-яка влада краще за безвладдя. Та і казати, що це креатура ЗакДУ – не можна. Віталій Іванович досить амбітна людина і ні під кого не "ляже". Цілком можливо, що він навіть зможе добитися аби приставку "в.о." з нього зняли і він стане повноцінним ректором. Чи програв від цього "ЄЦ"? Не думаю, навпаки – те, що не призначили Федора Ващука – це і є їх перемога.
Михайло Шелемба, аспірант кафедри політології УжНУ: Це призначення досить несподіване для мене. Адже наскільки мені було відомо розглядалося чимало інших кандидатур – наприклад, Федір Ващук, Володимир Смоланка, Юрій Переста, той же Микола Вегеш. Навіть була інформація, що на цю посаду призначать людину з Донецька. Але враховуючи останній конфлікт щодо об’єднання вузів, призначили людину із "золотої" середини. Звісно, в цій ситуації можна сказати, що ніхто не виграв і ніхто не програв. Проте його призначення – швидше перемога Партії регіонів, ніж "ЄЦ", адже Ніколайчук – це креатура міністра освіти Дмитра Табачника. Проте хто виграв в цій ситуації – покаже робота в.о ректора на посаді. Вже тоді можна буде робити певні висновки.

 

14 травня 2012р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. 2012-05-14 / 21:13:00

    ЧАС ПОКАЖЕ ХТО ВІН Є АЛЕ СМОЛАНКА НА ЙОГО МІСЦІ БУВ БИ КРАЩИЙ